2012.
május
04. 10:51

Lezárult a vizsgálat - Sok pénzt vesztettek a pénztártagok

Selmeczi Gabriella Ma adja le Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott a jelentését a nyugdíjpénztárak működésének átvizsgálásáról. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a jelentésben az is szerepel, hogy felelőtlen intézkedések miatt a pénztártagok átlagosan a megtakarításaik ötödét vesztették el. A KEHI csütörtökön ennek hatására több büntetőfeljelentést is tett a pénztárak gazdálkodása ügyében.

A miniszterelnök kérésére készített, a nyugdíjpénztárak működését vizsgáló jelentést ma fogja Selmeczi Gabriella leadni, a Magyar Nemzet információi szerint a jelentésben az szerepel, hogy magánnyugdíjpénztárak az elmúlt 12 évben összesen 850 milliárd forinttal rosszabb eredményt értek el, mint ha a pénzt állampapírokba fektették volna. A vizsgálat szerint több felelőtlen intézkedés miatt a tagok átlagosan a megtakarításaik ötödét veszítették el.

Az újság szerint a Kormányzati Ellenőrzési hivatal már tegnap több büntetőfeljelentést is tett a legfőbb ügyészségnél a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodása ügyében. A részletes vizsgálat szerint a portfóliókkal kapcsolatos gazdálkodás esetén hűtlen, illetve hanyag kezelés gyanúja merült fel. Feljelentés történt egy pénztárnál azért is, mivel ha 2008-2010 között az átlagos vagyonkezelési díjat használták volna, akkor a tagok 5 milliárd forintnyi költséget takaríthattak volna meg, vagyis az átlagnál drágábban dolgozott a vagyonkezelő.

Tudomásunk szerint ma 13:30-kor lesz egy közös sajtótájékoztató, ahol Selmeczi Gabriella és a KEHI elnöke, Gaál Szabolcs Barna beszél a magánnyugdíjpénztárak működésének átfogó elemzéséről. További részleteket várhatóan akkor tudhatunk majd meg.

Forrás: portfolio.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART