2011.
április
09. 20:20

LIGA: "elhatároztuk, nem hagyjuk így tovább menni a dolgokat"

Címkék:
tüntetés A megszorító intézkedések beszüntetésére és a társadalmi párbeszéd helyreállítására szólították fel az európai vezetőket és a magyar kormányt a szakszervezetek képviselői az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ETUC) és a magyar érdek-képviseleti szövetségek budapesti tüntetésén.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta: azért jöttek ide, hogy tiltakozzanak a kormány "munkavállalókat nyomorító" intézkedései ellen. "Tiltakozunk a bérek és a táppénz csökkentése, a munkavállalói jogok csorbítása miatt, tiltakozunk amiatt, hogy nem akarják emelni a nyugdíjakat és a kormány és a munkáltatók között létrejött paktum miatt - mondta a szakszervezeti vezető.

Kijelentette, hogy a szövetség tárgyalásokat akar a kormánnyal. "Felelőtlenség helyett felelős kormányzást akarunk" - tette hozzá.

Kuti László, a Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke szerint a kormány intézkedései veszélyeztetik a jövő nemzedékeket. Az európai pénzügyminiszterek csökkenteni akarják a kiadásokat és növelni a megszorításokat. Ez nem fogadhatjuk el - tette hozzá.

Kuti László szerint a magyar kormány csökkenti az oktatásban eltöltött időt, hogy rosszul képzett, rosszul fizetett munkások tömegei álljanak rendelkezésre. "Ezzel elveszítjük ifjúságunk jövőjét" - értékelte az ÉSzT elnöke. Mi tisztességes munkahelyeket, tisztességes munkát, tisztes bért követelünk, amiből élni, nem csak megélni lehet - szögezte le.

Gaskó István, a LIGA elnöke úgy fogalmazott: "nem kérünk az európai megszorító intézkedésekből, de nem kérünk a magyarokból sem". Kijelentette, hogy a munkavállalókat nem a miniszterelnök, hanem ők, a szakszervezetek képviselik. Sérelmezte az indoklás nélküli felmondás bevezetését, a sztrájktörvény "ellehetetlenítését", és azt, hogy a kormány olyan jogszabályokat alkot, amelyek visszamenőleg írnak elő kötelezettségeket.

"Elhatároztuk, nem hagyjuk így tovább menni a dolgokat" - mondta Gaskó István, hozzátéve: ha a magyar kormány nem változtat kormányzási stílusán, "a törvények semmibe vételén", akkor nagyon sokat fognak még velük találkozni.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke szerint a rendezvényen megjelent tömeg azt bizonyítja, hogy nem megkerülhetők a magyar munkavállalók, és a szakszervezet. Tömeg vagyunk és erős európai mozgalom részeként vagyunk itt - tette hozzá.

Palkovics Imre, Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke szerint "primitív és olcsó hazugság", hogy a magyar gazdaság gondjait a lakosság túlfogyasztása okozta. Elmondta: a neoliberális szélsőséges gazdaságpolitika vezette be, hogy nincs közösségi, csupán egyéni érdek.

Palkovics Imre szerint megszűnt a számonkérhetőség és a hatalom valódi birtokosa a pénzvilág lett. És fel sem merül bennük, hogy a keletkezett károkat igazságosan terítsék szét a társadalomban és azokkal fizettessék meg, aki okozták azokat - tette hozzá.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke számon kérte a kormányon: miért hagyja, hogy a soros EU-elnökséget adó országban legyen a legrosszabb szociális párbeszéd. Egy szociális Európáért vagyunk itt - tette hozzá.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2011.
március
29. 18:01

„Az utolsó csepp volt” - Milliárdokkal sújtják a rendvédelmiseket

„Az utolsó csepp volt” - Milliárdokkal sújtják a rendvédelmiseket A Belügyminisztérium által zárolt 35 milliárdból mintegy 25 milliárdos elvonás a rendőrséget érinti, emellett még a korengedményes nyugdíjat is megszüntetik.
Tovább
2011.
március
01. 17:58

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének A szakszervezetek azt várják a kormánytól a Széll Kálmán Terv bejelentése után, hogy a legrövidebb időn belül kezdjen tárgyalásokat velük a tervezett változtatások értelmezéséről és részletszabályairól - mondták egybehangzóan a kedden bejelentett intézkedésekről az MTI által megkérdezett szakszervezeti vezetők.
Tovább
2011.
március
22. 21:35

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek Az aránytalan és igazságtalan adórendszer, a táppénz csökkentése, a nyugdíjrendszer felelőtlen átalakítása, a korkedvezmény és a korengedmény eltörlése miatt tiltakozik majd hat szakszervezeti tömörülés április 9-én Budapesten, a demonstrációra összefognak az érdekképviseletek, amelyre eddig ritkán volt példa - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke egy sajtótájékoztatón.
Tovább
2011.
március
21. 10:27

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra!

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra! A szakszervezeti szövetség Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében azt írja: a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elutasítja a munkavállalókat, nyugdíjasokat érintő megszorításokat.
Tovább
2011.
március
19. 06:06

Óriási tüntetésre készülnek a szakszervezetek április 9-én

Óriási tüntetésre készülnek a szakszervezetek április 9-én Április 9-én minden eddiginél nagyobb nemzetközi demonstrációra készülnek a hazai szakszervezetek, sok ország érdekvédelmi küldöttei is tüntetnek majd Budapesten. Az érdekképviseletek a nyugdíjak és a nyugdíjas évek biztonságáért, a munka világát érintő döntések előtti szakmai egyeztetések követeléséért hívják utcára az embereket - tájékoztatott pénteken a vegyipari szakszervezet (VDSZ).
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART