2011.
szeptember
20. 10:14

London: nagy MNB-kamatemelés is jöhet

Simor András Nehezen található olyan külső tényező, amely kedvező lenne a forint számára, és a jelenlegi kockázati környezetben nem kizárt, hogy az MNB több százalékpontos kamatemelésre szánja el magát - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Commerzbank befektetőknek Londonban kiadott napi devizapiaci körképe szerint az előző kereskedési nap - tekintettel a dollárral szembeni 3,3 százalékos, illetve az euróval szembeni 2,2 százalékos gyengülésre - a forint "15 legfeketébb napjának egyike" volt 2007 eleje óta.

Jóllehet az euró forintárfolyama a pénzügyi válság idején, 2009 elején elért csúcsokig még nem jutott el, ám a Görögországgal kapcsolatos aggodalmak miatt erősödik a felfelé ható lendület. A következő, 292,07 forintos ellenállás pont már látótávolságon belül van, utána pedig "bőséges a mozgástér" egészen 300-ig - vélekedtek keddi elemzésükben a Commerzbank devizapiaci stratégái.

A ház szerint a forint számára kedvező tényezők keresése egyre inkább hasonlít "a közmondásos tűhöz a szénakazalban". A devizahiteles háztartásokra nehezedő nyomás enyhítését célzó intézkedések is csak átmeneti megoldást kínálnak, azt is csak "néhány" háztartás számára, a magas devizaadósság jelentette rendszerszintű kockázat változatlanul fennáll - fejtegették keddi értékelésükben a Commerzbank szakértői.

A cég szerint minél tovább gyengül a forint az euróval és a svájci frankkal szemben, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a magyar jegybank - ahogy arra már korábban is volt példa - egyszerre akár 3,00 százalékpontos kamatemelést is végrehajthat a forintgyengülés fékezése végett. Az MNB-kamatemelés lehetőségét más nagy londoni házak is felvetették már legutóbbi elemzéseikben.

A Capital Economics - az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-befektetési elemző és tanácsadó csoport - éppen előző nap összeállított előrejelzése szerint most már sokkal valószínűbb, hogy ha az MNB a következő három hónapban módosítja alapkamatát, az kamatemelés lesz, és nem kamatcsökkentés, tekintettel arra, hogy a forint 14 havi mélyponton jár az euróval szemben.

A ház szerint feles esélye lehet akár annak is, hogy az MNB monetáris tanácsa már keddi ülésén végrehajt egy fél százalékpontos "védekező jellegű" kamatemelést.

Forrás: hvg.hu

Vissza
2011.
augusztus
30. 09:37

Orbán: harcos és nehéz ősz vár ránk

 Orbán: harcos és nehéz ősz vár ránk Rég volt olyan nehéz időszaka a magyar társadalomnak, mint amilyen a következő ősz lesz – ezt mondta Orbán Viktor a diplomatáknak.
Tovább
2011.
szeptember
16. 19:44

A kormány 27%-ra emeli az áfát, ez rekordszint

A kormány 27%-ra emeli az áfát, ez rekordszint Elkészült Magyarország országvédelmi költségvetésének tervezete, amelyet megküldtek a Költségvetési Tanácsnak - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A KT javaslatait beépítve szeptember végére, határidőre átadják a költségvetést az országgyűlésnek. Csak 1,5 százalékos növekedéssel számol a kormány, az áfát pedig 27 százalékosra emelik.
Tovább
2011.
szeptember
13. 10:52

Matolcsy: Kockázatos a helyzet

Matolcsy: Kockázatos a helyzet A nyugdíjvagyonból fizeti vissza a kormány a cégeknek egy európai bírósági döntés miatt visszajáró mintegy 250 milliárd forintnyi áfát, erre még az idén sor kerül – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) friss háttéranyagából.
Tovább
2011.
szeptember
02. 09:54

Orbán: Lesz egy-két adóemelés – Önfenntartó nyugdíjrendszer kell

Orbán: Lesz egy-két adóemelés – Önfenntartó nyugdíjrendszer kell A vártnál kisebb gazdasági növekedés miatt a 2011-es költségvetésben jelentkezett 100 milliárdos "lyuk betömése" érdekében bevezetendő lépések között "lesz egy-két" adóemelés, így például a szerencsejátékok adói, valamint az alkohol és a cigaretta jövedéki adója - mondta a TV2-nek adott interjújában csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART