2011.
április
19. 08:42

Lufi a nyugdíj örökölhetősége

Címkék:
Varga Mihály Nem úgy kell elképzelni az állami nyugdíj örökölhetőségét, mint ahogyan azt a magánpénztáraknál megismertük. A felosztó-kirovó rendszer definíció szerint kizárja a teljes örökölhetőséget, így csak a visszalépő tagok eddigi pénztári megtakarításairól lehet szó.

Jól hangzó ígéreteket pendített meg a Magyar Rádió gazdasági műsorának legutóbbi adásában Varga Mihály az állami nyugdíjrendszerrel kapcsolatban. A miniszterelnökséget vezető államtitkár egyrészt megerősítette a kormány által korábban beígérteket: 2012-től az állami nyugdíjpillérben is bevezetik az egyéni számlás rendszert, amelynek segítségével a rendszerben részt vevők követni tudják befizetéseiket, és viszonylag biztosan ki is tudják számolni, hogy mennyi lesz a nyugdíjuk. Varga Mihály tájékoztatása szerint erről a nyár folyamán hoz döntést a kormány.

Az államtitkár ugyanakkor hozzátette, az örökölhetőséget szintén be kell építeni az állami nyugdíjrendszerbe, miután a rendszer egyéni számlás, pontos követhetőségével együtt e két elem volt igazán vonzó az emberek számára a magánnyugdíjpénztárakban.

Varga Mihály szavai könnyen félreérthetők. Gyanútlanul azt is gondolhatnánk, hogy a két éven belül újraformált állami nyugdíjrendszer tehát sok szempontból ugyanúgy működik majd, mint ahogyan a csaknem maradéktalanul felszámolt második pillér. Vagyis: a havonta levont nyugdíjjárulékaink majd egy névre szóló kvázi bankszámlára kerülnek, ott valamilyen módon kamatoznak, ha pedig véletlenül elhaláloznánk a nyugdíjkorhatár betöltése előtt, örököseink megkapják addigi felhalmozásainkat. Gyorsan szögezzük le, hogy ez így biztosan nem fog megtörténni, miután az még ötletszinten sem hagyta el soha semmilyen kormányoldali politikus száját, hogy az állami nyugdíjpillér eddigi felosztó-kirovó elvén változtatnának. Márpedig a felosztó-kirovó rendszer definíció szerint kizárja az örökölhetőség előbb vázolt – a magánpénztáraknál megtanult – lehetőségét.

„Egyszerűen nem fér bele a logikájába, sőt teljesen ellentétes azzal, hiszen ebben a szisztémában az aktív dolgozók befizetéseit azonnal kifizetik az éppen akkori nyugdíjasok számára, vagyis – egyéni számla ide vagy oda – évek múltán valójában nincs mit megörökölni” – magyarázza Farkas András, jövőbiztosítási szakértő. A majdani egyéni számlát tehát virtuálisan kell elképzelni. Azon valóban nyilván tarthatják a dolgozók befizetéseit, de nem azért, hogy pont azokat a pénzeket kapja majd az illető nyugdíjasként vissza, hanem pusztán azért, hogy tudni lehessen – nagyságrendileg, illetve a többi járulékfizetőhöz képest relatíve –, hogy mégis mennyi nyugdíj járna neki.

Akkor mégis mire utalhatott Varga Mihály, amikor az állami nyugdíj örökölhetőségéről beszélt? Matits Ágnes, független aktuárius szerint nem másra, mint az állami rendszerbe visszalépő magánpénztári tagok megtakarításaira. Ezzel kapcsolatban az örökölhetőséget a kormány már tavaly ősszel megígérte, december közepén kormányhatározatban rögzítette, majd meg is jelentette a Magyar Közlönyben. A második nyugdíjpillér felszámolásakor elhúzott mézesmadzagok egyike ugyanis az volt, hogy az állami pillérbe is beépítik azokat az elemeket, amelyek a pénztárakat igazán vonzóvá tették, így az örökölhetőséget valamiféleképpen be kellett ígérni, s előbb-utóbb meg kell valósítani a visszalépő tagok számára.

Praktikusan az államtitkár szavai tehát azt jelentik, hogy örökölhető lesz az állami nyugdíjrendszerben az átlépők egyéni számlán felhalmozott befizetése. Azokról van szó, akik magánpénztári tagok voltak, majd visszaléptek a társadalombiztosítási rendszerbe, de nyugdíjkor előtt esetleg elhaláloznak. Esetükben, a magánpénztárban korábban képződött megtakarítás – amit elvileg már idén, a vagyonátadást követően valamiféle egyéni számlán kell a tb-rendszerben nyilvántartani –, majd beszámítódik a házastárs vagy élettárs nyugdíjba vonulását követően az ő járadékába. Özvegyi nyugdíj természetesen most is létezik az állami nyugdíjrendszerben, ennek összegét a visszalépő tagok egykori pénztári felhalmozásai a jövőben gyarapítanák. Hogy pontosan milyen mértékben, az még nem tudható, a részletszabályokat erre vonatkozóan még nem dolgozták ki.

Forrás: FN

Vissza
2011.
április
17. 10:09

Varga Mihály: az állami nyugdíj is lehessen örökölhető

Varga Mihály: az állami nyugdíj is lehessen örökölhető Varga Mihály szerint mind a Széll Kálmán-tervet, mind pedig a konvergenciaprogram első anyagát és első intézkedéseit egyaránt kedvezően fogadta a piac, ami reményt nyújthat arra, hogy a Magyarország az elmúlt nyolc év extrém magas kockázati besorolásából kedvezőbb pozícióba kerüljön, és a beruházók bizalma újra megerősödjön hazánk iránt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART