2011.
augusztus
08. 08:06

Ma dől el a svájci frank sorsa

Címkék:
tőzsde illusztráció Hétfőn, a reggeli tőzsdenyitást követően hamar kiderül: megnyugszik-e a svájci frank árfolyama, vagy soha nem látott, 280 forintos magasságokba emelkedik.

Mi történik ma a tőzsdén?

– A befektetők arról döntenek, hogy kockázatosnak ítélik-e meg az USA gazdasági kilátásait azok után, hogy a Standard & Poor’s hitelminősítő intézet leminősítette az Államokat – mondta lapunknak Horváth Gábor közgazdász. Mit jelent a leminősítés? Azt, hogy az amerikai állampapírokba kockázatosabbá vált pénzt fektetni.

– A legfőbb kérdés az, hogy a leminősítés után – melynek jogosságát vitatja az amerikai jegybank, 2 billió dolláros eltérésre hivatkozva – mennyire bíznak az amerikai fizetőeszköz megbízhatóságában, azaz a dollárban. Ha bíznak, akkor nincs olyan nagy baj. Ha nem bíznak, akkor más, biztosabb devizába menekítik a pénzüket. Ez pedig lehet a svájci frank (CHF) is. Ez a forgatókönyv rendkívül kellemetlen lenne a CHF-ben eladósodott magyar hitelesekre nézve, mert a svájci frank megugrását idézné elő – mondta a közgazdász.

Milyen árfolyamra számíthatunk?

Madár István, a Portfolio.hu elemzője a Hír Tv-nek azt mondta: a pesszimista, bár egyre valószínűbb lehetőségek között említik, hogy a svájci frank árfolyama az euróéval egy szintre – 270 forint körülire – emelkedik.

Mi várható hosszú távon?

– Hogy hol áll meg a frank, senki nem tudja – mondta Sarkadi Szabó Kornél elemző az ATV-nek. Az elemző úgy véli, valahol 220 és 250 forint körül stabilizálódik majd az alpesi deviza, e szint alá már nagy valószínűséggel nem megy.

A világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-as csoport pénzügyminiszter- helyettesei videokonferenciát tartottak. Abban maradtak, megerősítik az USA gazdaságába és az ország papírjaiba vetett bizalmukat. Nem jöhet számításba a frank árfolyamának euróhoz való rögzítése – jelentette ki Johann Schneider-Ammann, Svájc gazdasági minisztere.

Forrás: borsonline.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART