2013.
január
08. 11:05

Ma egyeztetnek az egészségügyi nyugdíjaztatásról

Címkék:
Kórház tábla Kedden egyeztetnek a kórházi, szakmai szervezetek az egészségügyi államtitkárral a kötelező nyugdíjazásról - értesült az InfoRádió. Az év végén megjelent kormányhatározat szerint a nyugdíjas kort elért közszférában dolgozók munkaviszonyát meg kell szüntetni január 31-ével.

A kórházi, orvosi szakmai szervezeteken túl a mentődolgozók, orvosegyetemek és egészségügyi gazdasági vezetők is aggódnak a nemrég megjelent kormányhatározat miatt. Az új jogszabály szerint a nyugdíjas kort elért közszférában dolgozók munkaviszonyát meg kell szüntetni január 31-i határidővel.

Az érdekképviseletek szerint a jogszabály úgy jelent meg, hogy még zajlanak az egyeztetések, ráadásul brutálisan kevés időt hagy az intézkedésnek. A szakemberek szerint a változtatás hétezer orvost, ötezer ápolót és több száz közalkalmazottként dolgozó háziorvost érintene, akiknek a hiánya súlyos ellátási nehézségekhez vezetne az egészségügyben.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke abban bízik, hogy mentességet vagy korhatár-kiterjesztést kapnak az egészségügyben dolgozók.

Orbán Viktor kormányfő korábban arról beszélt, hogy egyedi, miniszterelnöki engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozhatnak az orvosok. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását azonban számukra is megtiltják, de a kormányfő ígérete szerint a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne érje őket veszteség a nyugdíj kiesése miatt.

Az orvosi érdekképviseletek szerint ugyanakkor ez sem megoldás, sőt lehetetlennek tartják, hogy a Miniszterelnöki hivatal 15 ezer kérelemről január végéig dönteni is. Berki Zoltán, a Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségének elnöke mást is aggályosnak vélt.

Azt, hogy kire van szükség, a munkáltató helyi képviselője tudja eldönteni. A Miniszterelnöki Hivatal messzire van a szolgáltató helyektől, és nem tudni, milyen szempontok alapján tudnának dönteni - fejtette ki.

Az InfoRádió úgy tudja, egyes szakmai szervezetek azt javasolják majd, hogy az egészségügyben 70 év legyen az a korhatár, ameddig nyugdíjasként biztosan dolgozni lehetne.

Forrás: hvg.hu/InfoRádió

Vissza
2013.
január
04. 17:07

Még tárgyalnak az egészségügyi nyugdíjazásról

Még tárgyalnak az egészségügyi nyugdíjazásról Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a jövő hét elején fogadja az ágazati szakmai szervezeteket, hogy a kötelező nyugdíjazás kérdéseiről tárgyaljanak.
Tovább
2013.
január
04. 11:29

Nem tetszik a kötelező nyugdíj az egészségügyben

Nem tetszik a kötelező nyugdíj az egészségügyben Egyeztetést sürget az egészségügyi dolgozók kötelező nyugdíjazásáról a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE), a két szervezet csütörtökön közös levélben fordult Szócska Miklós egészségügyi államtitkárhoz.
Tovább
2013.
január
06. 11:07

Változatlan a kormányfő álláspontja a kötelező nyugdíjazás ügyében

Változatlan a kormányfő álláspontja a kötelező nyugdíjazás ügyében Változatlan Orbán Viktor kormányfő álláspontja a kötelező nyugdíjazás ügyében - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, az LMP-s Szilágyi László nyílt levelére reagálva. A miniszterelnök korábban azt mondta, egyedi engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában utánpótlásgondok vannak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART