2012.
augusztus
31. 17:42

Magán-nyugdíjpénztárak: 850 milliárdba került a kísérlet

malacnyugdíj Bukott kísérletnek nevezi a hárompilléres nyugdíjrendszert az átalakításáról készített kormányzati jelentés, megjegyezve, hogy a működési költségekre fordított összegek és az elmaradt hozam nagyságrendileg 850 milliárd forintot tesznek ki, amiből több mint 400 kilométer autópályát lehetett volna építeni Magyarországon.

Az Országgyűlés honlapján olvasható jelentés szerint a hárompillérű nyugdíjrendszer megszűnésével a magán-nyugdíjpénztárakhoz befizetett nyugdíjforintok - több mint egy évtized után - biztonságba kerültek, több mint 3 millió tag nyugdíjjogosultsága helyreállt.

A biztonságos és egyben hosszú távon is fenntartható, a költségvetést kímélő nyugdíjrendszer kialakítása szempontjából a jövőben szabályozni kell a megmaradt magán-nyugdíjpénztárak hosszú távú működését befolyásoló társadalmi és gazdasági környezetet - áll a dokumentumban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, az Állami Számvevőszék és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság megállapításait ötvöző jelentés a hárompilléres rendszer hiányosságai közé sorolja, hogy a kockázatokat a többnyire piaci alapon működő, profitorientált pénztárak ne, kizárólag az állam és az adófizetők viseljék.

A kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer átlagosan évente mintegy 1 százalékkal emelte az amúgy is jelentős államadósságot, a folyamat 2009-ig 2.043 milliárd forint többletkiadást és egyben államadósság növekedést eredményezett. Az NGM számításai szerint a felosztó-kirovó nyugdíjpillér hiányának a kieső bevételből származó része fokozatosan nőtt, 2004-re a GDP 1 százalékát, 2009-re a GDP 1,3 százalékát közelítette meg.

A kormány által megteremtett visszalépési lehetőséggel az első esetben a tagok 97 százaléka élt, a második önkéntes visszalépési hullám után mindössze 75 ezer tagja maradt a magánpénztáraknak. Összességében a kormány egy gazdaságilag fenntarthatatlan, társadalmi értelemben pedig roppant kudarcos, morálisan elfogadhatatlan rendszert szüntetett meg - állapítják meg.

A magánpénztárak rossz hatékonysággal működtek, a vizsgált 10 évben 51 portfólió közül 35 átlagos hozama nem érte el még a saját referenciahozamainak átlagát sem.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzése szerint a szektor alacsony befektetési teljesítményével és magas működési költségeivel összefüggésben a jogalkotó felelőssége is megállapítható. Azt is megállapították, hogy a pénztárak indokolatlanul magas, másrészt az átláthatóságot nélkülöző költségekkel dolgoztak.

Forrás: MTI
 

Vissza
2012.
március
30. 08:59

A magán-nyugdíjpénztári tagok 10 százaléka visszalép

A magán-nyugdíjpénztári tagok 10 százaléka visszalép A legfrissebb adatok szerint eddig a magánnyugdíjpénztár-tagok közel 10 százaléka jelezte, hogy visszalépne az állami nyugdíjrendszerbe. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a határidő lejárta közeledtével élénkül az érdeklődés az átlépés iránt - írja a pénteki Népszabadság.
Tovább
2012.
augusztus
12. 11:53

A magánnyugdíj felét elmulatta a kormány

A magánnyugdíj felét elmulatta a kormány Nem az a legnagyobb baj, hogy a kormány nem vezette be az egyéni számlát a nyugdíjrendszerben, hanem, hogy folyamatosan olyan lépéseket hoznak, amelyek aláássák a nyugdíjrendszerbe vetett bizalmat – mondta Simonovits András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
Tovább
2010.
december
20. 18:56

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot Amennyiben a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást, illetve a 12 év alatt felhalmozott vagyon egy részét elkölti a kormány, akkor az növeli az államadósságot - felelte egy kérdésre Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a hétfői tájékoztatón.
Tovább
2012.
január
03. 14:34

A nyugdíjpénzek mentették meg a költségvetést

A nyugdíjpénzek mentették meg a költségvetést A tavalyi harmadik negyedévben 404 milliárd forintot ért el a kormányzati szektor hiánya, ami 212 milliárd forinttal haladja meg a 2010-es értéket. 2011 első három negyedévében összesen 1537 milliárdos többletet mutat az egyenleg a nyugdíjpénztári vagyon elszámolásának köszönhetően - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal. A vagyon nélkül GDP-arányosan 5,6 százalékra rúgott az összesített deficit.
Tovább
2010.
december
09. 09:52

A nyugdíjpénztárak 125 milliárd forintos nyereséget hoztak

A nyugdíjpénztárak 125 milliárd forintos nyereséget hoztak A legfrissebb adatok szerint nagyon szép teljesítményt hoztak a magánnyugdíjpénztárak 2010 harmadik negyedévében. A hozamok 125 milliárd forintot jelentettek, az év eleje óta pedig már összesítve 250 milliárd forintnál tartunk. Ha nem következik be az év végéig valami komoly meglepetés, akkor a kétszámjegyű hozam szinte garantált a szektorban. A kezelt vagyon a PSZÁF adatai szerint már 3000 milliárd forint felett van, a dinamikus növekedés azonban megszakadhat a kormány tervei miatt.
Tovább
2011.
március
30. 11:57

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány?

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány? A GKI Gazdaságkutató Zrt. rontott előrejelzésein: 2,5 százalékos gazdasági növekedést és 4,2 százalékos inflációt várnak 2011-ben. Ez utóbbi akár 6,5 százalék is lehetne a nyugdíjpénztári vagyonátadás nélkül.
Tovább
2011.
június
15. 10:27

A nyugdíjvagyon 5 százalékot törleszt az államadósságból

A nyugdíjvagyon 5 százalékot törleszt az államadósságból 2.95 ezermilliárd forintot (16.1 milliárd dollár) tesz ki az átvett magán-nyugdíjpénztári vagyon, miután a magánnyugdíjpénztár tagok 97%-a visszalépett az állami pillérbe.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART