2011.
április
18. 08:52

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel

Címkék:
Stabilitás Pénztárszövetség A kormány pénteken benyújtott egy újabb törvénymódosító javaslatot, e szerint a pénztárak május 31-én jogosultak a visszalépő tag egyéni számláját három havi összeggel csökkenteni és azt a működési tartalék javára jóváírni. A maradékot szeptember 15-ig kell átutalniuk az alap pénzforgalmi számlájára.

Pénteken a várakozások ellenére nem jelent meg a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény végrehajtási rendelete. A kormány azonban benyújtott egy újabb törvénymódosító javaslatot. Ebből következtethetünk arra is, hogy az állami nyugdíjrendszerbe átkerültek lapunk előzetes információinak megfelelően (Napi Gazdaság, 2011. április 15.) augusztus végéig, de legkésőbb szeptember közepéig várhatják, hogy a kasszák esetleges reálhozamukat, illetve tagdíjkiegészítésüket kifizetik.

Mint a szövegből kiderül, felismerték ugyanis: mivel május végétől a magánpénztárak az átadás miatt már nem kezelik a tb-be visszalépett tagjaik vagyonát, nem is vonhatják le tőlük azt a tagonkénti 265 forintot, amit a korábbi rendelkezés költségeik ellentételezésére lehetővé tett. A levonás pedig - ismerik el a javaslatban - indokolt, hiszen a pénztáraknak nincs tagdíjbevétele, és a hozamból történő költségérvényesítés sem lehetséges (illetve csak a kis számú maradó tag vagyonára korlátózódik). Azáltal pedig, hogy a pénztárak működésének fedezete nem biztosított, veszélybe kerülhet(ne) a visszalépő tagokkal való elszámolás.

Az előterjesztésben rögzítik: ebben az időszakban kell lebonyolítani a hozamgarantált tőke feletti hozamok számítását, a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól történő visszaigénylését, a tagok nyilatkozatának megfelelő számlára való átutalását, kifizetését, illetve a tagok részére az elszámolási értesítők kiküldését.

Az ügylet végleges lezárásnak időpontjára az utal, hogy a pénztárak a mostani módosító szerint 2011. május 31-én jogosultak a visszalépő tag egyéni számláját 795 forinttal (tehát három havi összeggel) csökkenteni és azt a működési tartalék javára jóváírni. Ezt a pénzt a 2011. május 30-án meglévő működési és likviditási tartalék kimerülését követően használhatják fel. A maradékot 2011. szeptember 15-ig kell átutalniuk az alap pénzforgalmi számlájára.


A zökkenőmentesebb elszámolást könnyíti, hogy a jogalkotók rájöttek: a reálhozam kiszámításához a májusi inflációs ráta nem állhat rendelkezésre (azt a KSH június 12-ig publikálja). Így a javaslat szerint a kasszáknak az elszámoláshoz az áprilisi indexet kell használniuk. Mivel az április adat május végén már rendelkezésre áll, a magánnyugdíjpénztárak a visszalépő tagi kifizetések megállapításához szükséges számításokat gyakorlatilag június 1-jén meg tudják kezdeni, biztosítva ezzel a határidőben történő elszámolást - hangsúlyozzák az indoklásban.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2011.
február
23. 22:56

Magánkasszák: reálhozamra várva

Magánkasszák: reálhozamra várva Bonyolult számítások után derül majd ki, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők mekkora reálhozamra számíthatnak, az összeget pedig várhatóan május-júniustól vehetik fel, ha erről rendelkeznek – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Tovább
2011.
január
28. 21:45

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat?

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat? A reálhozamok kifizetésére még várnia kell azoknak, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, és nem is minden pénztártagnál tudják még, hogy mekkora összegről van szó. Aki maradni szeretne, már csak egy napja van, hogy nyilatkozzon. Hétfőn délután 6 óráig lehet nyilatkozni a maradásról.
Tovább
2010.
november
24. 21:06

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja A magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező rendszerben. Aki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíj jogosultságból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján. A pénztárak szerint ez zsarolás és Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Tovább
2011.
április
04. 22:31

Nyugdíjállamosítás: vért izzad az Alkotmánybíróság

Nyugdíjállamosítás: vért izzad az Alkotmánybíróság A döntés tovább késik, a nyugdíjtéma ezen a héten nincs az Alkotmánybíróság napirendjén, és nem is tudni, mikor lesz. A testület még mindig azt vizsgálja, hogy egyáltalán vizsgálódhat-e. A politikai nyomás egyértelmű.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART