2011.
december
28. 09:01

Magánnyugdíj: újabb kormánytervek

Matolcsy György Óriási fricskát ad az állam a tavaly visszalépőknek, és semmivel sem motiválja a még mindig kitartó magán-nyugdíjpénztári tagokat, hogy lépjenek vissza az állami rendszerbe. Az eddig bejelentett és elfogadott módosítások szerint ez a helyzet, ezért logikus lenne, ha új szabályok jönnének: akik véglegesen maradnak, kicsit más feltételekkel juthatnának majd állami nyugdíjhoz, mint akik visszalépnek.

A magán-nyugdíjpénztári rendszer 2011-es államosítása után 2012 sem lesz mentes pénztári fejleményektől. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter december közepén közölte, "a magánnyugdíjpénztárban maradó 3 százalék pénztártag a havi befizetését január elsejétől az állami nyugdíjkasszába teljesíti".

A lépéssel jövőre 48 milliárd forint pluszforráshoz jut az állam, a kormány pedig megszüntette a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjat. Matolcsy a bejelentéskor azt is jelezte, hogy újra megnyitják az állami nyugdíjrendszert a visszalépők javára, ezért úgy látszott, hogy a kormány a még mindig kitartó pénztártagokat is be akarja vonni az állami rendszerbe, és ezzel nemcsak havi befizetéseiket, de vagyonukat is állami fennhatóság alá helyezné.

Karácsony előtt azonban a pénzügyi stabilitási törvényhez a zárószavazás előtt benyújtott módosító javaslat arról rendelkezett, hogy a jövőben nyugdíjjogosultságot kapnak a magán-nyugdíjpénztári tagok is. Ez jelentős változás a korábbi rendszerhez képest, mert a múlt év végén a parlament olyan törvény fogadott el, amely szerint 2012 januárjától nem szerez állami nyugdíjjogosultságot, nem növelheti a szolgálati éveinek számát az, aki a magánnyugdíjpénztárban marad. A jelenleg is hatályban levő törvénynek az a 102 ezer ember volt a kárvallottja, aki nem lépett át az állami nyugdíjpillérbe.

Várható még változás

"A most ismert információk szerint semmi nem indokolja, hogy a jelenlegi nyugdíjpénztári tagok átlépjenek az állami rendszerbe. Tavalyhoz képest annyi a különbség, hogy van választási lehetőség. Tavaly a kormány kvázi kényszerítette a pénztártagokat arra, lépjenek át az állami rendszerbe, akik nem így döntöttek, azok lemondhattak az állami nyugdíjról" - mondta az [origo]-nak egy nyugdíjszakértő, aki a neve elhallgatását kérte, mondván: nem ismert az összes szabály. "Még nyilvánvalóan születni fognak újabb szabályok, amelyek meghatározzák, milyen feltételekkel maradhat valaki kasszatag vagy léphet vissza az állami rendszerbe. Ezért egyelőre korai konkrét tanácsot adni" - fogalmazott egy másik, szintén név nélkül nyilatkozó nyugdíjszakértő.

Újabb szabályok megjelenése azért sem lenne meglepő, mert a kormánynak jövőre is jól jönne további pluszbevétel a nyugdíjvagyonból. Ha pedig a kormány költségvetési bevételként szeretné elkönyvelni a pénztártagok 250 milliárd forint körüli vagyonát, ahhoz lépéseket kell tennie, hogy vonzóvá tegye az állami rendszert.

Az egyik nyugdíjszakértő szerint az egyik lehetséges és kézenfekvő megoldás az lehetne, hogy a pénztártagok kevesebb jövőbeni juttatást kapnak az államtól, mint akik a tisztán állami rendszerben vannak. Hozzátette, így azt is el lehetne elkerülni, hogy a tavaly az állami rendszerbe átlépő, a vagyonukat az állami rendszerbe beöntő tagoknál ne csapja ki a biztosítékot a lépés. Furcsa lenne ugyanis, hogy miután tavaly sokan az állami nyugdíj kedvéért léptek vissza, az idén kiderülne, hogy a maradók is automatikusan kapják majd azt. A kormány választhat: vagy a mostani pénztártagok számára jelent be még valamilyen negatív hírt, vagy ha nem változtat, akkor a tavaly átlépők érezhetik magukat átvágva.

A maradó kasszatagoknak azonban számolniuk kell azzal, hogy a jövőben csak a saját befizetéseiből gyarapíthatják a megtakarításaikat, és azt vehetik fel majd, amikor elérik a nyugdíjkorhatárt. Ezt egyébként jelenleg amúgy is megteheti mindenki, úgy, hogy önkéntes pénztárban kezd el takarékoskodni. Leegyszerűsítve a lépés önkéntes kasszává teszi a korábbi kötelező nyugdíjpénztárakat. Ha tehát minden így marad, akkor értelmetlen lesz a kétféle intézményt fenntartani. A nyugdíjszakértők szerint elképzelhető, hogy a lépés eredményeként a kötelező kasszák összeolvadnak az önkéntes pénztárakkal. Ezáltal megerősödhet a nyugdíjrendszer második pillérének nevezett önkéntes rendszer.

Ha az átlépést és a kasszában maradás feltételeit szabályozó törvények között lesz olyan, amely kedvezőtlenebb feltételeket biztosít a pénztárakban maradóknak, a kasszatagok egy - feltételezhetően igen kis - részének még ebben az esetben is szinte biztos megéri maradniuk. Azokról van szó, akik az elmúlt években, vagy akár a kötelező pénztárak létrejötte óta magas jövedelemmel rendelkeztek és közel állnak a nyugdíjkorhatárhoz. Ők jelentős vagyont halmozhattak fel, amelyet a nyugdíjba vonulás után felvehetnek. A nyugdíjjárulék befizetés ugyanis a jövedelem arányában történt, vagyis aki sokat keresett, az sokat is utalt a pénztárba, miközben az állami nyugdíjat eddig nem arányosan állapították meg.

Forrás: origo.hu

Vissza
2011.
december
27. 15:29

Az Alkotmánybíróság még az idén dönthet a magán-nyugdíjpénztárakról

Az Alkotmánybíróság még az idén dönthet a magán-nyugdíjpénztárakról Szerdán dönthet a magánnyugdíjpénztárakról az Alkotmánybíróság (Ab), miután a téma szerepel a testület két ünnep közötti teljes ülésének napirendjén - derül ki az Ab honlapján megjelent közlésből.
Tovább
2010.
december
30. 14:46

Magánnyugdíj: egy ezrelék marad

Magánnyugdíj: egy ezrelék marad Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság sajtótitkára szerint eddig 3090-en jelezték, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradnának. Ez a hárommillió magán-nyugdíjpénztári tag mintegy egy ezreléke.
Tovább
2011.
augusztus
29. 20:34

Magánnyugdíj: még nem döntött az Ab

Magánnyugdíj: még nem döntött az Ab Az előzetes várakozásokkal ellentétben nem döntött hétfőn a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos beadványokról az Alkotmánybíróság. A testület kedden folytatja a vitát a határozattervezetről.
Tovább
2011.
július
29. 10:41

Magánpénztárak halála: végre befejeztük

Magánpénztárak halála: végre befejeztük A hazai "nyugdíjak megvédése" előtt 3,1 millió magán-nyugdíjpénztári tag vagyonát 18 pénztár kezelte. Mára a tagok száma 100 ezer alá esett - így értelemszerűen több kassza válaszút elé érkezett. A nyugdíjreform miatt többen elvéreztek és volt, aki megkönnyebbült, hogy itt a vég.
Tovább
2011.
május
03. 00:23

Nyugdíjpénztár: módosultak a törvények!

Nyugdíjpénztár: módosultak a törvények! A magán-nyugdíjpénztárakból visszalépő tagok vagyonának zavartalan átadása és a reálhozamok zökkenőmentes kifizetése érdekében az Országgyűlés hétfőn módosította a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvényeket. A képviselők a javaslatot 281 igen és 50 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el.
Tovább
2011.
június
09. 07:42

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú A legfrissebb felügyeleti adatok szerint a magánnyugdíjpénztárakba az idei első negyedévben a szankciók dacára majdnem négyszázan léptek újonnan be, a kasszák tagjaik vagyonát 64 milliárd forint feletti összeggel gyarapították, aminek túlnyomó többsége végül az államhoz kerül.
Tovább
2011.
november
12. 16:08

Nyugdíjpénztári piac: bedobja a törölközőt a Generali is

Nyugdíjpénztári piac: bedobja a törölközőt a Generali is A magán-nyugdíjpénztárakat érintő változások következtében eltűnik a Generali magánkasszája is - értesült az azenpenzem.hu oldal. A Generalinál gyakorlatilag megerősítették ezt, és azt közölték, a méretgazdaságos működés érdekében keresik a lehetőségeket.
Tovább
2011.
augusztus
09. 08:26

Nyugdíjpénztári számháború

Nyugdíjpénztári számháború – Számításaink szerint, amennyiben a jelenlegi nyugdíjpénztári vagyon összes befizetését a rendszer fennállása alatt magyar állampapírban helyezték volna el, akkor az most mintegy 3680 milliárdot érne, 700 milliárd forinttal többet az idei év március végi összesítésnél, amikor is 3160 milliárd forint volt a számlákon – jelentette ki hétfői, Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott. Ez egy átlagos munkavállalóra vetítve, aki a rendszer indulása óta fizetett, azt jelenti, hogy a számláján lévő teljes – hozammal együtt értendő – összeg 2,3 millió forint helyett 2,5 millió forint lenne.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART