2012.
március
27. 12:40

Magánszemélyek fordulnak az AB-hez nyugdíjügyben

alkotmánybírák A magán-nyugdíjpénztári törvény soron kívüli megsemmisítését kérik magánszemélyek az Alkotmánybíróságtól a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének múlt évi beadványát megismételve - közölte a Vegyipari Dolgozók Szakszervezet.

A magánból az állami nyugdíjrendszerbe való átlépés határideje - március 31. - előtt néhány nappal döntöttek arról, hogy megismétlik a tavalyi alkotmánybírósági beadványt, ám ezúttal a megváltozott jogszabályoknak megfelelően nem a szervezet, hanem magánszemélyek kérik a törvény soron kívüli, visszamenőleges megsemmisítését - jelentette be Székely Tamás, a VDSZ elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A szakszervezet kitart korábbi álláspontja mellett, miszerint a törvény és annak betartatása súlyosan sérti az emberi méltóságot és az önrendelkezési jogot. Az önrendelkezési jogot az állami rendszerbe való visszalépéssel vagy maradással kapcsolatos eljárás során sértették meg, többek között a kötelezően személyes megjelenéssel járó nyilatkozattétel miatt. A szervezet a strasbourgi bírósághoz készül, több ezer magánnyugdíj-pénztári tag megbízásából.

Az AB-hez címzett beadványnak fontos eleme néhány egykori pénztári tag írásbeli nyilatkozata, miszerint annak idején nem önként, hanem a "megfélemlítésre alapozott kormányzati kommunikáció hatására" döntöttek az állami rendszerbe való visszalépésről. A VDSZ közleménye úgy fogalmaz: "féltek - írják a nyilatkozatokban -, hogy a magánrendszerben maradva munkahelyi hátrányok érik őket, s hogy el fogják veszíteni a későbbi nyugdíjukat, de legalábbis annak jelentős részét. Az átlépésről való nyilatkozat módja, a személyes megjelenés, a hosszas sorban állás megalázó, az emberi méltóságot sértő módon zajlott - jelentik ki a nyilatkozattevők." Székely Tamás a közleményben emlékeztet arra: a VDSZ 40 ezer olyan jogfenntartó nyilatkozatot helyezett ügyvédi letétbe, amelyben - a közlemény megfogalmazása szerint - "megfélemlített emberek hasonló okokra hivatkozva kijelentették, hogy kényszer hatására léptek vissza az állami rendszerbe, s a körülmények kedvező változása esetére fenntartják magántagsági viszonyukat".

A szakszervezet strasbourgi jogorvoslatra készül, mintegy kétezer panaszos "megbízásából". A hír hallatára ugyanis néhány nap alatt ennyi magánszemély állt a szervezet mellé, írásban csatlakoztak a tervhez, ügyükben a közelmúltban első lépésként Szabó Máté ombudsmannál tett panaszt a VDSZ - áll a közleményben. A VDSZ elnöke emlékeztetett arra is, hogy szakszervezetük a közelmúltban törvényjavaslattal fordult a miniszterelnökhöz és a parlamenti frakcióvezetőkhöz: a megmaradt magánnyugdíj-pénztári tagok a megtakarításaikat illetékmentesen átvihessék az önkéntes nyugdíjpénztárba. A személyre szóló levelekre összesen egyetlen válasz érkezett, "megfontolandó" megjegyzéssel Lázár János frakcióvezetőtől.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART