2013.
április
04. 12:04

Magas vérnyomás: évente kilencmillió halálos áldozat

Címkék:
vérnyomásmérő Több mint kilencmillió ember hal meg évente magas vérnyomás következtében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint. A magas vérnyomás okozta szívinfarktus, agyvérzés vagy veseleállás kockázata azonban egészséges életmóddal jelentősen csökkenthető – jelentette ki Margaret Chan, a WHO igazgatója az egészség világnapjához kapcsolódóan. Az április 7-ei világnap idei mottója: „Ellenőrizzétek vérnyomásotokat!”.

A krónikus magas vérnyomás csendes, láthatatlan gyilkos, mert gyakorlatilag nincsenek tünetei, ezért sokáig kezeletlen marad. Ezért is kell felhívni mindenki figyelmét a hipertóniaként is emlegetett betegségre. Ennek megfelelően a korai felismerés lehetőségeit is javítani kell. Az embereknek tudniuk kell, miért veszélyes a magas vérnyomás és mit lehet ellene tenni – mondta Chan a szerdán Genfben bemutatott, a hipertónia növekvő veszélyeiről szóló tanulmány kapcsán.

A beszámoló szerint napjainkban egymilliárd ember szenved magas vérnyomástól az 1980-as 600 millióval szemben. A növekedés fő okai közé tartozik a WHO szerint a népesség növekedése és öregedése mellett az „egészségtelen életmód globálissá válása” is.

A krónikus magas vérnyomás viszonylag olcsó gyógyszerekkel leküzdhető. Különösen fontos azonban, hogy az érintett áttérjen az egészséges életmódra. Csökkenteni kell az olyan rizikótényezőket, mint az alkohol, a nikotin, a só, a túlsúly és az állandó stressz. Fontos a rendszeres testmozgás is.

A WHO szerint a tehetősebb országokban a magas vérnyomás a hatékonyabb kampányoknak, a gyakoribb megelőző vizsgálatoknak és a kezeléseknek köszönhetően kevésbé elterjedt, mint a szegény régiókban. A probléma Afrikában a legnagyobb, ahol a huszonöt év felettiek 46 százaléka szenved magas vérnyomástól. A világátlag ebben a korcsoportban 40 százalék, a gazdag országokban 35 százalék. A normál vérnyomás 120 per 80 higanymilliméter. Hipertóniáról abban az esetben beszélnek az orvosok, ha az állandó érték 140 per 90 higanymilliméter feletti.

A WHO 1950 óta minden évben egy-egy fontos orvosi problémával foglalkozik az egészség világnapján, amelyet annak emlékére tartanak április 7-én, hogy ezen a napon kezdte meg működését 1948-ban az ENSZ genfi székhelyű szakosított intézménye.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
november
17. 09:54

A magas vérnyomás télen veszélyesebb

A magas vérnyomás télen veszélyesebb Télen nem csak a nátha és az influenza jelent veszélyt egészségünkre. A hideg idő a stroke és a szívinfarktus kockázatát is növeli. Statisztikák szerint a téli hónapokban 20-50%-kal nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálesetek száma.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART