2013.
december
16. 18:09

Magasabb nyugdíjat ígérnek Csehországban

Címkék:
Prága Számos szociális intézkedést ígér az új cseh koalíciós szerződés, amelyet most mutatott be a formálódó új kormányoldal három pártja.

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), az Igen (ANO) mozgalom és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) a dokumentumban egyebek között azt ígéri a lakosságnak, hogy a következő években emelik a nyugdíjakat és a minimálbért, megszüntetik az orvosi vizitdíjakat, és csökkentik a gyógyszerek, a könyvek, a pelenkák, valamint a bébiételek áfáját.

A közkiadások hiányának három százalék alatt tartását alapvetően az adók jobb beszedésével és az államigazgatás takarékosabb működésével kívánják elérni. A tervezett változások általában 2015-ben lépnének életbe, amikor a költségvetést már az új koalíció állítja össze.

Bohuslav Sobotka, az októberi választáson győztes szociáldemokraták elnöke, aki nagy valószínűséggel miniszterelnök is lesz, leszögezte, hogy a szerződés elsősorban az együttműködés elveit, tendenciáit rögzíti, ezért számos esetben általános a megfogalmazás.

"Ez nem kormányprogram, nem a konkrét törvények javaslatainak áttekintése" - jelentette ki Sobotka sajtóértekezleten Prágában. Azt állította: a koalíciós szerződés "a lényegi változások programja" a gazdaságban, a társadalomban és a kormány tevékenységében is. "Nem akarunk permanens forradalmat, nem akarunk permanens kaotikus reformokat" - hangsúlyozta a szociáldemokrata vezető.

"Következetesek akarunk lenni, s teljesíteni azt, amiben megegyeztünk" - mondta újságíróknak Andrej Babis, az Igen elnöke. Megjegyezte: a cseh állam rossz állapotban van, s ezen változtatni kell. Hangsúlyozta, hogy a mozgalom által vezetett tárcák "brutálisan takarékoskodni fognak".

"A KDU-CSL számára rendkívül fontos, hogy a dokumentumban sikerült megjeleníteni pártunk prioritásait: a családot és a szociális piacgazdaságot" - nyilatkozott Marian Jurecka, a kereszténydemokraták alelnöke. "Azon leszünk, hogy Csehország következő négy éve stabil és kiszámítható legyen" - szögezte le.

Hétfőtől a három párt a tárcák és a miniszteri posztok elosztásáról tárgyal.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART