2011.
június
29. 02:24

Magyar fotóslegendák Londonban

Címkék:
Robert Capa fotója A XX. század leghíresebb magyar fotóművészeinek és fotóriportereinek munkáiból nyílik kiállítás a héten a londoni Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts), a magyar EU-elnöki időszak egyik nagyszabású záróeseményeként.

A brit főváros egyik legpatinásabb képzőművészeti intézményében „Szemtanúk - Magyar fotográfia a XX. században: Brassai, Capa, Kertész, Moholy-Nagy, Munkácsi” címmel összeállított, kétszáznál több művet felsorakoztató tárlat csütörtöktől októberig lesz megtekinthető.

A múlt század portré- és hírfotóműfaját meghatározó mesterek munkái közül olyan hírességek is szerepelnek a Londonba hozott kollekcióban, mint Robert Capa amerikai katonája, aki 1944. június 6-án, a normandiai partraszállás legvéresebb harcainak helyszínén, az Omaha partszakaszon igyekszik küszködve, nyakig elmerülve kijutni a tengerből a partra, vagy Brassai egyik klasszikus Picasso-portréja, amely a festőművész párizsi műtermében készült.

A londoni Magyar Kulturális Központ hat különböző londoni galériában a Royal Academy of Arts nagy kiállítását felvezető, illetve kísérő, kisebb fotográfiai tárlatokat is rendezett.

Néhány hónapon belül ez a második igen nagyszabású magyar művészeti kiállítás a Piccadilly - London bohém színházi-művészeti negyede - tőszomszédságában álló Királyi Művészeti Akadémián, ahol tavaly szeptemberben a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria gyűjteményéből állítottak össze tárlatot.

A tavalyi kiállítás közönsége szintén rendkívüli gazdagságú, kétszáznál több alkotásból álló anyagot láthatott. A Budapestről hozott kincsek között volt Raffaello Esterházy Madonnája, Leonardo több rajztanulmánya, Giorgio Vasari Kánai menyegzője, valamint El Greco, Rembrandt, Rubens, Goya, Manet, Monet, Schiele, Gauguin, Picasso művei, amelyek közül sok addig soha nem volt megtekinthető Nagy-Britanniában. Emellett a magyar művészetnek a Nemzeti Galériában őrzött számos főművét, köztük Munkácsy, Rippl-Rónai vagy Csontváry alkotásait is megismerhette a londoni közönség.

A két rendezvény nem független egymástól. Miután felmerült, hogy Magyarország a magyar EU-elnökség kapcsán fotókiállítást rendezne a londoni művészeti intézményben, a Royal Academy of Arts szakértői - még 2009-ben - ellátogattak Magyarországra, ahol megtekintették a Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Galéria és a Nemzeti Múzeum gyűjteményeit is. Ennek hatására kezdődtek - és vezettek eredményre - a tárgyalások a magyar múzeumok anyagából rendezett tavalyi londoni kiállításról.

Forrás: Hír Tv

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART