2011.
május
02. 08:07

Magyar gazdaság: csak látszólag van minden rendben?

Címkék:
pénzfogás A magyar gazdaság és államháztartás állapota javulást mutat, amiben azonban a strukturális változások a most deklaráltnál várhatóan sokkal kisebb szerepet játszanak. A piacok és a nemzetközi szervezetek erre valószínűleg kedvezőtlenül reagálnak a GKI Gazdaságkutató előrejelzése szerint.

Idén a magyar gazdaság növekedése és egyensúlya látszólag jelentősen javul. Az EU-nak átadott konvergenciaprogram ennek tartósítását ígéri, s a program pénzpiaci fogadtatása egyelőre kedvező. A tervezett áht-konszolidáció 2012-ben megvalósulhat, de ennek elérésében a strukturális változások a most deklaráltnál várhatóan sokkal kisebb szerepet játszanak. Erre a piacok és a nemzetközi szervezetek valószínűleg kedvezőtlenül reagálnak, aminek a hatásai már idén is jelentkezhetnek − véli legújabb prognózisában a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A kutatók szerint 2011-ben az adóváltozások összességében növelik a vállalatok költségeit, a fogyasztóknál pedig az alsó és középrétegek vásárlóereje nem vagy alig nő, gyakran kifejezetten csökken. A büdzsében bejelentett 250 milliárdos zárolás is csökkenti a belső keresletet. Egyelőre a hitelezés is szigorodik. Az Új Széchenyi terv lassú beindulása, az EU-támogatások kifizetésének és odaítélésének lassú újraindulása a beruházási keresletet korlátozza. Az előreláthatóság és átláthatóság folyamatos romlása és a külföldellenes kommunikáció gátolja az újabb külföldi tőkebefektetéseket. Mindezek miatt a beruházások csak minimálisan növekednek, néhány nagy autóipari beruházástól eltekintve a visszaesés lesz a jellemző.

A nyugdíjvagyon terhére történő egyszeri költekezés méretét jelzi, hogy e vagyon nélkül az államháztartás hiánya a GDP 7 százaléka körül lenne − állítja a GKI. A túlzottdeficit-eljárás, illetve a tavaszi gazdaságpolitikai szemeszter keretében viszont elsősorban az egyszeri tételek nélküli strukturális hiányt fogja az unió értékelni, ami a hivatalos számítások szerint is emelkedik 2011-ben.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2010.
november
09. 23:31

Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban

 Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter nem tartja indokoltnak a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetések állami kasszába való terelését. Szerinte ez a lépés csak időlegesen hidalja át azt a hiányosságot, hogy a kormány nem vágta vissza a kiadásait.
Tovább
2011.
április
05. 09:21

A jövőt tehermentesíti, vagy elszórja a nyugdíjvagyont a kormány?

A jövőt tehermentesíti, vagy elszórja a nyugdíjvagyont a kormány? Valójában egyik zsebéből a másikba helyez át összegeket az állam akkor, amikor a magán-nyugdíjpénztári vagyonból származó bevételeket kisebb arányban fordítja az államadósság csökkentésére, inkább a közlekedési cégeket konszolidálja belőle. A kérdés az, hogy a jövőben megakadályozható-e az adósság újratermelődése.
Tovább
2011.
február
08. 20:41

A Moody's-t nem hatotta meg a visszalépők nyugdíjvagyona

A Moody's-t nem hatotta meg a visszalépők nyugdíjvagyona Nem tervez változtatni a Moody's hitelminősítő a magyar állampapírok besorolásán azután sem, hogy a magánnyugdíjpénztár-tagok döntő többsége visszalépett az állami rendszerbe.
Tovább
2010.
december
10. 10:08

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár A Napi Gazdaságnak adott interjújában Andor László munkaügyi biztos azt mondta, hogy nem jó ötlet a nyugdíj-megtakarítások átcsatornázása, főleg akkor, ha abból folyó kiadásokat finanszíroz a kormány. A biztos aránytalanságokat lát a választási opciók kapcsán, miközben úgy véli, hogy fájó lesz a kijózanodás, hiszen az állam a jövőben nagyobb terhet vállalt magára a rövid távú előnyökért cserébe.
Tovább
2011.
február
07. 07:13

Bajnai, Oszkó: nem kellett volna nyugdíjeinstand

Bajnai, Oszkó: nem kellett volna nyugdíjeinstand Bajnai Gordon és Oszkó Péter szerint hazugság, hogy hamis tényeken alapult a tavalyi költségvetés. A volt miniszterelnök és a volt pénzügyminiszter közleményében azt írja: ha az Orbán-kormány folytatja elődje szigorú és takarékos gazdálkodását, és nem fél bevezetni a most februárra ígért kiadáscsökkentő intézkedéseket, akkor különadók és a magán-nyugdíjpénztári befizetések "einstandolása" nélkül is teljesíthető lett volna a hiánycél.
Tovább
2010.
december
23. 20:59

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása"

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása" ”Sajnálatosnak" nevezte a magyarországi nyugdíjreform „visszafordítását" az MTI-nek adott csütörtöki nyilatkozatában a Fitch Ratings illetékes igazgatója, miután a legnagyobb európai hitelminősítő bejelentette Magyarország visszaminősítését.
Tovább
2011.
február
21. 10:19

Itt a nagy nyugdíjkérdés - Mi lesz a vagyonnal?

Itt a nagy nyugdíjkérdés - Mi lesz a vagyonnal? Pozitív lépésnek nevezték a BÉT kisebb cégeinek vezetői, hogy az állam őket is megkérdezi, mielőtt döntene a nyugdíjpénztáraktól átkerülő részvények eladásáról. Van aki már talált befektetőt a csomagra és olyan is, aki a tartós állami részvételt is el tudja képzelni.
Tovább
2010.
december
13. 17:18

Kósa: a nyugdíjpénztári átalakítás nélkül ellehetetlenülnénk

Kósa: a nyugdíjpénztári átalakítás nélkül ellehetetlenülnénk A Fidesz alelnöke szerint a kormányoldal nyugdíjmentő törvénycsomagja nélkül nem lehetne megfékezni a magyar állam külső adósságállományának a robbanásszerű növekedését, ami rövid távon is ellehetetlenítené az országot és az embereket.
Tovább
2011.
február
02. 17:20

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert A kormány megmentette a nyugdíjrendszert Orbán Viktor szerint, aki szerdai sajtótájékoztatóján példátlan összefogásnak nevezte azt, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe. A kormányfő szerint szabad volt a választás lehetősége, a magánpénztárakban maradókat "magabiztos" és "bátor" embereknek nevezte.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART