2012.
szeptember
22. 14:14

Majdnem megölte magát, mert azt hitte ért a gyógyításhoz

Címkék:
vérnyomásmérés Doktor úr, nekem ezt a gyógyszer írja fel, a szomszédasszony is ettől gyógyult meg! – adta le a rendelést egy nyugdíjas hölgy, a kezében szorongatva egy gyógyszeres doboz letépett darabját. Hogy neki egészen más a baja? Az nem számít! Ha a barátnőjének hatott, neki is biztosan fog.+

 Az orvoslás tiszteletéhez egykor nem férhetett kétség. Amit a doktor mondott, azt szinte szentírásnak vették, utasításait szigorúan betartották. Mára azonban ezen a területen is kifordult sarkából a világ. Mind gyakrabban fordul elő, hogy a páciensek nem bíznak az állami egészségügyben, sokkal inkább hisznek az interneten olvasottak vagy reklámokban hallott félinformációknak. Egyre nagyobb a keletjük az alternatív gyógymódoknak, no és persze a drága pénzen vásárolt, gyógyhatásúnak mondott készítményeknek, még ha erősen megkérdőjelezhető is a hatékonyságuk.


– Nekem aztán ne mondja senki, hogy jobban tudja nálam, mi a bajom! – mondja felháborodva a háziorvosi rendelőből távozó Sass István, aki vállalkozóként hozzászokott, hogy önállóan intézi az ügyeit. 

– Az orvosom szerint csak gyomorrontásom van, de a tüneteim alapján akár hasnyálmirigy-gyulladásom is lehet. Utánaolvastam több weboldalon, sőt, tettem fel kérdést egy szakértőnek is a neten néhány sorban, aki megerősítette, hogy akár ez is lehet a bajom. Úgy döntöttem, inkább elmegyek magánrendelésre, remélem, a pénzemért ott legalább rendesen kivizsgálnak!

– Egyre többször tapasztalom, hogy szinte kész diagnózissal állítanak be a betegek – tudjuk meg dr. Hoksári László szolnoki háziorvostól.
– Nem is a tüneteiket sorolják, hanem egyből azt kérik, hogy erre és erre a betegségre írjak fel gyógyszert, szinte „rendelnek" a rendelőben. Azon túl, hogy ez olykor bosszantó lehet, akár tévútra is vezethet. Mivel gyakran még azzal sincsenek tisztában az emberek, hogy ez egyes belső szerveik hol helyezkednek el a testükben, például a „fáj a májam" típusú panaszokat is kénytelen vagyok fenntartásokkal kezelni. 

Inkább mutassa meg a kedves beteg, hogy pontosan hol fáj neki, hiszen oykor még sokéves tanulás és tapasztalat birtokában sem könnyű eldönteni mi a helyes diagnózis. Minden eset más, nem lehet csak a tankönyveket alapul venni. Épp azért érdemes alaposan kikérdezni a pácienst, mert elképzelhető, hogy másként elsikkadnának olyan apró, ám fontos tünetek, amelyek együtt viszont már egészen más összképet adnak.
Sok beteg egyfajta „fokmérőként" érzékeli, hogy milyen vizsgálatokra küldi tovább az orvosa.

– A minap járt nálam egy régi betegem, aki szinte megsértődött, amikor egyszerűen csak felírtam néhány pirulát a bajára – teszi hozzá dr. Hoksári László. 
– Szerinte el kellett volna küldenem szakorvosi kivizsgálásra, CT-re, MR-re, ultrahangra, lehetőleg mindenre egymás után. Pedig semmi egyéb nem történt, csak egy régóta ismert baja újult ki. Ő azonban az odafigyelés, törődés hiányaként élte meg az elmaradt beutalókat.
Az interneten ma már gyakorlatilag bármit meg lehet találni. 

Villámgyorsan kideríthető, mit jelentenek az egyes laborértékek, néhány tünetet beírva a gép máris „köpi” a diagnózist – csalóka biztonságot nyújtva. Honlapok tucatjain lehet tájékozódni az egyes betegségekről, ami persze gyakran vezet tévútra. A talán túlontúl is öntudatossá váló beteg azonban magabiztos: az internetelérés és az ott felelhető információk elterjedésének köszönhetően egyre több információhoz jut saját állapotáról, az esetleges gyógymódokról, azok előnyeiről és hátrányairól.

– Mindennek tudatában egyre gyakoribb, hogy megkérdőjelezik a döntéseinket. Pedig a neten fellelhető információk sokszor megbízhatatlanok, ellenőrizetlenek. Mindez főként a városi betegekre jellemző – meséli dr. Vaszily Edit tiszagyendai háziorvos, aki korábban a miskolci kórházban töltötte rezidensidejét. 

– A kistelepüléseken élők talán még ma is jobban bíznak az orvosukban, bár itt meg a jól bevált házi praktikákkal no és a szomszédasszony tanácsaival jönnek. Olykor nem könnyű megértetni, hogy az égési sebekre fölösleges tejfölt kenni, hogy a melltartó viselése és az emlődaganat között nincs összefüggés, vagy éppen hiába vannak jótékony hatásai a méznek, a makacs tüszős mandulagyulladásra bizony gyógyszert is kell szedni.

Ma már üzlet az egészség

– Manapság türelmetlenek az emberek, azonnal azt a hatást várják, amit a reklámokban öntenek feléjük – mondja dr. Sinkó Káli Róbert megyei tiszti főorvos, aki korábban gyakorló háziorvosként maga is rendszeresen szembesült ezzel a problémával. – Ha pedig nem ezt tapasztalják, jönnek vissza, hogy mást írjunk fel nekik. No és az árak sem mellékesek. Gyakran előfordul, hogy a drágának vélt gyógyszer összes mellékhatására panaszkodnak kiütésektől a hányingerig egyszerre, csak azért, hogy másik pirulát kapjanak. Persze az ellenkezője is előfordul: megtörtént például, hogy egy páciensem három-négy magánrendelést is felkeresett ugyanazzal a problémával, aztán a kapott gyógyszereket mind beszedte. Azon túl, hogy mindezt fölöslegesen tette, hiszen gyakorlatilag azonos hatóanyagú készítményeket vett be, akár életveszélyes állapotot is okozhatott volna a túladagolás!

 

 
Forrás: szoljon.hu
Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART