2011.
január
23. 19:23

Majdnem minden második felnőtt krónikus beteg

Címkék:
beteg Hazánkban a 15 év feletti lakosság 41 százaléka szenved olyan krónikus betegségben, amelyről tud, és korcsoportonként vizsgálva is magas ez az arány. Emellett sokan, legalább egymillióan vannak, akik nincsenek tisztában állapotukkal, nem tudnak arról, hogy valamilyen betegségben szenvednek. A Gfk elmúlt három évben elvégzett vizsgálatai alapján a következő helyzetkép vázolható fel.

Krónikus betegségek: nagyon nagy teher a társadalom számára

Egyre több tanulmány jelenik meg arról, hogy a fejlett világ egészségügyi rendszereinek legnagyobb terhe a krónikus betegségek kezeléséből ered, amely a teljes ellátás költségeinek legalább háromnegyedéért felelős. A várható élettartam növekedésével, a jól kezelhető krónikus betegségek gyarapodásával és a felhasználható technológia fejlődésével egyre több krónikus betegnek vagyunk képesek egyre magasabb szintű egészségügyi szolgáltatást nyújtani. Azonban úgy látszik, mindennek terhe olyan nagy, hogy összeroppantja az egészségügyi rendszereket.

 

 

Krónikus betegek Magyarországon

 

Magyarországon a 15 év feletti lakosság 41 százaléka szenved olyan krónikus betegségben, amelyről tud.

"Korcsoportonként vizsgálva is nagyon magas ez az arány. Már a 15-18 éveseknek 26 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben, a 60 év felettiek körében pedig 84 százalék ez az arány” – mondta el dr. Lantos Zoltán, egészséggazdasági szakértő, a GfK HealthCare ügyfélkapcsolati igazgatója.

A fiatal, 15-29 évesek körében az allergiás megbetegedés a leggyakoribb (8%), ezt követi a szorongás, depresszió (a 20-29 évesek körében 6%), illetve már itt is, a korcsoport 6 százalékánál megjelenik a magasvérnyomás-betegség. A 30-39 évesek legtöbben a migrént, illetve a gyakori fejfájást (9%), valamint az allergiát (9%) említették. A 40-49 évesek korcsoportjában már a magas vérnyomás vezeti a betegségek listáját (16%), ezt követi az ízületi gyulladás (13%), illetve a migrén (12%).

A 60 év felettiek 59 százalékának van magasvérnyomás-betegsége, az ízületi gyulladás pedig a negyedüket érinti.

 

 

1 millióan vannak, akik nem tudnak a betegségükről

 

Emellett sok, legalább egymillió olyan beteg is van, aki nincs tisztában állapotával, nem tud arról, hogy valamilyen betegsége van. Az, hogy egy betegség felfedezési, majd kezelési aránya mekkora a lakosságon belül, a GfK Hungária vizsgálatai alapján összefügg az adott betegség ellátórendszerének állapotával is.

A magasvérnyomás-betegség és a diabétesz esetében a betegek 90 százaléka tudja magáról, hogy beteg, azonban a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) esetében csupán 50 százalékot tesz ki ez az arány. A hipertónia és a diabétesz esetében jól szervezett, kiterjedt ellátóhálózat biztosítja a betegek kezelést és gondozását, míg a COPD kezelésének rendszere egyelőre fejlesztésre vár.

A ma elismerten legmostohább helyzetben lévő pszichiátriai ellátóhálózathoz tartozó két kórkép, a szorongás és a depresszió esetében pedig csupán a betegek 30 százaléka tud arról, illetve fogadja el, hogy beteg.

„A krónikus betegek legnagyobb része elméletben tudja, hogy állapota elsősorban az életmódjától függ, azonban a mindennapi gyakorlatban mégis keveset tesznek saját egészségükért. Saját bevallásuk szerint csak minden második megy el rendszeresen orvoshoz, kétharmaduk szedi kisebb-nagyobb rendszerességgel a gyógyszerét, harmaduk változtat a táplálkozásán és mindössze egytizedük igyekszik csökkenteni a stresszt” – tette hozzá dr. Lantos Zoltán. Az adatok azt mutatják, hogy az egészségügy többet igyekszik tenni az emberek egészségéért, mint legtöbbjük saját magukért. Ezt a magára vett terhet az egészségügy azonban nem képes tovább viselni.

Forrás: Patika Magazin

Vissza
2010.
november
13. 16:17

Az Alzheimer-kór és tünetei

Az Alzheimer-kór és tünetei Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.
Tovább
2010.
november
21. 06:27

Csontjainkat is védjük, ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk

Csontjainkat is védjük, ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja, így az egészséges táplálkozás nem csupán a testsúly, hanem az időskori csonttörések megelőzése szempontjából is üdvös - hangsúlyozzák kanadai tudósok, akik kutatásaikról az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozástudományi szaklap online kiadásában számoltak be.
Tovább
2010.
december
30. 21:13

Elbutulás ellen is jó a mediterrán étrend

Elbutulás ellen is jó a mediterrán étrend A mediterrán étrenden élő idős embereknél lassabban következik be a szellemi hanyatlás - állapították meg amerikai kutatók.
Tovább
2010.
december
28. 09:15

Gyógyszer, ami tetszik a betegeknek

Gyógyszer, ami tetszik a betegeknek A mai klinikai gyógyszervizsgálatokban gyakran használnak placebót, mely ránézésre megkülönbözhetetlen a hatásos tablettától, de hatóanyagot nem tartalmaz. Ennek ellenére a látszólagos kezelés is lehet hatásos - olvasható ausztrál kutatók erről írott tanulmányában, melyet a The Lancet közölt.
Tovább
2009.
november
15. 09:02

Gyógyszerek 60 fölött

Gyógyszerek 60 fölött Az orvosnak a 60–65 év feletti pácienseknél több olyan anatómiai, élettani sajátosságot is figyelembe kell vennie, ami eltér a fiatalabb korú emberekétől.
Tovább
2010.
október
28. 10:57

Tíz tipp az erős immunrendszerért

Tíz tipp az erős immunrendszerért Ahhoz, hogy a betegségeket elkerülhessük, szervezetünket is fel kell készítenünk a téli időszakra. Az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, egyre kevesebb friss zöldséghez és gyümölcshöz – ezáltal vitaminhoz – jutunk hozzá, valamint sokkal több betegségnek vagyunk kitéve.
Tovább
2010.
március
04. 17:49

Tíz tipp az időskori étvágytalanság ellen

Tíz tipp az időskori étvágytalanság ellen Hasonlóan az élet más területeihez, idős korban az étkezés is jelenthet kihívást. A kor előrehaladtával az ízlelőbimbók érzékelési képessége tompul, a gyógyszerek sem csinálnak jó étvágyat, sőt, még fogproblémák is súlyosbíthatják az étvágyatlanságot.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART