2011.
március
30. 19:20

Májustól a nyugdíjfolyósító utalja a művésznyugdíjakat

festő A korábban a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) által megállapított nyugdíjsegélyeket május 1-től a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság fizeti ki - döntött szerdai ülésén a kormány. Azok a művészek, akik 1992 óta a MAK-tól kapták ellátásaikat, a jövőben nyugellátásukat az állami nyugdíjakkal egy időben, rendszeresen és pontosan vehetik kézhez, a folyamatba nem ékelődik be egy közvetítő szervezet.

A nyugdíjsegély megállapítása eltér a nyugdíjak megállapításától, sok méltányossági elemet tartalmaz. Ezért azoknak a jogosultaknak, akik 62. életévüket még nem töltötték be, 2011 áprilisában a MAK még megállapítja a nyugdíjsegélyt, a kifizetésről azonban esedékességkor már a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság gondoskodik. A hozzátartozói ellátásokat május 1-jétől a nyugdíjfolyósító állapítja meg.

Az új szabályok lehetővé teszik, hogy a korábbi, esetenként nehézkesen működő rendszer helyett a nyugdíjak folyósítása májustól biztonságosabb keretek közé helyeződjön.

A társadalombiztosítás 1992 előtt nem tudta befogadni azokat a művészeket, akik nem rendszeres havi jövedelemmel rendelkeztek, hanem alkotómunkájuk után kaptak rendszertelen, nagyobb összegű kifizetéseket. Ezekből a művészeti alap vonta le a meghatározott százalékot, aminek fejében vállalta a társadalom- és egészségbiztosítási ellátást. A kormány döntése értelmében az eddig a művészek szociális segélyezését és az alkotóházak fenntartását is végző MAK április 30-án beszünteti működését.

Forrás: Kultúra.hu

Vissza
2010.
december
25. 10:27

A 79 éves Bud Spencer forgat, mert nincs pénze

A 79 éves Bud Spencer forgat, mert nincs pénze A már 79 éves Bud Spencer megint kamerák elé áll, mert egész életében jól keresett ugyan, de abból nem sok maradt meg a nyugdíjas évekre.
Tovább
2011.
március
07. 08:32

Csala Zsuzsa: Ne a nyugdíjasokon kísérletezzenek

Csala Zsuzsa: Ne a nyugdíjasokon kísérletezzenek Csala Zsuzsát (77) felháborította az a törvénytervezet, amely szerint azoktól a betegektől, akik nem tesznek a saját gyógyulásuk érdekében – nem szoknak le a cigarettáról, vagy nem fogynak le annyit, amennyit az orvos jónak lát –, megvonják gyógyszereik állami támogatását.
Tovább
2010.
január
19. 19:17

Magyar sztárok az éhhalál küszöbén

Magyar sztárok az éhhalál küszöbén Több évtizedes előadói múltra méltán büszke színészek, énekesek megélhetési gondokkal küzdenek. Nyugdíjuk szinte semmire sem elég: van, aki házán adott túl, hogy éljen. Paudits Béla nyomorog, Aradszky László nyugdíja csupán ötvenezer forint és a nagy komika, Csala Zsuzsa is kénytelen volt eladni a házát, és annak árából tartja el magát.
Tovább
2011.
február
14. 03:32

Öreg vagyok, de a szeretet erőt ad!

Öreg vagyok, de a szeretet erőt ad! Családi vacsorára indult szombat este a 75 éves Sztankay István; azt még álmában sem gondolta, hogy a kis óbudai étteremben, ahová gyermekei hívták meg, több tucat barátja és pályatársa várja izgatottan.
Tovább
2011.
február
20. 06:15

Sztárok az időskorról

Sztárok az időskorról Hazánkban eddig példa nélkül álló módon dogozza fel az idős korosztály és a fiatalság viszonyát a Pécs TV nemrég indult „Korhatár nélkül” című műsora. A képernyőn sztárvendégeink idézik fel szüleikkel, mestereikkel kapcsolatos emlékeiket, továbbá a generációs problémák is szóba kerülnek minden második szerdán este fél hat és 18 óra között.
Tovább
2010.
április
19. 10:36

Somló, a friss kisnyugdíjas

Somló, a friss kisnyugdíjas Somló Tamás, a legendás LGT együttes tagja elérkezett a nagy vízválasztóvonalhoz: idén májustól nyugdíjas lesz! Persze ez nem jó hír, mivel nyugdíja mindössze 28.500 forintos lesz. Ez bizony kevés.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART