2012.
szeptember
20. 18:30

Már 1200 patika van válságos helyzetben

gyógyszertár A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége(MOSZ) szerint a gyógyszerágazatot érintő augusztusi árrés-átcsoportosítás miatt a korábbi 700 patika helyett már 1200 került kilátástalan helyzetbe.

Mikola Bálint, a szövetség elnöke az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kiemelte: a helyzetet súlyosbítja, hogy a döntéshozók egyértelműen eredményesnek tartják az intézkedést.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége korábbi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának is elküldött testületi véleményében rögzítette: nem tartja megfelelő, a gyógyszertár-működtetés forrásainak hiányát sem átmenetileg, sem tartósan segítő intézkedésnek a nagy-, és kiskereskedelmi árrés átcsoportosítását.

Az átcsoportosítás azóta eltelt rövid időszak igazolta, hogy néhány kispatikán kívül csaknem félezer patikát rendkívül hátrányosan érintette a jogszabály hatálybalépését követően a kereskedelmi szerződések módosítása - írta a szervezet elnöke.

Kifejtette: a kereskedelmi árrés-átcsoportosítást követően a MOSZ azonnali konzultációt kezdeményezett a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségével. Az augusztusi, mindhárom, a gyógyszerpiacot meghatározó nagykereskedelmi cég vezetőjével folytatott tárgyalást követően szeptember 19-én megkezdődtek a szakértői szintű megbeszélések is, amelyeken egyebek mellett egy vezetői és egy szakértői munkacsoport felállításáról is döntöttek. A feladat a jelenlegi helyzetben az együttműködés fenntartása - közölte a MOSZ elnöke.

Augusztus elsejétől csökkent a gyógyszer-nagykereskedők, és emelkedett a patikák árrése. A Népszava augusztus 11-i számában azt írta: a nagykereskedők egymás után mondják fel a gyógyszertáraknak nyújtott különféle kedvezményeket, és a patikusok szerint nem sok marad meg az átcsoportosított árrésből származó előnyeikből.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke augusztus 13-án az MTI-nek azt mondta: a gyógyszertáraknak össze kell fogniuk, hogy megtartsák azt az összességében mintegy 3 milliárd forintos összeget, amelyet a nagykereskedőktől átcsoportosított árrés révén nyertek.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
május
03. 12:28

A gyógyszerkérdés az életben maradás kérdése

A gyógyszerkérdés az életben maradás kérdése A Fidesz, az a párt, amely a szegények pártjának, az adócsökkentés pártjának, az önkormányzatok barátjának mondta magát 2010 előtt. Ehelyett a kormány halálra ítéli az önkormányzatokat, a közgyógyellátottakat, a gyógyszeren élőket, a rokkant nyugdíjasokat és sorolhatnám – hangoztatta Halmi József, az MSZP Szabolcs megyei alelnöke, aki egy helyi cukorbeteg rokkantnyugdíjassal tartotta sajtótájékoztatóját.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART