2012.
február
02. 18:36

Már a fák is versenyeznek

Címkék:
felsőmocsoládi hársfa A felsőmocsoládi öreg hárs képviseli Magyarországot az Európai Év Fája verseny 2012 elnevezésű versenyen, amelynek jelöltjeire február 1-jétől 29-éig lehet szavazni. A megmérettetésen azok a bolgár, cseh, francia, lengyel, magyar, román és szlovák fák vesznek részt, amelyek az adott országban elnyerték az Év Fája címet.

A győztest a brüsszeli díjátadón hirdeti ki a verseny szervezője, a cseh Nadace Partnerství és Magyarországi társszervezete, az Ökotárs Alapítvány – adta hírül az MTI-nek eljuttatott közleményében a szervezet. A fák saját történeteikkel, legendáikkal indulnak a versenyen. A több száz éves matuzsálemekről szóló, és az őket az emberekkel összekötő legendákról az érdeklődők a verseny honlapján olvashatnak.
A magyar nyertes fa, a felsőmocsoládi öreg hárs például mágikus erejéről szóló történetét a környékről származó Bánó család őrizte meg. A család máig élő hagyománya, hogy legfiatalabb tagjaikat bemutatják az „öregnek”.

„Amellett, hogy a történetek segítenek felkelteni az emberek érdeklődését a fák és a környezet felé, a verseny célja az, hogy természeti örökségünk védelmére és a biodiverzitás kérdésére irányítsuk a figyelmet” – mondta Hana Rambouskova szervező.
Az Európai Év Fája versenyt második alkalommal szervezik meg az Environmental Partnership alapítványok, a Cseh Környezetvédelmi Alap és Csehország

Környezetvédelmi Minisztériumának támogatásával. A versengés egyik kiemelten fontos célja, hogy felhívja a figyelmet a biodiverzitás, a biológiai sokféleség csökkenésére, ami „korunk egyik legsúlyosabb globális problémája”. „Bár a legnagyobb pusztulás a trópusokon történik, a biodiverzitás csökkenése Európában is egyre erősödik. Az Environmental Partnership Association egyik célja, hogy felhívja a figyelmet erre a veszélyre” – emelték ki a szervezők.

Az Év Fája mozgalmat 1996-ban elindító Országos Erdészeti Egyesület 2012-től részt vesz az Év Fája verseny lebonyolításában is. Az Év Fája mozgalom célja, hogy a hazai erdők kevésbé ismert fafajtáit mind a szakmai, mind a nagyközönség számára bemutassa és közelebb hozza. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskola programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak az év fájával, amelyről az elmúlt időszakban mintegy 200 tanulmány és kiadvány jelent meg. 2012-ben a hazai ligeterdők egyik legkorábban virágzó fafajtája, a zselnicemeggy kerül a figyelem középpontjába.

Forrás: agromonitor.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART