2011.
január
09. 06:43

Már a hangyáknál is van nyugdíjrendszer?

Címkék:
hangya A BBC spanyol világszolgálata fölöttébb érdekes tudományos írást közölt a világ legerősebb állatairól, a levélvágó hangyákról (Acromymex). Ebben nem kevesebbet állít, mint hogy a fiatalabb hangyák tiszteletben tartják a már gyengébb idősebbeket, és mintegy „nyugdíjazzák” őket.

A hangyákról már régen tudták, hogy nagyon jól szervezett társadalmi életet élnek. Az Egyesült Államokbeli Oregon egyetemének „hangyafigyelő” kutatócsoportjának feltűnt ezeknek a szintén szorgalmas élőlényeknek egyik viselkedési szokása. Amikor elkopik az idősebb hangyák sokáig használt rágószerve, és már csak jóval lassabban képesek  a feladatra, akkor mentesítik őket eme nehéz munka alól. Ettől kezdve csak hordják a fiatalabb példányok által levágott leveleket.

Az állatvilág farmereinek nevezett levélvágók ugyanis képesek levágni egy levéldarabot, amely saját súlyuk akár 50-szerese is lehet, és a boly élelemraktárába cipelni. A tudósok megfigyelései újra bebizonyították, hogy az ilyen jól megszervezett hangyatársadalmakban az egyes példányok továbbra is a boly hasznos részei lehetnek, és más feladatokat láthatnak el.

Forrás: MNO, (BBC Mundo)

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART