2012.
január
30. 09:43

Már a nyugdíjastól is beszedhetik az ingatlanadót

ház a faluban Egyre többen szembesülhetnek azzal, hogy adózniuk kell lakásuk, házuk után. A napokban kapják meg az ingatlantulajdonosok a levelet az önkormányzatoktól arról, hogy ebben az évben már fizetniük kell.

Az önkormányzatok szedhetnek pénzt az építmények és a telkek után. Eddig ezeket a vállalkozókra terhelték, most egyre több önkormányzat terjeszti ki a lakáscélú ingatlanokra. Egyre több város és kerület vet ki kommunális adó – vagyis nem hivatalos néven ingatlanadó – címén sarcot a lakások után, amely újabb tízezres terhet jelenthet évente az érintetteknek. Évi maximum 25 600 ezer forintot vethetnek ki.

Budapesten a zuglóiak szívhatják legjobban a fogukat; egy kis garzon után 12 ezret, egy negyven négyzetméteres kis lakás után 18 ezret, egy 80 négyzetméteres ingatlan után pedig már 25 ezer forintot kell fizetni, miután a XIV. kerületi önkormányzat kivetette a kommunális adót. Ezzel az újabb sarccal az óbudaiak is megismerkedhetnek ebben az évben, igaz, sokan kapnak mentességet: csak azoknak a tulajdonosoknak kell fizetni, akik nincsenek bejelentve a kerületben, vagy bérbe adták a lakásukat – tájékoztatta a Blikket a III. kerületi polgármesteri hivatal. Csepelen az idén a telekadót vezették be, Szolnokon már a magánszemélyek is fizethetnek építményadót, ha nagy lakásban laknak.

Sok helyen, ahol már eddig is volt, jócskán megemelték a kommunális adót.

Több önkormányzat egyáltalán nem emelt építményadót, mivel már így is nehéz behajtani az adókat. – A gazdasági válság miatt az adófizetői morál évről évre romlik, már minden negyedik adózónk ellen végrehajtási eljárást kellett indítani – mondta a Blikknek Zombor Gábor (Fidesz), Kecskemét polgármestere; de sok más helyről is beszámoltak nekünk arról, hogy egyre több a nem fizető adós; van, ahol a lakosság és a cégek egyharmadának van már hátraléka.

Sok helyen már a nyugdíjasok sem kapnak mentességet. – Egy átlagnyugdíjas nem tudja kigazdálkodni az önkormányzati adókat, így valószínűleg a nyugdíjasok tömegei fogják szaporítani a nemfizetők táborát. Ez nem jó az önkormányzatoknak sem – mondta a blikknek Mihalovics Ervin, a Szakszervezeti Együttműködési Fórum nyugdíjas választmányának elnöke.

Forrás msn.mainap.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART