2012.
november
07. 16:22

Már az enyhén magas vérnyomás is öregíti az agyat

Címkék:
vérnyomásmérő A Kalifornia Egyetem kutatói megállapították, hogy már az enyhe vérnyomás emelkedést is érdemes figyelembe venni, mert már az éppen hogy 120/80-nál magasabb vérnyomás is öregíti az agyat, ezzel növeli a demencia és az Alzheimer kialakulásának a kockázatát - figyelmeztet a Forbes cikke.

Charles DeCarli neurológus professzor 575, 30 év körüli résztvevő agyi képalkotó vizsgálatának eredményét hasonlította össze. A résztvevőket a professzor és csapata három csoportra osztotta: a hipertóniás, a pre-hipertóniás és a normál vérnyomásúakra. Ezután MRI technológia segítségével elemezték fehér-és szürkeállományukat.

A magas vérnyomást és a memóriával kapcsolatos problémákat (Alzheimer-kór ,demencia) már korábbi tanulmányok is összefüggésbe hozták egymással, de ez az első, amely szerint a szellemi hanyatlás már a harmincas-negyvenes éveikben járóknál is elkezdődhet.

Szakértők úgy vélik, hogy a magas vérnyomás csökkenti az agy vér- és oxigénellátását. Megállapították, hogy a harmincas éveikben járó magas vérnyomással küzdőknek az agya nagyon hasonlóan néz ki a negyvenes éveikben járó, normális vérnyomású résztvevőkéhez.

A magas vérnyomást tehát fontos szabályozni az agy öregedésének megakadályozásához már fiatal korban is.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART