2012.
május
15. 11:03

Már egy éve recesszióban van a magyar gazdaság

Címkék:
tőzsde Az előzetes adat alapján az első negyedévben éves alapon (naptárhatással igazítva) 1,3 %-kal zsugorodott a magyar gazdaság. Az előzetes várakozások konszenzusa csak -0,5 százalék volt. A nyers adat "csak" 0,7 százalékos visszaesést jelez, a szökőnap hatás miatt van ekkora eltérés az igazított és a nyers adat között.

A KSH közlése szerint a nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele (éves alapon számolva) stagnált. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett, míg az építőiparé jelentősen visszaesett.

Egy kis statisztika: már a múlt sem a régi

A sokféle éves index közötti választás megér némi magyarázatot: A nyers adat (-0,7%) nem veszi figyelembe az adott negyedév során az ünnepnapok, hosszú hétvégék stb. GDP-re gyakorolt hatásait, és különösen akkor lehet megtévesztő, amikor a bázis- vagy tárgyévben szökőnap bővíti az első negyedévet. (A szökőnap hatása jelentős: az időszak hosszát nagyjából 3 százalékkal nyújtja meg.) Éppen ezért a Portfolio.hu hosszabb ideje következetesen a naptárhatással igazított indexet tekinti irányadónak (-1,3%). A KSH kísérletet tesz arra is, hogy az éves indexet szezonálisan kiigazítsa. Elvileg az év azonos negyedéveinek összevetésekor ennek nem lenne jelentősége, ám a gazdaság a szezonális jellemzőinek változása elvileg megragadható az indexszel (-1,5%). Ugyanakkor ez az adatsor negyedévről negyedévre rendkívül sokat módosul, ami arra utal, hogy a szezonalitás változását a hivatal a rendelkezésre álló adatokból csak nagy bizonytalansággal tudja összerakni, ezért nem ezt tekintjük "headline" adatnak.

Hogy még egy kis statisztikai magyarázattal untassuk az olvasót: a mostani meglepően rossz adat jórészt a "múlt változásának" köszönhető. A 2011-es évet a KSH néhány hónappal ezelőtt még úgy látta, hogy abban az első negyedév erős volt, utána pedig folyamatosan lassult a gazdaság. Ez a negyedév/negyedév alapú növekedési számokban annyit tett, hogy sorra 0,7 - 0,1 - 0,4 - 0,3 százalék volt a bővülés. Ehhez képest a mai számsor alaposan megváltozott, merthogy tavaly 1,4 - 0,0 - (-0,1) - 0,0 számokat látunk 2011-re.

Mit jelent ez számunkra? A mai adat szempontjából azt, hogy a tavalyi bázis feljebb emelkedett, azért az 1,3%-os negyedév/negyedév alapú visszaesés is elég volt ahhoz, hogy a negyedik negyedéves éves 1,5 százalékról -1,3 százalékra zuhanjon az éves GDP-mutató.

És hogy ellépjünk a statisztikai magyarázatoktól: a friss számsor azt jelent, hogy a magyar gazdaság gyakorlatilag egy éve recesszióban van. Legalábbis nem kell hozzá nagy túlzás, hogy a negyedév/negyedéves számsort annak lássuk. Még egyszer: az utolsó négy negyedév/negyedéves index: 0,0 - (-0,1) - 0,0 - (-1,3).

Mitől van recesszió?

A KSH munkatársa Schindele Péter a közleményben megjelölt tényezőkön (gyenge építőipar, stagnálás az ágazatok felében) a Reuters tudósítása szerint még arra hívta fel a figyelmet, hogy az ipar növekedése megállt, illetve a mezőgazdaságon belül az állattenyésztés is stagnált, a növénytermesztési számok pedig nem túl ígéretesek.

Pontosabb látleletet természetesen majd csak a részletes adatok megjelenésekor tudunk felállítani, de a főbb fundamentális tényezők ismertek.

- Az európai gazdaság gyengélkedése miatt a gazdaság fő húzóerejének számító ipari export már nem tudott lendületet adni.

- A mezőgazdaság tavaly egy erős közepes évet tudott felmutatni a 2010-es katasztrofális eredmény után, így az idén már itt sem számíthatunk kedvező bázishatásokra, a GDP-növekedéshez való tavalyi robusztus hozzájárulás teljesen eltűnik.

- A költségvetési politika óriási kiigazítást kénytelen végrehajtani az idén. Tulajdonképpen két-három évnyi megszorításról van szó, hiszen tavaly a szükséges kiigazítás helyett még expanzív is volt a fiskális politika, ezek korrekciója, pótlása nagy keresleti visszaesést indukál.

- Az adópolitika lépései is jelentősen lassítják a gazdaságot. Az alacsonyabb jövedelmi szegmensekben az idén 5-6 százalékos reálkereset visszaesés lesz, ami gyakorlatilag azonnal a lakossági fogyasztást nyomja tovább lefelé.

- A beruházásokat, kapacitásfejlesztéseket a szűk hitelkínálat is fékezi. A "credit crunch" szélén táncoló magyar gazdaságot a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, a gyenge színvonalú intézkedések miatti hitelességvesztés is sújtja. Ezek a gazdasági szereplőket is kivárásra ösztönzik.

A -1,3 százalékos első negyedéves GDP-adat után nehéz elképzelni, hogy a magyar gazdaság az idén ne legyen recesszióban. Ugyanakkor a 2-3. negyedévtől a mutató emelkedhet. Egyrészt a fent emlegetett statisztikai hatások is ezt segítik elő (2011 második felében már nem volt növekedés a gazdaságban, ezért a bázis alacsony lesz), másrészt a beinduló autógyártás nagyot lendíthet az iparon. Sok múlik majd a nyugati konjunktúra alakulásán is, ami élénkülés esetén a magyar gazdaságot is húzhatja kissé (bár a mai, várnál erősebb német GDP-adat sem igazán segített). Negatív kockázatnak továbbra is ott van az eurózóna adósságválsága, amelynek mélyülése még tovább húzhatja a recesszióba a magyar gazdaságot.

Forrás: portfolio.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART