2012.
január
23. 09:35

Már idén jön a digitális recept

Címkék:
gyógyszertár A digitális receptek bevezetésének előkészítése folyamatosan történik, az első éles csatlakozásokra és felhasználásra már ebben az évben sor kerülhet. Azokban az országokban, ahol ilyen rendszer működik, a papír alapú receptírás lehetősége is megmaradt.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) Egészségügyért Felelős Államtitkárságától megtudtuk, a digitális receptekre való átállás uniós fejlesztési források felhasználásával jöhet létre. Első körben a rendszer élesbe állításához szükséges jogszabályalkotást és a csatlakozáshoz szükséges megoldásokat alakítják ki. Sikeres bevezetés esetén elérhető, hogy rövid időn belül (egy-két évvel az indulás után) a vényforgalom 80-85 százaléka elektronikus legyen.

Azokban az országokban, ahol ilyen rendszer működik, a papír alapú receptírás lehetősége is megmaradt. Bizonyos készítmények esetében, illetve bizonyos helyzetekben nincs reális lehetősége vagy nincs értelme az elektronikus vényírásnak. (Például ilyen helyzet, mikor az orvos a beteget lakásában keresi fel és látja el.)

Az orvosi munkahelyek nagy részében már most is számítógéppel történik a receptírás, aminek az eredménye jelenleg a nyomtatott recept, így az átállás nem igényel külön informatikai felszerelést. A rendszerek kismértékű átalakításával elérhető, hogy a nyomtatott recept helyett a megfelelő elektronikus dokumentumot állítsanak ki a rendelők. A gyógyszertárakban hasonló a helyzet, ezeknek a rendszereknek az átalakítása sem kerül nagy összegekbe. Fontos, hogy az indulás pillanatától valamennyi gyógyszertár képes legyen az elektronikus receptek alapján gyógyszert kiadni. Az orvosi munkahelyek ütemezetten kapcsolhatók a rendszerbe, a háziorvosok körében lenne célszerű elkezdeni, mivel ők írják föl az összes recept 80 százalékát. A költségek a számítások szerint alig haladják meg, sőt hosszabb távon akár kisebbek is lehetnek, mint amit jelenleg a papíros vények nyomtatására költenek - közölte a Nefmi Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

Forrás: naplo-online

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART