2013.
március
07. 10:08

Már nincs meg a nyugdíjvagyon 90 százaléka

tőzsde Tavaly év végére mindössze 310 milliárd forint maradt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapban némi eszközátadás és adósságtörlesztés után.

Csütörtökön délután frissítette december végi adatokkal az Államadósság Kezelő Központ a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő alap összetételére és értékére vonatkozó statisztikáját. Korábban már a Menedzserfrórum is végzett becsléseket arra vonatkozóan, hogy ha a részvények jelentős átértékelődése nem következik be, akkor a decemberi 71 milliárd forintos IMF-nek utalt törlesztőrészlet után megközelítőleg 430 milliárd forint lehetett az alap év végi értéke.

A közölt adat azonban ennél jóval nagyobb csökkentés mutat, hiszen a megmaradt nyugdíjvagyon értéke 309,8 milliárd forint volt a novemberi 501 milliárd után.

Ez a már említett IMF felé történt törlesztés mellett annak is köszönhető, hogy az ÁKK térítésmentesen összesen 132,6 milliárd forintnyi eszközt adott át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek. 111,8 milliárd forintnyi forintban denominált részvényt, 10,5 milliárdnyi vállalati kötvényt, illetve a devizaeszközökön belül 10,2 milliárd forintnyi jelzáloglevelet és vállalati kötvényt. Minderre azért volt lehetősége az ÁKK-nak, mert tavaly szeptemberben az Országgyűlés elfogadta Lázár János módosító törvényjavaslatát, mely ezt a lépést lehetővé tenné. Ennek értelmében az MNV Zrt. értékesítené a megmaradt nyugdíjvagyont, ám a befolyt összeget csak az államadósság csökkentésére lehet majd fordítani.

Harmadára csökkent a forinteszköz, változatlan a deviza

Az alapon belül, ha a forinteszközöket nézzük, akkor kiderül, hogy az átadást követően már csak 21,6 milliárd forint értékű részvény maradt itt a nyugdíjvagyonból, a jelzáloglevelek és vállalati kötvények pedig a novemberi 15 milliárd után már csak 5 milliárd forintos értéket képviselnek. Decemberre lényegében elapadtak a számlapénzek is, hiszen a novemberi 68,5 milliárd forint után mindössze 5,1 milliárdnyi maradt. Így összességében a forinteszközök állománya 292,8 milliárdról 103,3 milliárdra csökkent.

A devizaeszközökkel azonban más a helyzet a 10 milliárdos eszközátadás ellenére is, hiszen a decemberi gyengébb forintárfolyam kompenzálta a 10 milliárdos kivételt, és összességében 208-ról 206 milliárdra mérséklődött az eszközállomány.

Ezen belül a részvények árfolyamváltozása segítségével is 106-ról 107,3 milliárd forintra emelkedett az érték, míg a befektetési jegyek és ETF-ek értéke 84,6 milliárd forint volt a novemberi 78,4 milliárd után. A jelzáloglevelek és vállalati kötvények értéke pedig 12,8 milliárd forint volt.

268 milliárdot bukott a kormány a nyugdíjtőzsdén

Pár hete az mfor.hu megpróbálta megbecsülni, hogy a kormány a nyudíjvagyon 2011-es bevonása óta mekkora árfolyamveszteséget szenvedhetett el. Akkor, a december végi állomány becslésével 280 milliárd forintot kaptunk. A friss adat ismeretében viszont megállapíthatjuk, hogy nagyon közel jártunk az igazsághoz, hiszen a 309,8 milliárdos hó végi eszközértékkel és a 132,6 milliárd forintos MNV-nek adott értékkel együtt 268,8 milliárd forintos átértékelődésből eredő veszteséget könyvelhetett el a kormány a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap esetében.

Az eltérés a mostani és a korábban számolt adat között annak is köszönhető, hogy a gyengébb forint miatt a devizaeszközök felértékelődtek decemberben, így csökkent a veszteség mértéke is.

Forrás: mfor.hu

Vissza
2011.
február
22. 17:22

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint Nagyjából 1500 milliárd forintnyi magyar állampapírt von be a magyar állam a beérkező nyugdíjvagyonból, ennyivel rögtön csökken az államadósság - mondta a Bloombergnek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese, Búzás László. A vagyonelemeket májustól kapja meg az ÁKK, Búzás szerint a kötvények bevonásával 5,5 százalékponttal csökken majd a jelenleg 80 százalékos adósságráta.
Tovább
2012.
január
23. 18:49

A nyugdíjkassza miatt teljesülhet a hiánycél

A nyugdíjkassza miatt teljesülhet a hiánycél Ha paraszthajszállal is, de az unió által megkövetelt 3 százalék alatt maradhat az államháztartás 2011-es hiánya – köszönhetően a magán-nyugdíjpénztári vagyon „rekvirálásásának”.
Tovább
2012.
január
03. 14:34

A nyugdíjpénzek mentették meg a költségvetést

A nyugdíjpénzek mentették meg a költségvetést A tavalyi harmadik negyedévben 404 milliárd forintot ért el a kormányzati szektor hiánya, ami 212 milliárd forinttal haladja meg a 2010-es értéket. 2011 első három negyedévében összesen 1537 milliárdos többletet mutat az egyenleg a nyugdíjpénztári vagyon elszámolásának köszönhetően - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal. A vagyon nélkül GDP-arányosan 5,6 százalékra rúgott az összesített deficit.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART