2013.
február
03. 09:32

Már olvashatók a vagyonnyilatkozatok

Címkék:
parlamenti ülés Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy Suzukit, az MSZP-s Szanyi Tibor egy kis Polskit vásárolt tavaly, míg Budai Gyula vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár két sportlovat vett. Akad olyan fideszes parlamenti képviselő is, Pichler Imre, akinek vagyonbevallása szerint hivatali laptopján kívül semmije nincs.

Az országgyűlési honlapon pénteken közzétett nyilatkozatok szerint Kövér László házelnök vagyoni helyzete nem változott jelentősen 2011-hez képest, de pénzintézeti számláját több mint négymillió forinttal gyarapította.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János az általa birtokolt műalkotások között feltünteti Gróf Széchenyi Zsigmond karosszékét, amelyet 2011-ben vásárolt meg. A fideszes államtitkár kötvényeinek értékét 8 millió forinttal, 30 millióra növelte, készpénzben tartott vagyonát csaknem megduplázta, nyolcmillió forintra. Adósságait nem tudta csökkenteni: változatlanul 25 millió forinttal tartozik pénzintézeteknek, és 18,5 millióval - a tavalyinál kétmillióval többel - családtagjainak.

Szijjártó Péternek, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárának az egy évvel korábbi ötvenmillióval szemben 62 millió forint megtakarítása van.

L. Simon László kulturális államtitkár bevallásában hét oldalon át sorolta 24 ingatlanát, amelyek között családi házak mellett több tízezer négyzetméter szántó, gyümölcsös és szőlő is található, a legtöbb Gárdonyban. Vagyonnyilatkozatból kiderül, hogy a tulajdonában álló cég 15 millió forint területalapú támogatást vett fel.

Jelentős - összesen több mint 245 millió forint - mezőgazdasági támogatást kapott a fideszes Farkas Sándor kisebbségi tulajdonában álló két vállalkozás. A fideszes politikus még 2011-ben vett egy motorcsónakot.

Földdel kapcsolatos támogatáshoz jutott több más fideszes politikus, például Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság elnöke is, míg Hirt Ferenc cége, a Hirt Autó Kft. 16 millió forintot kapott az Új Széchenyi Tervből, valamint 9 milliót az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatán.

Több mint egy tucat kormánypárti képviselő vett tavaly autót, a KDNP-sek közül például az a Rubovszky György, aki képviselői jövedelmén túl ügyvédként havi egymillió forintot keres. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár - akinek a nevén nincs ingatlan - tavaly májusban vásárolt egy Suzuki Swiftet.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke viszont túladott Suzuki motorján, ám megtartotta BMW motorkerékpárját, Mercedes Vianóját és motorcsónakját. A debreceni polgármester faragott hiteleiből, 25 millió helyett már csak 23 millió forinttal tartozik magánszemélyeknek, pénzintézeteknek pedig 21 millióval.

Tállai András önkormányzati államtitkár egy 775 négyzetméteres családi ház felének tulajdonjogát szerezte meg Mezőkövesden, ahol korábban polgármester volt, és ahol öt másik ingatlana is van.

Szolláth Tibor Zoltán bevallásában egy New Holland márkájú traktorról számol be. A több szántóval rendelkező fideszes politikus 55 millió forinttal tartozik pénzintézeteknek, ugyanakkor földterületei után ő is kapott 3,5 millió forint támogatást.

A fideszes politikusok közül Bácskai János ferencvárosi polgármester egy 1600 négyzetméteres szőlőt vett, Papcsák Ferenc pedig Szigligeten vásárolt egy 2800 négyzetméteres telket. A zuglói polgármester takarékbetétkönyvének értékét 5 millióról 95 millió forintra növelte, viszont két autót - egy Chryslert és egy Fiatot - is eladott.

Bohács Zsolt Zamárdiban vett lakást, Gelencsér Attila Kaposváron vásárolt egy 153 négyzetméteres családi házat, Mihalovics Péter egy XII. kerületi ingatlan tulajdonosa lett, míg Kucsák László egy 52 négyzetméteres házat épített a XVIII. kerületben.

Idén is érdekes ajándékkal büszkélkedhet a fideszes Potápi Árpád: míg előző évi bevallásában egy krecsányt, vagyis kiskabátot tüntetett fel, idén arról adott számot, hogy öt üveg pálinka és hét üveg bor mellett ajándékba kapott egy kisméretű zsebkést (bicskacskát) és egy bögrét (csiport).

Balogh József fideszes képviselő egy százezer forintos arany pecsétgyűrűt kapott ajándékba, nagy értékű vagyontárgyai között nádaratógépet, kombájnt és kévekötő gépet is feltüntet.

Budai Gyula, a vidékfejlesztési tárca államtitkára két sportlovat vett tavaly összesen 3 millió forintért, Nyitrai Zsolt pedig tovább gazdagította műalkotásokból álló gyűjteményét, így Bethlen István és Széll Kálmán levelei mellé egy a 17. századi Egert ábrázoló metszetet vásárolt.

Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója megtartotta négy veterán Opel Kadettjét, és megvan ezerdarabos lemezgyűjteménye is.

Kocsis Máté józsefvárosi polgármester értékes ingóságai között egy Szász Endre-festményt szerepeltet, amelyet egyévesen - harminc évvel ezelőtt - kapott ajándékba. A politikus hatmilliós készpénzállományát egy év alatt megduplázta.

Az ellenzéki képviselők közül Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese egy 120 négyzetméteres társasházi lakással gazdagodott a XII. kerületben. A politikus - aki 2011-ben egy Hyundai személygépkocsit vásárolt - a szocialista párttól egy 7,5 millió forint értékű Volkswagen Passatot kap használatba.

Kovács László korábbi pártelnök, külügyminiszter és uniós biztos százmillió forintot meghaladó értékű megtakarítást jegyez - ennek nagy része euróalapú betét, kötvény, részvény és befektetési jegy -, de lakáshitel-tartozása egy év alatt csak egymillió forinttal lett kevesebb.

Puch László egykori pártigazgató változatlanul a legvagyonosabb képviselők egyike, noha bevallásában ezúttal nem tüntet fel osztalékot az általa felerészben tulajdonolt kft.-től, amelytől tavaly 58 millió forintot vett fel. Takarékbetétben 383 ezer euró (nagyjából 110 millió forint) és 45 millió forint megtakarítása van. Nincs már meg két éve vásárolt Audi A6-osa, csak egy évvel korábbi Suzuki Samurai terepjárója.

Szanyi Tibor BMW-je mellé tavaly egy kis Polskit vásárolt, bankoknak 19, magánszemélyeknek 10 millió forinttal tartozik, magán-nyugdíjpénztári megtakarításainak összege hétszázezer forinttal, 6 millióra nőtt.

Veres János tavaly beszerzett Audi A6-osa mellett egy 28 éves utánfutót is szerepeltet bevallásában. Pénzintézeti számlán 64 millió forintja van, más szerződés alapján 301 milliót követel, míg magánszemélyek felé fennálló tartozása 140-ről 92 millióra csökkent.

Gúr Nándor MSZP-alelnök Törökbálinton vásárolt házat, a 146 négyzetméteres ingatlannak felerészben tulajdonosa.

A szocialista képviselők közül Juhász Ferenc korábbi honvédelmi miniszter egy Opel Insigniát és egy Piaggio mopedet, Kovács Tibor egy Chevrolet Cruzt, Nemény András és Sós Tamás pedig Volkswagen Passatot vett tavaly.

Bárándy Gergely 52 millió forint szabad felhasználású hitelről számol be. Nagyobb ajándékot, egy százezer forint értékű festményt Lamperth Mónika vallott be.

A jobbikos Dúró Dóra és Novák Előd eladta XI. kerületi 32 négyzetméteres garzonlakását, és kislányukkal egy 154 négyzetméteres budaörsi házba költöztek. Feltehetően ezzel függ össze, hogy amíg egy éve nem volt tartozásuk, jelenleg 27 millió forint az adósságuk.

Gyenes Gézának egy 2010-es Nissan Juke és egy 2011-es Citroen DS3 is a tulajdonában van. Nyilatkozatában azt is feltünteti, hogy havonta tízezer forintot fizet be magánnyugdíj-pénztári számlájára.

Az ugyancsak jobbikos Kiss Sándornak 32 ingatlana van, köztük irodaház, mocsár és szemétlerakó. A Simson motorkerékpárt birtokló politikus azt is közölte, hogy csak magyar állampolgársággal rendelkezik.

Murányi Levente eladta Nissan Patrol terepjáróját és Jaguar XJ-40-es autóját, megtartotta viszont Nissan Pathfinder márkájú terepjáróját és mellé egy Jaguar XK8 sportautót vásárolt.

Németh Zsolt a munkájához szükséges juttatások között feltüntet egy 83 ezer forint értékű, angol nyelvű könyvet, valamint egy a horvát parlamenttől ajándékba kapott laptoptáskát.

Pörzse Sándor nevén öt autó van, közülük négy terepjáró, de megjegyzi, hogy ebből kettő 8 hónapja egy autókereskedésben eladásra vár.

Schön Péternek - aki a Magyar Gárda Kft. tulajdonosa és ügyvezetője - továbbra is megvan mindhárom Land Rover terepjárója, ahogyan Sneider Tamásnak is megvan még MTZ traktorja, Suhajda Krisztián pedig egy BMW-t örökölt tavaly.

Varga Géza 50 ezer négyzetméter szántót vásárolt Galgahévízen, az érdekeltségébe tartozó vállalkozások pedig több mint 33 millió forint támogatást kaptak az elmúlt évben a Magyar Vidékfejlesztési Hivataltól.

Az LMP-frakció tagjainak többsége nem rendelkezik számottevő vagyonnal vagy adóssággal.
Karácsony Gergelynek - aki 2011-ben végtörlesztéssel fizette ki a körülbelül 32 millió forintra rúgó devizaadósságát - ingatlana és gépjárműve sincs, viszont 4 millió forint készpénzzel rendelkezik. Vágó Gábor 1 millió 400 ezer forintot tart takarékbetétben és pénzintézeti számlán, ugyanakkor még nem fizette vissza diákhitelét, amelynek összege jelenleg 520 ezer forint.

Az LMP-s képviselők közül Dorosz Dávid ügyvédjelöltként 108 ezer, Jávor Benedek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának tudományos tanácsadójaként 153 ezer forint havi jövedelemre tesz szert.

A független képviselők közül a Demokratikus Koalícióhoz tartozó Ficsor Ádám emelhető ki, akinek harminc ingatlana van, közülük tizenhárom a szerencsi kistérséghez tartozó Mezőzomborban.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART