2011.
augusztus
03. 20:12

Már párolog a nyugdíjvagyon az alapkezelőktől

millió forint Mérsékelten csökkent az alapokban kezelt vagyontömeg a második negyedévben, a teljes kezelt vagyonban azonban jelentős a csökkenés a pénztári vagyonátadás miatt.

A BAMOSZ adatai szerint a lakossági megtakarítások várt növekedése még nem éreztette a hatását, helyette az alapokban kezelt vagyon 0,7%-os csökkenése volt tapasztalható az elmúlt negyedévben. Az alapokon kívüli egyéb kezelt vagyonok esetében már megjelent a nyugdíjpénztári vagyonátadás hatása, ami miatt a felére esett vissza az ebben a szegmensben kezelt vagyon mértéke..

Temmel András, a BAMOSZ főtitkára elmondta: a globális tőkepiaci korrekció hatott a befektetési alapok hozamaira, ráadásul a második negyedévben is a legtöbb kategória esetében a visszaváltások meghaladták az új befektetéseket. A jellemzően stagnáló, illetve csökkenő „hagyományos” befektetési alap kategóriák mellett ugyanakkor ugrásszerűen nőtt a speciális befektetési stratégiát követő származtatott alapok vagyona, ami jelzi, hogy a jelenlegi piaci helyzetben egyre több befektető keres a szokástól eltérő befektetési lehetőségeket..

Az idén kifejezetten jól telesítő hazai állampapírpiac eddig jó hozamokkal tudta megörvendeztetni a befektetési alapok piacán belül meghatározó részarányt képviselő likviditási, pénzpiaci és kötvényalapok tulajdonosait, mindez ugyanakkor nem igazán tudta befolyásolni az ezen alapkategóriákra jellemző tőkemozgást.

A lakossági befektetők esetében legnépszerűbb, legnagyobb piaci súlyt képviselő likviditási alapok esetében stagnált a vagyon, ugyanakkor a szintén meghatározó méretű pénzpiaci alapok esetében a hozamok sem tudták kompenzálni a visszaváltások hatását, így ezek vagyona 1,2%-kal apadt a második negyedévben.

Érdekes módon ellentétesen alakult a tőkemozgás a kötvényalapok kategóriáján belül, míg a kockázatosabb hosszú kötvényalapok esetében enyhe csökkenés volt, addig a biztonságosabb rövid kötvényalapok vagyona a három hónap során 2,7%-kal nőni tudott, ami összefüggésben lehet az elbizonytalanodó tőkepiaci kilátásokkal. Hasonló mozgás volt megfigyelhető a vegyes alapoknál is, a kevésbé kockázatos kötvénytúlsúlyos vegyes alapok 3,6%-os növekedése mellett a nagyobb részvényarányt tartalmazó kiegyensúlyozott vegyes alapok vagyona gyakorlatilag ugyanilyen mértékben csökkent.

A nagymértékben intézményi befektetők pénzét kezelő részvényalapok esetében ugyanakkor – elsősorban a visszaváltások miatt – már jelentős vagyoncsökkenés volt tapasztalható, 7% feletti mértékben csökkent mind a részvénytúlsúlyos, mint a tiszta részvény alapok vagyona.

A borús összképet felmutató „hagyományos” befektetési alap kategóriák mellett viszont üdítő kivételt jelentenek az ún. származtatott alapok, amely kategóriába tartozó alapok jellemzően széles befektetési eszköztárral, speciális befektetési stratégiákat alkalmazva igyekeznek hozamokat elérni. Úgy tűnik, hogy a jelenlegi bizonytalan tőkepiaci helyzetben egyre több befektető is hasonló megoldást keres, ezt tükrözi, hogy az elmúlt három hónapban több, mint 20 milliárd forint friss pénz érkezett ezekbe az alapokba, ami közel ötödével megnövelte ezen szegmens összvagyonát.

Az elsősorban lakossági befektetők körében népszerű, jelentős piaci részarányt képviselő garantált (tőkevédett) alapok kategóriájában nem volt drámai változás. Az elmúlt három hónapban a 10 induló alap mellett 12 alap futamideje járt le, a kezelt vagyon mérete ugyanakkor érdemben nem változott. Hasonló a helyzet a szintén jelentős részarányt képviselő ingatlanalapok esetében, itt – köszönhetően elsősorban a kiegyensúlyozott hozamoknak – 0,7%-os növekedés volt tapasztalható.

Az alapokon kívül már párolog a nyugdíjvagyon

Az alapokon kívüli vagyonkezelt állomány nagysága június végén 2800 milliárd forintot tett ki, ami gyakorlatilag a fele a márciusi adatnak. A magánnyugdíjpénztári vagyon átadása miatt a pénztári szegmensben kezelt vagyon a negyedére esett. Kisebb csökkenés volt továbbá a másik meghatározó szegmens, a biztosítók részére történő vagyonkezelés esetében is, illetve az egyéb portfolióknál. A pénztári vagyonátadásnak a kezelt vagyon összetételére nézve is jelentős hatása volt, a pénztári portfoliókban jelentősen csökkent a részvények aránya (36%-ról 24%-ra).

A nyugdíjpénztári rendszer átalakítása utáni új piaci igényekhez a befektetési alapkezelőknek is alkalmazkodniuk kell. Ennek első jele, hogy a hagyományosan nagyobb összegek elhelyezésére szolgáló befektetési alapok között is megjelentek az öngondoskodási célt szolgáló változatok.

Forrás: Privátbankár

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART