2011.
május
21. 05:57

Már Strassbourgban jár a magyar nyugdíjügy

Európai Bíróság Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult szerdán a Magyar Helsinki Bizottság 12 munkatársa. Szerintük a magyar állam jogsértést követ el, amikor továbbra is levonja a magán-nyugdíjpénztár tagoktól a 24 százalékos nyugdíjjárulékot, viszont 2011 decemberétől nem ismeri el szolgálati idejüket.

Tóth Balázs a jogvédő szervezet munkatársa elmondta: a nyugdíj nem kegyajándék, elvétele olyan, mintha valakitől a házát, az ingatlanát vennék el. Bízik benne, hogy a strassbourgi bíróság 1,5-2 éven belül megállapítja a jogsértést, és kárpótolják majd a 102 ezer magán-nyugdíjpénztár tagot.

A Helsinki Bizottság szerint a munkában töltött szolgálati idő el nem ismerése sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt hátrányos megkülönböztetést tiltó elvet, Ugyanis kizárólag azoknak a szolgálati idejét kívánják a jövőben elismerni, akik az állami nyugdíjrendszerben vannak, a magánnyugdíj rendszerben lévőkét nem. A jogvédő szervezet szerint nem állja meg a helyét a kormány indoklása miszerint az utóbbiak kiszerződnek az állami rendszerből, hiszen ha ez a 102 ezer ember nem lenne jogviszonyban az állami nyugdíjalappal, nem is lenne köteles utánuk a munkáltatójuk befizetni a járulékalapjuk 24 százalékát.

A jogvédők szerint ráadásul az állam nem is tud most spórolni ezzel a rendelkezéssel, legfeljebb évtizedek múlva tud megtakarítani, amikor a magán-nyugdíjpénztárak tagjai elérik a nyugdíjkorhatárt. Így a szabályozás az aktuális költségvetési problémák kezelésére önmagában nem alkalmas - adta hírül az ATV.

Forrás: 168 óra

Vissza
2011.
március
30. 11:57

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány?

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány? A GKI Gazdaságkutató Zrt. rontott előrejelzésein: 2,5 százalékos gazdasági növekedést és 4,2 százalékos inflációt várnak 2011-ben. Ez utóbbi akár 6,5 százalék is lehetne a nyugdíjpénztári vagyonátadás nélkül.
Tovább
2011.
május
20. 16:40

A nyugdíjvagyonból tartható az idei hiánycél

A nyugdíjvagyonból tartható az idei hiánycél Az idén 7 százalékos lenne a magyar államháztartási hiány, ha a kormány a magánnyugdíj-pénztári vagyont nem irányította volna át az államháztartásba - derül ki azokból a válaszokból, amelyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium küldött a Bloomberg hírügynökség korábbi kérdéseire.
Tovább
2010.
november
17. 21:02

Az ombudsman a nyugdíjpénztári törvények módosítását javasolja

Az ombudsman a nyugdíjpénztári törvények módosítását javasolja A nyugdíjpénztárak a jelenlegi intézményi formában, a hatályos jogszabályok alapján nem képesek arra, hogy a pénztártagoknak életük végéig járadékot folyósítsanak - állapította meg Szabó Máté országgyűlési biztos a nyugdíjpénztárak átfogó vizsgálatában.
Tovább
2011.
február
23. 22:56

Magánkasszák: reálhozamra várva

Magánkasszák: reálhozamra várva Bonyolult számítások után derül majd ki, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők mekkora reálhozamra számíthatnak, az összeget pedig várhatóan május-júniustól vehetik fel, ha erről rendelkeznek – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Tovább
2011.
április
18. 08:52

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel A kormány pénteken benyújtott egy újabb törvénymódosító javaslatot, e szerint a pénztárak május 31-én jogosultak a visszalépő tag egyéni számláját három havi összeggel csökkenteni és azt a működési tartalék javára jóváírni. A maradékot szeptember 15-ig kell átutalniuk az alap pénzforgalmi számlájára.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART