2010.
június
15. 19:47

Marad a kormány, csökkennek a nyugdíjak Romániában

Címkék:
Román parlament Elutasította a román parlament kedden a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, ami azt jelenti, hogy a közalkalmazotti fizetéseket és a nyugdíjakat csökkentő törvénytervezetek automatikusan érvénybe lépnek.

A képviselőház és a szenátus együttes ülésén hosszú vita után elbukott a Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott indítvány, amelyet az ugyancsak ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) is támogatott.

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy Emil Boc kormánya megbukjon, hiszen az indítvány mellett 228 honatya voksolt, elfogadásához 236 képviselő és szenátor szavazatára lett volna szükség a 471 közül. A teremben csak 458-an voltak jelen, 425 érvényes voks jött össze, ebből 228 volt az "igen", 197 pedig a "nem" szavazat.

Szokatlanul feszült légkörben zajlott a vita, a pártok szónokai kíméletlen nyerseséggel támadták a velük egyet nem értőket. Emil Boc is felhevülve intézett kirohanást az ellenzéki erők ellen, kiabálva vetve a szemükre: "Fogalmatok sincs, milyen kockázatot vállaltatok". A teremben olykor dulakodásra is sor került, a felszólalókat többször is az ellenfelek füttykoncertje szakította félbe.

Kifejezetten nagy felfordulás színhelye volt a parlament hatalmas épülete előtti tér. Közalkalmazottak ezrei érkeztek már reggeltől folyamatosan a törvényhozó testület háza elé, ahol a csendőröknek már reggel jelentős erőkkel kellett fenntartani a rendet.

A tüntetők különösen Traian Basescu államfőt vették célba, aki személyesen szorgalmazta a megszorító intézkedéseket, magára vállalva a népszerűtlen intézkedésekért a felelősség legnagyobb részét. Egy plakáton Hitlerként ábrázolták az elnököt, a tüntetők a kormány tagjait jelképező, karóba húzott bábukat mutattak fel, amelyeket látványosan elégettek. A tiltakozók többször is megkísérelték áttörni a rendfenntartók által kialakított kordont.

A következő hetekben várhatóan csak fokozódik a dolgozók és nyugdíjasok elégedetlensége, különösen annak a tükrében, hogy mindössze nyolc szavazaton múlott a dolog. Bukaresti megfigyelők biztosra veszik, hogy ezek után a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott kormánykoalíción belül Emil Boc miniszterelnök személycseréket fog végrehajtani a kormányról alkotott kép javítása érdekében.

A kormány két törvénytervezete értelmében az állami szférában 25 százalékkal csökkentenék a béreket, a nyugdíjakat 15 százalékkal kurtítanák meg, ezen kívül számos szociális juttatást vonnának meg. A megszorító intézkedések sikeres alkalmazásától függ, hogy megkapja-e Románia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött többoldalú hitelmegállapodás soron következő, 850 millió euró értékű részletét.

Forrás: stop.hu

Vissza
2010.
január
01. 16:47

"A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában

 "A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában Augusztusig, azaz az idei tanév végéig még minden tanügyi dolgozó megtartja az állását, utána viszont a közoktatásban finanszírozott állások száma 321 ezerről 306 ezerre csökken - döntötte el a román kormány.
Tovább
2010.
február
25. 09:17

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal Románia vagy megreformálja a nyugdíjrendszerét, amely jelenlegi formájában tarthatatlan, vagy adókat emel - ez a következtetése annak az elemzésnek, amelyet a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet gazdasági elemzői állítottak össze.
Tovább
2010.
április
30. 14:39

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban

Brutális megszorítás? - 53-ról 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Görögországban A Financial Times Deutschland (FTD) értesülése szerint az athéni kormány kész egy 24 milliárd euró összegű takarékossági program megvalósítására.
Tovább
2010.
március
10. 12:50

Fegyverkeznek a román nyugdíjasok

Fegyverkeznek a román nyugdíjasok Az utóbbi időszakban olyannyira elszaporodtak az idős emberek elleni támadások, hogy általános jelenséggé vált az önvédelmi fegyverek beszerzése.
Tovább
2009.
november
14. 07:46

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés Németországban legközelebb 2012-ben számíthatnak járulékemelésre a nyugdíjasok. A válság a kancellár szerint még nem tetőzött, a terheket pedig mindenkinek vállalni kell, így az időseknek is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART