2012.
augusztus
23. 09:30

Maraton ötven felett?

Címkék:
maratoni futás Ötven év feletti résztvevőkön végzett vizsgálat szerint ebben az életkorban nincsen több szív-érrendszeri eltérés, mint a 18-40 év közötti versenyzőkön. Néhány héttel a futás után az esetlegesen észlelt szívproblémák is megszűntek.

"Nem láttunk maradó szívkárosodást a maratoni futást követően, az ötven felettiek körében" - említi Dr. Davinder Jassal, a Manitobai Egyetem kardiológia és radiológia szakos docense. A vizsgálat a St. Boniface General Hospital Research Centre-ben történt.

Jassal és kutatócsoportja számos vizsgálatot végzett a futókon, ez 2010-11-ben zajlott, a manitobai maratontfutást követően. Vérkép, EKG, szív-ultrahang, CT és MRI vizsgálatok történtek a futás résztvevőin. Eredményeik szerint 50 éves kor felett ugyan adódtak eltérések, pl. labor-paraméterek emelkedtek, vagy fokozottabb volt az izzadás, esetleg jobbszívfél-gyengeség volt megfigyelhető. Egy héttel később azonban minden eltérés rendeződött.

Kanadában pl. évről-évre nő az idősebb korban is fizikai aktivitást művelők csoportja: az elmúlt 20 évben kétszeresére nőtt az 50 év feletti maratonfutók száma.

Korábbi vizsgálatok szerint az erőnléti, állóképességi atléták esetén, 18-40 éves korcsoportban, a maratoni futást követően átmeneti szívkárosodás jöhet létre, a jobb szívfél erejének csökkenésével együttesen. Jassal munkacsoportjának jelen eredményei a Journal of Cardiovascular MRI online változatában jelentek meg.

A szerző megjegyzése: "Ez az első vizsgálat a világon, ahol kardiális CT-felvétel történt az 50 évnél idősebb maratonfutókon, az elzáródott artériák kimutatására. Fontos még, hogy az ismételt állóképességi gyakorlat sem valószínű, hogy tartós szívizomkárosodást eredményezne ebben a korcsoportban".

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120821212511.htm

Forrás: Egészségkalauz

Vissza
2011.
május
04. 14:54

A futás és az immunrendszer

A futás és az immunrendszer Azok, akik szeretnének sokáig, egészségben élni, jobban teszik, ha vesznek egy jó futócipőt, és még ma nekiindulnak. Idősebbek is elkezdhetik! Egy tanulmány adatai szerint azoknak a középkorúaknak, akik rendszeresen futnak vagy kocognak, körülbelül feleannyi esélyük van rá, hogy a következő húsz évben valamilyen végzetes betegség támadja meg őket, mint azoknak, akik egyáltalán nem végeznek ilyen testedzést.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART