2012.
március
08. 15:52

Maratoni kötélhúzás Brüsszellel

Címkék:
EU zászlók A magyar kabinetnek a jelek szerint továbbra sem sikerült teljesen meggyőznie Brüsszelt arról, hogy nem akar visszaélni politikai hatalmával: a bizottság a bírák korai nyugdíjazása és az adatvédelmi hivatal függetlensége terén új szakaszba léptette a kötelezettségszegési eljárást, a jegybanki függetlenséget illetően pedig azonnali cselekvést kért a kormánytól.

E kérdések rendezése azért is fontos, hogy megkezdődhessenek a hónapok óta csúszó EU-IMF-tárgyalások.

A piacok eközben egyre erősebben kételkednek abban, hogy a kabinet valóban meg akarja kötni a hitelszerződést. „A befektetőknél most ’érett be’ a kormány időhúzása, ezért az elmúlt napokban kitáraztak” – mondta lapunknak egy elemző, utalva arra, hogy a forint tegnap több mint egy hónapos mélypontra gyengült az euróval szemben.

A kormány megkeresésünkre annyit közölt, hogy továbbra is a tárgyalások mielőbbi megkezdésére törekednek, és erre utalt tegnap Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Mario Draghi nak, az EKB elnökének írt levelében is.

További részletek a csütörtöki Világgazdaságban.

Forrás: VG

Vissza
2012.
március
07. 16:53

Két témában folytatja Brüsszel a kötelezettségszegési eljárást

Két témában folytatja Brüsszel a kötelezettségszegési eljárást Két témában - az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében - az Európai Bizottság folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól.
Tovább
2012.
március
06. 08:53

További harcokra számít Navracsics az Európai Bizottsággal

További harcokra számít Navracsics az Európai Bizottsággal További vitákra számít a miniszterelnök-helyettes az Európai Bizottsággal a jegybankelnöki eskü, az MNB elnökének fizetése és a bírák nyugdíjazása kapcsán. Navracsics Tibor, közigazgatási- és igazságügyi miniszter a Klubrádió Szabad Sáv című műsorában azt mondta, ha a vita elhúzódik, bíróság vethet véget a nézeteltéréseknek. Navracsics Tibor az Unióval folytatott megbeszélések nyomán úgy látja, hogy bár a bizottság biztatónak tartotta a kormány elmozdulását, de nem tartja elegendőnek.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART