2011.
május
17. 08:54

Maratoni vita a korkedvezményes nyugdíjról

országgyűlés A korkedvezményes nyugellátás csökkentéséről, a munkaképesség esetén pedig megszüntethetőségéről tárgyal ma az Országgyűlés. Szó lesz még a Btk. kormány által javasolt kiegészítéséről és a társasházakról szóló törvénymódosítási kezdeményezésről is.

Az Országgyűlés ma tízórás vitakerettel tárgyalhatja azt a kormánypárti alkotmánymódosítási javaslatot, amely alapján a korkedvezményes nyugellátás csökkenthetővé, illetve szociális ellátássá alakíthatóvá, munkaképesség esetén pedig megszüntethetővé válhat. A parlament napirendjére kerül még emellett a költségvetési csalás tényállásának kabinet által kezdeményezett bevezetése is.

Lázár János és Balsai István fideszes képviselők pénteken terjesztették az Országgyűlés elé alkotmánymódosítási javaslatukat, amely rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők is részesülhessenek nyugdíjban. A javaslat indoklása arra utal, hogy ez például a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulására vonatkozhat. A módosítás szerint "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető".

A Ház emellett ma foglalkozhat a büntető törvénykönyv (Btk.) kormány által javasolt kiegészítésével, amely két új tényállást: a költségvetési csalást és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti jutatással való visszaélést vezet be. A kabinet indoklása szerint erre a táppénzcsalások, rokkantsági nyugdíjjal összefüggő visszaélések csökkentése miatt van szükség. A Btk. módosítása után két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók ezen bűncselekmények elkövetői. A parlament elé kerül továbbá a kormány lakásszövetkezetekről, valamint társasházakról szóló törvénymódosítási kezdeményezése is. Ez alapján a bíróság ügygondnokot rendelhetne ki, ha a lakásszövetkezet tagja nem veszi át fizetési felszólítását, míg végrehajtás esetén a végrehajtó is megtehetné ugyanezt.

Kiverte a biztosítékot

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke a Hírszerzőnek elmondta: a rendvédelmi dolgozók hadüzenetként értékelik Lázár János Fidesz-frakcióvezető és Balsai István múlt héten pénteken benyújtott alkotmánymódosítási javaslatát. A korábbi demonstrációs bizottságot hétfőn kora délután hivatalosan is sztrájkbizottsággá alakították.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége közleményben reagált a hírre. Véleményük szerint "egyetlen keresztény ember sem szavazná meg a Fidesz-KDNP-pártszövetség parlamenti képviselői közül, hogy sérült embertársaitól - akik járulékot fizettek, és ezért fogyatékossá válásuk után a társadalmi szolidaritás és a befizetett pénzük okán rokkantsági ellátást kaptak - megvonják ezt". "Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz alapvető vállalásként fogalmazta meg (...), hogy megvédi a nyugdíjakat" - írta a szervezet. A szövetség kiemelte: nem hiszi el, hogy Magyarország kormánya megsértené az ENSZ-egyezmény fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló passzusát.

Forrás: Hírszerző

Vissza
2011.
május
13. 16:55

Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat

 Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat "Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető" - áll abban a javaslatban, amelyet a fideszes Lázár János és Balsai István terjesztett az Országgyűlés elé pénteken.
Tovább
2011.
május
14. 15:06

Totális támadás, vagy munkalehetőség - Megy a pártcsata

Totális támadás, vagy munkalehetőség - Megy a pártcsata Az MSZP szerint totális támadás sok százezer ember megélhetése ellen Lázár János és Balsai István nyugdíj- és szociális ellátásokra vonatkozó pénteken benyújtott alkotmánymódosító javaslata. A miniszterelnök szóvivője és a Fidesz frakcióvezetője szerint pedig Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy lemondhasson „negyvenegynéhány éves”, tapasztalt, életerős emberek munkájáról, éppen ellenkezőleg, a nyugdíjkorhatár eléréséig biztosítani kell számukra a munkalehetőséget. Íme a Fidesz és az MSZP véleménye.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART