2012.
december
20. 10:15

Március végéig igényelhető az árfolyamrögzítés

Címkék:
svájci frank 2012. december 31-éről 2013. március 29-ére tolta ki az árfolyamgát igénylésének lehetőségét egy törvénymódosítás.

A jelenleg hatályos jogszabály szerint 2012. december 31-éig nyújthatják be az árfolyamgát igénybevételére vonatkozó kérelmüket bankjuknak a deviza jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek. A március végi határidőt tartalmazó változtatást várhatóan napokon belül kihirdetik a Magyar Közlönyben.

Az elfogadott törvénymódosítást arról is rendelkezik, hogy a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződésben meghatározott, a törvényben nem szabályozott feltételeket, valamint a gyűjtőszámlahitel alapjául szolgáló devizakölcsön-szerződést a futamidő alatt a felek szabadon módosíthatják, amely a gyűjtőszámlahitelhez kapcsolódó állami kezességvállalás érvényességét nem érinti.

A törvénymódosítás indoklása szerint "a devizahitelesek megsegítése érdekében indokolt a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeretszerződés igénylési határidejének három hónappal történő meghosszabbítása".

A változtatással a várakozásoktól eddig jelentősen elmaradó részvételi arányra reagált az Országgyűlés. A meghosszabbítás valamelyest növelheti a bankszektor kamatbevétel-kiesését és az állam kiadásait, ám az eredeti tervekhez képest valószínűleg nem jelent elviselhetetlen terhet egyik fél számára sem. Pozitív hatása lenne ugyanakkor a hitelportfólió minőségének javulása, továbbá kisebb károkat okoz a kostrukció a bankszektor számára, mint bármilyen követelésleírással járó megoldás. Az egyes szereplők teherviselésére vonatkozóan továbbra is érvényes a becslés:  az árfolyamgátat továbbra is megéri igénybe vennie a jogosult devizahitelesek legalább 90%-ának.

Az árfolyamrögzítésben való részvétel feltételei

- az adósnak lakáscélú vagy szabad felhasználású devizaalapú (frank, euró, jen) jelzáloghitele van, amelyet forintban törleszt
- a kölcsön folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forintösszege nem haladta meg a 20 millió forintot
- a kölcsön fedezete Magyarország területén lévő lakóingatlanon alapított zálogjog
- az adós fizetési késedelme nem haladta meg a 90 napot, nem áll fizetéskönnyítő program hatálya alatt (kivéve futamidő-hosszabbítás), és az ingatlan nem áll végrehajtás alatt
- pénzügyi lízingszerződés esetében a szerződést a felek 2011. december 15-e előtt kötötték.

Forrás: portfoloi.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART