2012.
november
09. 20:30

Márton-napi programok országszerte

Címkék:
ludak Szent Márton emléknapján, november 11-én, és az ahhoz kapcsolódó időszakban az egyházi tiszteletadás mellett a gazdag néphagyomány is megelevenedik. Márton napjával kezdődik a téli évnegyed, a gazdasági év zárása, amikor „mártonludat” vágnak, megkóstolják az újbort, a liba mellcsontjából időt jósolnak.

Lampionos felvonulás, vetélkedők, vásár Savariában

Szent Márton kultusza egyre erősebb országszerte, különösen Szombathelyen, a vértanú szülőhelyén. Ennek jegyében egyházi megemlékezések, lampionos felvonulás, színházi előadások, koncertek, kiállítások, nemzetközi kórustalálkozók, előadások, vetélkedők, gyermekprogramok várják az érdeklődőket. A szombathelyi éttermek gasztronómiai rendezvényekkel, jellegzetes libaételekkel csábítják az ínyenceket.
Szerte Európában Márton napja tájékán szoktak mécsest gyújtani a műhelyekben a munkavégzéshez a korai sötétedés miatt. Innét ered a Márton-napi lámpás felvonulás hagyománya. Szombathelyen 2000 óta él ez a szokás. A Vesperás ünnepi énekeit követően a Székesegyháztól a Szent Márton templomig vonuló menet élén hagyományosan a Savaria Legio római viseletbe öltözött katonái haladnak.

Több mint tíz évre nyúlik vissza az országos hírnévre szert tett Szent Márton- napi nagyvásár története is. Erre hazánk szinte valamennyi szegletéből érkeznek minőségi portékákat kínáló árusok, de az erdélyi kézműipari termékek sem hiányoznak. A nagyszínpadon zajló programok között gyermekelőadások, néptánc, népzene s más, vásári hangulatot idéző előadások, bemutatók szórakoztatják a közönséget, és minden évben vendég egy Szent Márton nevet viselő település is. Az egész napos nézelődésben, alkudozásban megfáradt látogatók pedig megkóstolhatják a kürtöskalácsosok, gesztenyesütők friss csemegéit, a lacikonyhák kínálta libaétkeket, majd koccinthatnak egyet a jobbnál-jobb borokat kínáló gazdáknál.

Borfujtó Szent Márton ünnepe és libator Ópusztaszeren

Libatepertő- és újborkóstolás, szertartásos dugózás, libakereső verseny és sok más érdekesség várja mindazokat, akik szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.
Seregi Szabinának, az intézmény kommunikációs munkatársának a közlése szerint szombaton dél körül az ünneplő közönség muzsikaszóval vonul a skanzen közepén található olvasóköri épülethez. Az újbor kóstolása, értékelése után a szertartásos dugózás következik. A gyerekeket ludas kézműves foglalkozások várják, újdonságként pedig a kicsik és nagyok bekapcsolódhatnak a libakereső versenybe is. A park területén öt libát dugnak el, ezeket kell a gyerekeknek és a felnőtteknek megtalálniuk. Várható, hogy a szárnyasok hangos gágogással fedik föl rejtekhelyüket, így a feladat nem ígérkezik túl nehéznek. A legjobbak jutalma egy-egy sült liba lesz.
A tanyai iskola épületében Márton-napi oskola várja a padokba beülőket, itt Szent Márton életével és az ünnepéhez kapcsolódó szokásokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Természetesen a Márton-napi ínyencségek sem maradhatnak el.

Márton-napi vigasságok a Sóstói Múzeumfaluban

Lúdszépségverseny, bájgúnárok és buta libák versengése, kádárok bemutatója is szerepel az idei Márton-napi vigasságok programjában a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Sóstói Múzeumfaluban. November 11-én, vasárnap 10 és 15 óra között várja a skanzen az érdeklődőket, akik a belépéskor “vendégváró tízórait” kapnak, libazsíros kenyeret és libatepertőt, hozzá vöröshagymát, a szomjoltáshoz pedig új bort.
A hagyományoknak megfelelően a Márton nevű látogatók ezúttal is belépő váltása nélkül vehetnek részt az egész napos programon.

Ebédig aztán elkészülnek a finomabbnál finomabb libás ételek, hogy mindenki kedvére ehessen.
A főfogás sült libacomb lesz krumplival és savanyúsággal. Desszertnek Márton püspökkenyerét kínálják, tetején a híres szatmári házi szilvalekvárral.
Megrendezik a liba szépségversenyt, és kiosztják a tréfás versenyek díjait, a Bájgúnár és a Butaliba címet.
A hordókészítő kádárok ugyancsak bemutatják régi mesterfogásaikat, a szórakoztatásról pedig néptáncosok gondoskodnak. Kézműves foglalkozások is szerepelnek a programban: a legkisebbek Márton-napi lámpást készíthetnek, megismerhetik a lúdtollal való írást, sőt a liba-hímzés fortélyait is.

Forrás: eharmonia.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART