2012.
október
04. 10:20

Matolcsy: a nyugdíjasok is részei a pénztőke elleni koalíciónak

Címkék:
Matolcsy György Matolcsy György A pénztőke hatalmáról című cikke szerint (Heti Válasz) ma minden magyar munkavállaló, nyugdíjas, vállalkozó közmunkás a pénztőke hegemóniája ellen küzd. Nem nehéz észrevenni, hogy Matolcsy a pénztőke alatt az IMF-et is érti – bár ezt csak sejteti.

"2002 és 2010 között lényegében minden kormányzati döntés mögött a rövid távú, spekulációs, fogyasztói , eladósító, külső függést erősít, ezzel a nemzeti önrendelkezést gyengítő érdekek álltak" - írja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasz csütörtöki számában megjelent jegyzetében. A miniszter minden héten egy könyv kapcsán osztja meg gondolatait az olvasóval, e héten David Priestland Merchant, Soldier, Sage című könyve kapcsán elmélkedik A pénztőke hatalmáró címet viselő cikkében.

Matolcsy szerint a 2002-20010 közötti "politikai már a válság előtt megbukott, csak 2008 végégén, az elsőként kötött IMF/EU-kölcsönszerződéssel világossá vált a kudarc: jött a 2010-es politikai fordulat. Ma egy nemzeti politikát követő kormány körül épül fel egy új koalíció. (...) E koalícióban a hegemón globális pénztőkén kívüli csoportok mindegyike részt vesz: a nemzeti érdekeket politikus az államot újraépítő hivatalnok, a nem megvásárolt szakértők, a hazai vállalkozók, a munkavállalók, a tudástőkét szerzők, a nyugdíjasok, de a nem spekulációs gazdaságba beruházó külföldi cégcsoportok is." - írja Matolcsy.

A miniszter szerint a hazai panziótulajdonos, a német autóipari óriás, a piacképes diplomáért tanuló, a munkahelyéért aggódó, a végre valamilyen közmunkához jutó, a nyugdíját féltő nyugdíjas azért veszt részt ebben a koalícióban, mert tisztán látja a lényeget. A miniszter szerint a nemzeti önrendelkezés visszaszerzése a gazdaság újjáépítése nélkül biztos kudarc, s ezt nem akarja megint. Az viszont, ami most alakul, még ugyan nem ismeri, de a fordítottja annak, ami a kudarchoz vezetett. "Fordítottja a múltnak, ezért nyithat esélyt a jövőnek" - írja a miniszter, aki szerint még mindig nem dőlt el, hogy a jövő vagy a "múlt" győz, az viszont biztos, hogy 2008 nem hozott megoldást.

Forrás: Heti Válasz/Napi Gazdaság

Vissza
2011.
november
23. 15:22

Matolcsy a sereghajtók között

Matolcsy a sereghajtók között Matolcsynak csak Görögország és Olaszország pénzügyminiszterét sikerült megelőzni a sorban - ami nem túl jó jel, tekintve, hogy ők már mind a ketten belebuktak az euróválságba. A Financial Times összeállította Európa pénzügyminisztereinek rangsorát, e szerint az unió jelentősebb országait szerepeltető 19 helyes listán a 17. helyen végzett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.
Tovább
2011.
november
30. 12:23

Matolcsy elmondta, mire költötték a nyugdípénztári vagyont

Matolcsy elmondta, mire költötték a nyugdípénztári vagyont A magán-nyugdíjpénztáraktól átvett vagyonelemek összértéke 2945,7 milliárd forint volt, az állampapír-állomány átvételével pedig csaknem 1400 milliárd forinttal csökkent az államadósság - derül ki Matolcsy György tájékoztatásából, amely szerint a még fel nem használt vagyonelemeket is az adósság csökkentésére használják fel.
Tovább
2010.
november
23. 10:49

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad A jelenlegi 38 százalékos GDP arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján, hozzátéve, hogy a februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART