2011.
november
23. 15:22

Matolcsy a sereghajtók között

Matolcsy György Matolcsynak csak Görögország és Olaszország pénzügyminiszterét sikerült megelőzni a sorban - ami nem túl jó jel, tekintve, hogy ők már mind a ketten belebuktak az euróválságba. A Financial Times összeállította Európa pénzügyminisztereinek rangsorát, e szerint az unió jelentősebb országait szerepeltető 19 helyes listán a 17. helyen végzett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A lap három szempontot vizsgált, ezek közül a politikai értékelést hét közgazdász véleményére alapozták. Ők azt nézték, mennyire méri fel helyesen a helyzetet, milyen hatása van Európában és mennyire hatékony otthon az adott miniszter - ez utóbbi kategóriában Matolcsy az utolsó, 19. helyen végzett.

A második szempont a gazdaság volt, itt nézték a válság előtti időszakkal összehasonlított növekedést, a költségvetési hiány és az államadósság alakulását, a munkanélküliség változását és az ország kereskedelmi mérlegét. Ebben a nemzetgazdasági miniszter a többi kategóriához képest egész jó 10. helyen szerepel.

A harmadik szempont a hitelesség volt, amit egyszerűen a 10 éves lejáratú állampapírok hozamának alakulásával mért az üzleti napilap. Ezen az alskálán Matolcsy a 16. helyezést érte el.

Forrás: nepszava.hu/index.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART