2012.
október
10. 11:29

Matolcsy csomagja már puhul

Címkék:
Matolcsy György Az újabb megszorítócsomag a magyar egészségügy teljes összeomlásával fenyeget, mivel az orvosok nagy része már átlépte a nyugdíjkorhatárt, így nekik választaniuk kellene a munka és a nyugdíj között. A nyugdíjas orvosok nélkül azonban bedőlne az egészségügy - olvasható a Népszabadságban.

A kormány újabb megszorítócsomagjának részeként a közszférában dolgozók nem kaphatnának egyszerre fizetést és nyugdíjat. Ez alól felmentést kaptak az egészségügyben a betegek mellett munkát végzők. A háttérintézményekben dolgozó 62 év felettieknek viszont választaniuk kell: vagy megelégednek az öregségi ellátással, vagy tovább dolgoznak - tudta meg a Népszabadság az egészségügyért felelős államtitkárságtól.

A csomag igen súlyosan érintené az egészségügyet, mivel - ahogy azt a Népszabadság Komáromi Zoltán háziorvostól megtudta - a 6800 háziorvos közül jelenleg körülbelül 1500-an dolgoznak a nyugdíjkorhatáron túl, és ha őket nyugdíjba kényszerítik, azzal bedől az egész alapellátás, ezek után pedig működésképtelenné válik a járó- és fekvőbeteg-ellátás is.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal adatai szerint a több mint 136 ezer egészségügyben dolgozó több mint tíz százaléka nyugdíjkorhatár feletti. Az orvosok esetében nagyobb ez az arány: a 29 ezer orvosból több mint 7,5 ezer azonnal kiesne a munkából. Közülük csaknem kétezer elmúlt már 70 éves is, de nem ritka a 80 évesnél idősebb gyógyító sem. A nyugdíjas orvosok viszont nélkülözhetetlenek, vannak olyan területek, amelyeket szinte csak ők látnak el. Északkelet-Magyarországon például már egyetlen nyugdíjkorhatár alatt dolgozó járóbeteg-szakellátó orvos sincs.

Forrás: HR Portál/Népszabadság

Vissza
2012.
október
04. 10:20

Matolcsy: a nyugdíjasok is részei a pénztőke elleni koalíciónak

Matolcsy: a nyugdíjasok is részei a pénztőke elleni koalíciónak Matolcsy György A pénztőke hatalmáról című cikke szerint (Heti Válasz) ma minden magyar munkavállaló, nyugdíjas, vállalkozó közmunkás a pénztőke hegemóniája ellen küzd. Nem nehéz észrevenni, hogy Matolcsy a pénztőke alatt az IMF-et is érti – bár ezt csak sejteti.
Tovább
2011.
szeptember
13. 10:52

Matolcsy: Kockázatos a helyzet

Matolcsy: Kockázatos a helyzet A nyugdíjvagyonból fizeti vissza a kormány a cégeknek egy európai bírósági döntés miatt visszajáró mintegy 250 milliárd forintnyi áfát, erre még az idén sor kerül – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) friss háttéranyagából.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART