2012.
január
28. 16:35

Matolcsy mégis szereti a nyugdíjpénztárakat

Matolcsy György Az önkéntes nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban új szabályozási modell bevezetésén gondolkodik az NGM, szóba kerülhet a kedvezményrendszer bővítése, kiterjesztése is - derül ki Matolcsy György parlamenti válaszából.

Nincsenek veszélyben az önkéntes nyugdíjpénztárak Magyarországon, hanem a társadalombiztosítási (tb) nyugdíjrendszer átalakítása során kiemelt szerepet kaphatnak, így az első (állami) pillérből folyósított nyugellátáshoz kapcsolódóan még emelhetik is a nyugellátás elérhető szintjét - írta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Oláh Lajos független országgyűlési képviselő kérdésre adott válaszában, ami a parlament honlapján jelent meg.

A pénztárak jelentős része több mint 16 éve működik, nem az elsorvasztásuk a kormányzat célja, hanem a nyugdíjrendszer átalakításához kapcsolódóan a bennük rejlő további lehetőségek kiaknázása - állapította meg a tárcavezető, aki tovább is ment a témában. Mivel úgymond "megérett a működésük arra, hogy ne kelljen a túlszabályozottsággal küzdeniük", Matolcsy szerint indokolt az adminisztráció egyszerűsítése, a dereguláció, esetlegesen egy új szabályozási modell bevezetése is.

Reményei szerint e pénztárak a továbbiakban is átláthatóan, olcsón, a tagok érdekét messzemenően szolgálva működnek, ennek a garanciája a jelenlegi és a tervezett egyszerűsített szabályrendszer, így Matolcsy szerint a pénztárak érintő kedvezményrendszer bővítése, kiterjesztése prioritássá válhat.

A miniszter értelmezésben mivel az időskori nyugdíjak biztosítása a jövőben az egységes, finanszírozható, stabil tb-rendszerből történik (miután a kötelező magánnyugdíjpénztár mint intézmény megszűnt), e stabil rendszert egészítik ki az önkéntes pénztárak. Az önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztárak pedig az öngondoskodás intézményesített formái, működésüket a függetlenség, kölcsönösség, a szolidaritás és az önkéntesség elvei határozzák meg - írta Matolcsy.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2011.
február
26. 11:07

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók A válság visszafogta a nem életbiztosításokból származó díjbevételeket, így a magyar biztosítók idén az életbiztosításokban látják a növekedést, ennek egyik típusa, a nyugdíjbiztosítás. A magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást, de az uniós népesség elöregedése generálissá teszi ezt a problémát. Az Aviva Életbiztosító felmérése szerint az európai polgároknak évente 1.900 milliárd euró plusz megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is normál életszínvonalon tudjanak tovább élni. Ez a szám az Európa Unió 2010-es GDP-jének 19 százalékát teszi ki.
Tovább
2011.
augusztus
31. 17:46

A nyugdíjpénzek átrendezték a megtakarítások szerkezetét

A nyugdíjpénzek átrendezték a megtakarítások szerkezetét A második negyedévben a magán-nyugdíjpénztári vagyon döntő része átkerült a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba, így az intézményi megtakarítások szerkezete átalakult: a pénztári vagyon jelentősen csökkent, és a biztosítói vagyon lépett elő a legnagyobb csoporttá.
Tovább
2011.
november
21. 20:46

A nyugdíjpénztári szabályozás módosítását szorgalmazzák a kasszák

A nyugdíjpénztári szabályozás módosítását szorgalmazzák a kasszák A magánpénztárak működési költségei felső korlátjának megemelését szorgalmazták a pénztári vezetők a Stabilitás Pénztárszövetség éves rendes konferenciáján.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART