2011.
március
01. 13:11

Matolcsyék kibontották Orbán csomagját

Matolcsy György A következő két évre tervezett kiigazítási csomagot kedd délelőtt ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Navracsics Tibor. Látszólag sok konkrétum hangzott el, valójában azonban semmi érdemleges: a kormánytagok csak a kétéves reform ütemtervét sorolták el, a kiigazítás pénzügyi-költségvetési hatásairól egyetlen szó sem esett. A kormányfő ott volt a rendezvényen, de csak a zárt ülésen beszélt a csomagjáról.

Nagyon kevés konkrétumot tartalmaztak a bejelentések, azok pénzügyi-költségvetési hatásairól pedig szinte egy szó sem esett. Azt lehet tudni, hogy a GDP-arányos költségvetési hiány az idei 2,5 százalékról 2014-re 1,9 százalékra csökkenne a kormány tervei szerint, az államadósságot pedig 2018-ig a bruttó hazai termék 50 százalékára faragnák le.

Ennél több érdemi részletet azonban lényegében nem lehetett megtudni a két miniszter beszédéből, hacsak azt nem, hogy a bankadó három évig teljes összegű marad. Navracsics Tibor csak a reformok menetrendjét ismertette, illetve néhány intézkedést sorolt fel.

Az első intézkedések idén április elsején kezdődnek – de ténylegesen 2012-től jelentkeznek a reformok –, míg az utolsók 2014-ben, a mostaninál kisebb parlament megválasztásához köthetők – derült ki a szavaiból. Összesen huszonhat intézkedést harangoztak be, ezek menetrendje az alábbi:

2011. április 1.

1. Ekkor kezdődik a konzultáció a gyógyszerfinanszírozási rendszer szerkezeti átalakításáról.

2011. július 1.

2. Eddig kidolgozzák a rezsiköltségek befagyasztását lehetővé tevő szabályozás részleteit.
3. Ekkorra megszületik az új közbeszerzési törvény.
4. Eddig elkészülnek a közmunka rendszerének új szabályai.
5. Ekkorra felülvizsgálják a korkedvezményes nyugdíj rendszerét (várhatóan megszűnik a rendőrök, katonák, tűzoltók ilyen nyugdíjazása).
6-7. Ekkorra újraírják a rokkanttá nyilvánítás és a táppénz-jogosultság szabályait.
8. Ekkorra elkészül az új közszolgálati életpályamodell.
9. Ekkorra megalkotják az új gyógyszertámogatási rendszer szabályait ("a gyógyszergyárak extraprofitjához ezentúl nem járul hozzá feleslegesen a magyar adófizetők pénze").
hirdetés

2011. szeptember

10. Megszületnek a közoktatási és a felsőoktatási rendszert szabályozó új jogszabályok

2011. december 31.

11. A nyugdíjrendszer újraszabályozása eddig megtörténik.
12. Az NGM megteszi azokat a lépéseket, amik a vállalkozások adósságterhének további csökkentéséhez kellenek.
13. Kidolgozzák a MÁV adósságrendezésének tervét (a vasút tartozása jelenleg 300 milliárd forint).
14. Elkészülnak a végrehajtási és felszámolási eljárások gyorsításának szabályai.
15. Ekkora felülvizsgálják a korábbi rokkantsági minősítéseket.

2012. január 1.

16. Működni kezd a Nemzeti Közlekedési Holding (a dokumentum más helyein Társaság), amit a MÁV és a Volán-cégek egyesítésével hoznak létre.
17. Ekkortól működik az új közmunkarendszer.
18. Ekkor indul el az új nyugdíjrendszer

2012. szeptember 1.

19. Az új oktatási törvények hatályba lépése.

2013. január 1.

20. Az e-útdíj bevezetése.

2014

21. A mostaninál kisebb, kétszáz fős országgyűlés.

Van a csomagban néhány olyan intézkedés, amihez nem rendeltek határidőt. Ilyen például az, hogy befagyasztják a pártok nominális támogatásának értékét a 2011-es szinten, valamint az, hogy az új alkotmányban bevezetik az adósságfék intézményét.
 

A bejelentésekből nagyon hiányoznak a konkrét beavatkozási tervek, vagyis annak ismertetése, hogy az egyes területek új szabályozásának egyfelől mi lesz a tartalma, másfelől ezek az új szabályozások milyen költségvetési hatással járnak. A beszédekben és a reformot ismertetni szánt kiadványban nagyon kevés szám szerepelt, lényegében csak azt ismételték meg, hogy az Orbán-csomag hatása 2012-ben 550 milliárd forint lesz, ami 2013-ra 902 milliárdra nő.

Forrás: index.hu

Vissza
2011.
február
16. 20:33

"Egyértelműen negatív" - Leértékelték a nyugdíjreformot

"Egyértelműen negatív" - Leértékelték a nyugdíjreformot "Egyértelműen negatív" fejlemény volt Magyarország adósi megítélése szempontjából a magyar nyugdíjrendszer átalakítása, és ez volt a fő tényezője a magyar adósosztályzat decemberben végrehajtott, egyszerre két fokozatú leminősítésének - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott értékelésében.
Tovább
2011.
február
12. 09:03

A megszorítások java még csak most jön

A megszorítások java még csak most jön Az emberek az elmúlt nyolc hónap során egyszer már megtapasztalhatták, milyen az, amikor a Fidesz-KDNP valamitől meg akarja óvni őket: a kormány nyugdíjvédelmi akciójának eredménye az időskori megtakarításaik államosítása lett - áll Tukacs István szocialista képviselő közleményében.
Tovább
2011.
február
22. 17:22

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint Nagyjából 1500 milliárd forintnyi magyar állampapírt von be a magyar állam a beérkező nyugdíjvagyonból, ennyivel rögtön csökken az államadósság - mondta a Bloombergnek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese, Búzás László. A vagyonelemeket májustól kapja meg az ÁKK, Búzás szerint a kötvények bevonásával 5,5 százalékponttal csökken majd a jelenleg 80 százalékos adósságráta.
Tovább
2011.
február
07. 16:35

Bokros: Bosszúhadjárat a magán-nyugdíjpénztárak ellen

Bokros: Bosszúhadjárat a magán-nyugdíjpénztárak ellen A politikus a részletek bejelentése előtt nem volt hajlandó kommentálni, mire lehetnek elégségesek a kormányzat várható strukturális reformjai. A hazai nyugdíjrendszer átalakítását viszont "nagyon rossznak" értékeli; a magán-nyugdíjpénztárak tervezett utólagos átvilágításáról pedig azt mondta: az egy "színtiszta bosszúhadjárat".
Tovább
2010.
november
30. 14:20

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet Az állami nyugdíjak jelenlegi átlagosan havi 88 ezer forintos reálértékének jövőbeni alakulása elszegényedéssel fenyeget, öngondoskodás nélkül nem akadályozható meg az elszegényedés - hangzott el a CIB Bank sajtótájékoztatóján.
Tovább
2011.
február
06. 10:38

Csaba László: fél disznóból és gyógyvízből nem épül fel Magyarország

Csaba László: fél disznóból és gyógyvízből nem épül fel Magyarország Hiányolja a kormány hosszú távú elképzeléseit a Csaba László közgazdász. Az egyetemi tanár a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában arról beszélt, hogy ma még nem látszik, hogy 2013-tól például mi lesz a nyugdíjakkal, ha valóban csak annyit fordíthatnak nyugellátásra, mint amennyi járulékból befolyik a költségvetésbe. Mert bár az Orbán-kormány tervei szerint a gazdasági növekedés felgyorsítása fogja megoldani ezt a problémát, Csaba László szerint a 2,5-3 százalékos növekedési pályán marad a bővülés, abból nem teremtődik meg a fedezet.
Tovább
2011.
február
05. 06:51

Elképesztően nehéz a kormány dolga nyugdíjügyben

Elképesztően nehéz a kormány dolga nyugdíjügyben A nyugdíjpénztártagok többsége az állami rendszert választotta a hétfői határidőig, így sikerrel zárult az első kör a kormány szempontjából, azonban a neheze csak most következik. Kedvezőtlen körülmény többek között, hogy a tehetősebbek maradtak a szektorban, míg a reálhozamok kifizetése is százmilliárdokba fog kerülni. Számításaink szerint az állam mindössze 1100-1200 milliárd forintnyi értékpapír értékesítéséről dönthet az április végén, vagy inkább május végén meginduló vagyonátadás után. Közel sem egyértelmű, hogy milyen módon teremtik elő a nyugdíjak kifizetésére szükséges 530 milliárd forintnyi készpénzt, az viszont biztos, hogy a befektetési alapok jegyei fokozatosan értékesítésre kerülhetnek.
Tovább
2011.
január
19. 08:35

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés Aggodalomra ad okot a Magyarországon - és kisebb mértékben Lengyelországban -tapasztalt könyvelési trükkök sora, és a költségvetési reformok hiánya a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Európai Osztályának egyik vezető tanácsadója szerint.
Tovább
2011.
február
04. 18:41

Matolcsy tárcája durván visszaszólt az IMF-nek

Matolcsy tárcája durván visszaszólt az IMF-nek 2008 után egy sor politikus, nemzetközi pénzügyi szervezet és hitelminősítő intézet hitelessége kérdőjeleződött meg, amikor nem fedezték fel a nemzetközi pénzügyi szabályozás hiányosságait és nem jelezték előre időben a pénzügyi válságot - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye, a szaktárca visszavág az IMF-nek a piaci hangulathoz képest szokatlanul pesszimista elemzéséért. Köztük találjuk a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) is - írja az NGM -, amelynek egyébként különös felelőssége van a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilitásának megteremtésében.
Tovább
2011.
február
13. 10:05

Orbán is megszorító csomagra kényszerülhet

Orbán is megszorító csomagra kényszerülhet A Parlament tavaszi ülésszaka hétfőn Orbán Viktor felszólalásával indul. A miniszterelnök várhatóan a kormány elé kerülő gazdasági csomagról is beszél napirend előtt, azaz kiderül, hogy lesz-e megszortó csomag.
Tovább
2011.
február
26. 09:46

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával Az euróövezeten kívüli EU-tagállamoknak, így Magyarországnak is az az érdeke, hogy sikeres legyen a zóna 17 országának március 11-i csúcstalálkozója, és az euró helyzete stabilizálódjon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnökével.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART