2013.
augusztus
03. 08:19

Még 500 nyugdíjas foglalkoztatása van függőben

Címkék:
kórházi ágyak Csaknem ötszáz nyugdíjas korú egészségügyi dolgozó továbbfoglalkozatási kérelmének elbírálása még tart a közszférában - derül ki Doncsev Andrásnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának pénteken az Országgyűlés honlapján közzétett írásbeli válaszából.

A kormány az egészségügyben mostanáig 1888 ember továbbfoglalkoztatását támogatta, 497 kérelem elbírálását még nem fejezték be. Mindössze 58 esetben nem támogatták a továbbfoglalkoztatást - írta az államtitkár.

Pál Béla szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez: Tervezik-e módosítani az egészségügyi dolgozók nyugdíj melletti foglalkoztatásának szabályait az egészségügy biztonságos működtetése és az ellátásra szorulók érdekében?

Doncsev András államtitkára hangsúlyozta: a jelenlegi jogszabályi környezet képes biztosítani a biztonságos betegellátást. "Ezen kívül több, sikeres kormányzati döntés, intézkedés született a közelmúltban az egészségügyi dolgozók itthon tartása, jövedelmének növelése és az utánpótlás biztosítása érdekében." Ebből adódóan a jogszabályok módosítását nem látja indokoltnak - tette hozzá.

Utalt arra, hogy nyugdíjrendszer év eleji reformjának keretében fogadták el a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló kormányhatározatot, továbbá módosították a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvénynek az úgynevezett "kettős ellátás tilalmával" (a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósításának tilalma) összefüggő rendelkezését is. A két intézkedés részben eltérő kört, összesen mintegy négyezer embert érint, közülük nagyjából háromezren töltötték be a nyugdíjkorhatárt. Az államtitkár megjegyezte, hogy közülük nem mindenki dolgozik a közszférában (közalkalmazotti jogviszony vagy munkaviszony keretében), így rájuk a kormányhatározat hatálya nem terjed ki.

Doncsev András hozzátette, hogy a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvek érvényesítése alól az egészségügyi dolgozók több vonatkozásában is kivételt képeznek. Egyrészt a főszabálytól eltérően az egészségügyi dolgozók nyugdíjazásával megüresedett álláshelyek betölthetők, másrészt az egészségügyi ágazatban azon dolgozók esetében, akiknek munkájára feltétlenül szükség van, "indokolt a kieső jövedelmük kompenzálásával a további munkavállalás ösztönzése" - hangsúlyozta az államtitkár.

Ebből adódóan az úgynevezett kettős ellátás tilalmának hatálya alá tartozó egészségügyi dolgozók jövedelemkiegészítésre jogosultak. Ennek biztosítására a munkáltatók támogatást igényelhetnek. A júliusig beérkezett összes igénylést elbírálták. Az államtitkár arról is írt, hogy a munkáltató jogosult meghatározni a jövedelemkiegészítés mértékét, amely maximum a kieső pénzellátás összege lehet.

A Világgazdaság szerdai számában azt írta, hogy a kórházak többsége már vagy kifizette vagy hamarosan kifizeti a kettős juttatás tilalma miatt nyugdíjukat átmenetileg elveszítők jövedelemkompenzációját.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
december
14. 17:50

Nem kell az orvos, a tanár, ha nyugdíjas

Nem kell az orvos, a tanár, ha nyugdíjas A kormány kisöpörné a nyugdíjas orvosokat és tanárokat a közszférából. Vagy a nyugdíjrendszerből. Egy törvénymódosító javaslat szerint a többi közszolga mellett nekik is választaniuk kell: nyugdíj vagy munka. Ha a munkát választják, hiába érték el a korhatárt, nem kaphatnak majd nyugdíjat 2013-tól. Ha a nyugdíjat választják, búcsúzhatnak a munkahelyüktől. Az ország egyes részein leállhat a betegellátás, mondják az orvosok - írja az index.hu.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART