2013.
február
16. 09:38

Meg lehet élni a magyar nyugdíjból

Címkék:
Asztalosné Zupcsán Erika Az átalakításokkal a jelenlegi nyugdíjrendszer kevesebbe kerül, mint két éve, a kormányzat nem tervezi annak további módosítását - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Magyar Hírlapnak.

A mai trendek mellett 2030-ban kerül majd annyiba a nyugdíjak kifizetése, amennyibe 2010-ben. Ha a fenntarthatóságnak ez a folyamata nagyobb gazdasági teljesítménnyel párosul, akkor a demográfiai nehézségeket is lehet ellensúlyozni – mondta Asztalosné Zupcsán Erika.

"A kormányzat további rendszerbeli változást már nem tervez, és nincsenek is erre vonatkozó munkálatok a minisztériumban”- fogalmazott.

A nyugdíjszerű ellátásokat is figyelembe véve hárommillió nyugdíjasról beszélhetünk, ténylegesen azonban 2,7 millió a nyugdíjasok száma, ám ennek alig több mint a fele – mintegy 1,4 millió – szerzett saját jogon öregségi nyugdíjat. A kormány egy átlátható rendszert hozott létre, amelynek része a saját jogon szerzett öregségi nyugdíj, a hozzátartozói jogosultság révén kapott özvegyi nyugdíj, illetve az árvaellátás, a nők pedig alanyi jogon negyvenévi jogosultsági idő után nyugdíjba mehetnek. A fontos változások közé sorolta a helyettes államtitkár azt is, hogy a gyermekneveléssel töltött idő is beleszámít a szolgálati időbe.

Kiemelte: a statisztikák azt mutatják, hogy ma Magyarországon meg lehet élni a nyugdíjból, hiszen százezer forint az átlagos nyugdíj, az átlagkereset pedig százharminc-száznegyvenezer forint. Ebből az is következik, hogy a szegénységi kockázat elsősorban nem a nyugdíjasokat érinti.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
június
01. 08:36

A nyugdíj előtt magasabb fizetést adna Orbán

A nyugdíj előtt magasabb fizetést adna Orbán Orbán Viktor szerint sarkalatos, azaz kétharmados törvényben kell rögzíteni a nyugdíjrendszer, az adórendszer és a költségvetési gazdálkodás alapvető szabályait.
Tovább
2012.
június
10. 18:23

A nyugdíjak adómentességéről tárgyal a Tisztelt Ház

A nyugdíjak adómentességéről tárgyal a Tisztelt Ház A második Orbán-kormány első két évéről tart politikai vitanapot az Országgyűlés jövő heti háromnapos ülésén. A képviselők egyebek mellett dönthetnek a további afganisztáni magyar katonai szerepvállalásról és a katasztrófavédelmi hozzájárulás eltörléséről is.
Tovább
2012.
június
09. 11:39

A nyugdíjak terén is távolodunk Európától

A nyugdíjak terén is távolodunk Európától Az MSZP számára a nyugdíjasok élettapasztalata érték, amely tiszteletet és megbecsülést érdemel. Az Orbán-kormány ezzel szemben bebizonyította, hogy egyszerű költségvetési tételként kezeli a nyugdíjasokat. Míg az MSZP kormányzása idején az átlagos magyar nyugdíj meghaladta a környező országok átlagát, mára a magyar ellátás a cseh, a szlovén, a szlovák és a lengyel szint alá esett, és alig haladja meg a horvát nyugdíjasok havi járandóságát.
Tovább
2012.
július
19. 15:47

A nyugdíjakon csúszhat el Matolcsy

A nyugdíjakon csúszhat el Matolcsy A Költségvetési Tanács (KT) úgy látja, hogy idén a GDP-arányos hiány 3 százalék alatt tartható, amennyiben az Országvédelmi Alap és a kamatkockázati tartalék forrásait nem használják fel. Az MNB szerint a 2,5 százalék helyett így a GDP 2,8 százaléka lehet a hiány.
Tovább
2012.
január
12. 17:07

A nyugdíjasok körében már nem a Fidesz vezet

A nyugdíjasok körében már nem a Fidesz vezet Néhány társadalmi rétegben a Fidesz leszorult az első helyről vagy legalábbis osztoznia kell azon, a nyugdíjasok körében már hónapok óta az MSZP vezet az Ipsos felmérése szerint.
Tovább
2010.
szeptember
29. 07:31

A nyugdíjasok menthetik meg az országot

A nyugdíjasok menthetik meg az országot A magyar kormány joga eldönteni, milyen gazdaságpolitikai eszközöket választ a foglalkoztatás növelésére, az unió ebben tud támogatni. Ezt mondta a Napi Gazdaságnak Andor László, az EU munkaügyi biztosa, aki szerint a magyar költségvetési mozgásteret segítheti a nyugdíjreform változó elszámolása.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART