2011.
július
28. 09:57

Még mindig hiányzik a gazdaságból az a 150 ezer munkahely

Címkék:
munkanélküli 2011 második negyedévében, azaz az áprilistól júniusig terjedő időszakban átlagosan 3 millió 809 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, ami 30 ezer fővel több az előző év azonos időszakinál - derül ki a KSH ma közzétett adataiból - a válság előtti (2008 második negyedévi) adattól viszont még mindig elmarad mintegy 60 ezer fővel. A munkanélküliségi ráta a március-májusihoz képest kissé csökkent, 10,8 százalék volt a második negyedévben. A foglalkoztatás viszonylag lassan kezd gyógyulgatni, egyelőre még mindig az látszik, hogy hiányzik az a 150 ezer munkahely, ami a válság kitörésekor eltűnt a gazdaságban.

A második negyedévben átlagosan 3 millió 809 ezer fő foglalkoztatott volt a magyar gazdaságban és 461 ezer fő munkanélküli a 15-74 éves korú népességben. Az látható, hogy év elejétől fogva bővülget a foglalkoztatás, időszakról időszakra 20 ezer fős nagyságrendben, ám a negyedéves adatokból az rajzolódik ki, hogy még mindig a válság során bezuhant szinten mozog, és egyelőre nem tört ki ebből. A 2008 második negyedévi szinthez képest 60 ezer, a 2007-eshez képest pedig 135 ezer munkahely hiányzik.

Egyértelműen kedvező az a folyamat, hogy a foglalkoztatottak száma nem csak a munkanélküliek újrafoglalkoztatásából gyarapszik, hanem egyre nő az aktívak létszáma a gazdaságban. Ismert, hogy Magyarországon különösen alacsony a gazdasági aktivitás, ebben Európa sereghajtói vagyunk, és a foglalkoztatás is csak akkor tud jelentősen bővülni, ha az aktivitás magas. A nyugdíjkorhatár kitolásával, a korkedvezmények és engedmények szigorításával várhatóan folyamatosan bővül majd az aktívak száma a jövőben is.

A munkanélküliségi ráta az első negyedévi 11,6 százalék után a második negyedévben 10,8 százalékra csökkent.

A munkanélküliek számának alakulásában azonban jól tetten érhető a szezonalitás hatása. Ha a szezonális hatást kiszűrjük, akkor viszont látható, hogy a munkanélküliek száma mintha "beragadt" volna a 470 ezres magas szinten, és nem indult meg látványosan lefelé. A tartós munkanélküliség-jelenség az elmúlt egy évben tovább súlyosbodott. A KSH szerint a munkanélküliek 51,4%-a egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,7 hónap, 0,7 hónappal hosszabb az előző év azonos időszakinál.

Forrás: Portfolio.hu

Vissza
2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

A magyarok fele napról-napra él Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.
Tovább
2011.
május
31. 10:55

Munkanélküliség, nyugdíj - Önt is aggasztja?

Munkanélküliség, nyugdíj - Önt is aggasztja? Az európaiak különösen aggódnak a munkanélküliség, az árak és a vásárlóerő alakulása miatt. Ezeket szorosan követik a politikai és gazdasági stabilitás, a bűnözés és az egészségügyi ellátás miatti aggodalmak - derül ki a GfK Csoport évente elvégzett GfK „Európai kihívások 2011” felmérésből. A magyarok a munkanélküliség további növekedésére számítanak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART