2011.
március
13. 11:23

Még mindig nem tudjuk, mi határozza meg maximális életkorunkat

Címkék:
majom A legtöbb majomfaj nőstényei hosszabban élnek, mint a hímek. A leghosszabb életű főemlős, az ember, lényegében ugyanúgy öregszik, mint közeli rokonai - ez derült ki egy új összehasonlító elemzésből. Hét majomfaj csaknem háromezer egyedének az öregedését hasonlították össze.

Korábban a biológusok úgy hitték, hogy magas élettartama miatt az ember másképpen korosodik, mint a majmok, de erre amerikai kutatók rácáfoltak a Science című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Anne Bronikowski, az Iowai Állami Egyetem és Susan Alberts, a durhami Duke Egyetem kutatói hét majomfaj csaknem háromezer egyedének az öregedését hasonlították össze. A szóban forgó állatok madagaszkári szifaka makik, Costa Rica-i csuklyásmajmok, brazíliai pókmajmok, kenyai fejdíszes cerkófok és páviánok, valamint csimpánzok és gorillák voltak.

Öregedési folyamatuk, amelyet a kutatók az életük folyamán alakuló elhalálozási valószínűség alapján jellemeztek, minden fajnál hasonlóan alakult, és megfelelt az emberre jellemzőnek - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de). Azaz a fiatal korban jellemző magas elhalálozási esélyt egy viszonylag biztonságos szakasz követte, majd ezután folyamatosan nőtt a kockázat.

Más szempontból is hasonlítanak a majmok az emberre: a vizsgált fajok szinte mindegyikénél a nőstények élnek tovább, a hímek halálozási esélye korábban kezd el növekedni. Kivételt képez ez alól a brazíliai pókmajom, amelynek hímjei hasonló kort érnek meg, mint a nőstények, valószínűleg a nőstényekért folyó kevésbé agresszív versengés miatt. A szifakák hímjei ezzel szemben egész életükön át heves harcokat vívnak egymással a nőstények kegyeiért - így különösen gyorsan öregszenek és halnak meg.

A különböző fajok öregedése közti különbség nem függött össze azok rokonsági fokával, kizárólag életkörülményeik befolyásolták. Ezek szerint pedig az ember, hosszú élete dacára még mindig egy tipikus főemlős. A modern orvoslásnak köszönhetően az emberek a világ számos részén sokkal hosszabb ideig élnek, mint korábban. Azonban még mindig nem tudjuk, mi határozza meg maximális életkorunkat - hangsúlyozta Alberts. Állati rokonaink tanulmányozásával többet tudhatunk meg öregedésünk rugalmasságáról.

Forrás: stop.hu

Vissza
2011.
február
08. 11:31

Hogyan öregednek meg a szerveink?

 Hogyan öregednek meg a szerveink? Az életkor előrehaladásával a különböző szervek és szervrendszerek (agy, vese, csont, tüdő, máj, szív, izom, stb.) alaki és működésbeli változáson mennek keresztül.
Tovább
2011.
január
11. 09:38

A járás sebessége az idősebbeknél összefügg a várható élettartammal

A járás sebessége az idősebbeknél összefügg a várható élettartammal A szakértők szerint a járássebesség mérése igen egyszerű és gyors módja lehet az egészségi állapot megállapításának idősebb pácienseknél.
Tovább
2009.
december
23. 04:27

Tévhitek, mítoszok az alvásról

Tévhitek, mítoszok az alvásról Igaz-e, hogy legalább nyolc óra alvásra van szüksége mindenkinek? És hogy az időseknek kevesebb alvásra van szükségük? Aki sportol, jobban alszik?
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART