2013.
március
22. 08:35

Még mindig sok a rokkantnyugdíjas

Címkék:
rehabilitáció A kormány előreláthatólag 2014 végéig fejezi be a rokkantnyugdíjak felülvizsgáltatását. Az eddigi vizsgálatok alapján a rokkantak 11 százalékát nyilvánították munkaképesnek.

Várhatóan a jövő év végéig fejezik be annak a csaknem kétszázezer csökkent munkaképességű embernek a felülvizsgálatát, akik korábban rokkantsági nyugdíjban részesültek – írja a Világgazdaság. Az első „rehabilitáltak”, pontosabban annak minősítettek legkorábban csak 2014-ben jelennek majd meg a munkaerőpiacon. (Kérdés, hogy ott kapnak-e munkát?)

A hivatalos adatok szerint tavaly valamivel több, mint 44 ezer ember felülvizsgálatát végezte el a szakhatóság. Az érintettek tizenegy százalékáról állapították meg, hogy egészségkárosodásuk mértéke nem éri el a negyven százalékot, így elestek mind a rokkant-, mind pedig a rehabilitációs ellátástól.

Ez utóbbira a felülvizsgáltak közül több mint tizenkétezren váltak jogosulttá, míg a vizsgálaton részt vettek nagyobb részét, több mint 27 ezer embert továbbra is rokkantnak minősítettek.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalhoz közben 38 ezer új rokkantsági igény is érkezett. Ezek 22 százalékát elutasították, 25 százalék rehabilitációs ellátásra, míg a kérelmezők nagyobbik hányada rokkantsági ellátásra jogosultnak minősült.

A Világgazdaság szerint az új igények száma folyamatosan csökken, az ezredfordulót követően még évi százezer fölött volt, 2005 óta évről évre kevesebben kérik leszázalékolásukat, és a tavalyi igényszám már mindössze feleannyi, mint a két évvel korábbi.

Forrás: nol.hu

Vissza
2012.
május
25. 15:22

A rokkantak jogaiért tüntettek a fővárosban

A rokkantak jogaiért tüntettek a fővárosban A rokkantak és az elesett emberek jogaiért tüntettek civil szervezetek és magánszemélyek a Magyar Szociális Fórum és Szolidaritás mozgalom felhívására pénteken a fővárosban a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt.
Tovább
2011.
április
14. 09:23

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív Nincs új a nap alatt? Munkaügy terén lényegében csak eddig is érvényben lévő, illetve statisztika javító, vagy kiszámíthatatlan hatású, de többségében a munkavállalói jogokat tovább szűkítő, és esetenként a legális munkavállalás ellen ható intézkedéseket jelentett be a kormány a konvergencia programban.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART