2011.
március
29. 12:32

Még mindig túl félénkek az intézményi befektetők

Címkék:
tőzsde Az angol nyugdíjalapok vezetői számára nem ismeretlenek a feltörekvő piaci befektetések, azonban az ismert előnyök ellenére az ilyen jellegű befektetések a portfólió kevesebb mint 10 százalékát teszik ki. Egy friss felmérés szerint a közeljövőben történhet ebben változás, azonban még mindig túlságosan félénkek az intézmények. Pedig a körülmények ismeretében egy feltörekvő piaci kötvénybefektetés a hozamlehetőségeket és kockázatokat mérlegelve kedvezőbb lehet, mint egy fejlett piaci.

Nagy-Britanniában a nyugdíjalapoknak sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a feltörekvő piacokra, azon belül is a kötvénypiacokra, mint potenciális befektetési célpontra - állítja az Aberdeen Asset Management. A vagyonkezelő által készített felmérés szerint a nyugdíjalapok mindössze negyede tervezi növelni a közeljövőben a feltörekvő piaci kötvények súlyát, annak ellenére, hogy az előrejelzések szerint néhány éven belül a globális GDP felét ezek az országok fogják adni - írja az Investment & Pensions.

Az Aberdeen friss elemzése kritizálja a nyugdíjalapokat, véleményük szerint túlságosan rövidlátók, miközben a feltörekvő piacok hosszú távú kilátásai megkérdőjelezhetetlenek egyelőre. Richard Dyson, ügyfélkiszolgálásért felelős vezető szerint a vezető feltörekvő piaci országok a világgazdaság motorját jelentik, a középosztály folyamatos növekedése, a bőséges nyersanyag és megfelelő költségvetési helyzet pedig kétséget kizáróan kedvezőbb feltételeket teremt az adósság visszafizetésére, mint fejlett társaiknál.

Az Aberdeen megkérdezte a felmérésben a nyugdíjalapokat, hogy miért gondolják azt, hogy a feltörekvő piaci kötvénybefektetések kedvezőek. A válaszadók 76 százaléka szerint mindezzel növekednek a diverzifikációs lehetőségek, míg a megkérdezettek fele szerint magasabb a potenciálisan elérhető hozam. Mindössze 11 százalék válaszolta azt, hogy nem ad számára semmilyen pluszt egy feltörekvő piaci befektetés.

Viszont míg a felmérés szintjén a nagyobb befektetők szerint érdemes lehet a feltörekvő piacokon befektetni, addig a tényleges eszköz-allokációs döntések ezt már nem igazolják vissza. A megkérdezettek 24 százaléka fektet be feltörekvő piaci kötvényekbe, miközben 20-25 százalék fektet be részvényekbe a piacon. Az átlagos portfólióarány a részvények esetében 5,2 százalék, míg a kötvények esetében 3,2 százalék.

A jövőben viszont van remény a kedvező folytatásra, hiszen a következő 12 hónapban a megkérdezettek harmada emelni akarja a kötvénybefektetéseit a feltörekvő piacokon, míg a válaszadók 46 százaléka a következő három évben kerít erre sort. Dyson szerint az intézményi befektetők körében ismert a régió, azonban nem nagyon jutottak eddig arra a következtetésre, hogy komolyabb szerepet kellene adni a feltörekvő piaci kötvényeknek és részvényeknek. A szakértő szerint éppen ezért tanácsadói, alapkezelői oldalon arra kell helyezni a nagyobb hangsúlyt, hogy a feltörekvő piacok elismertsége emelkedjen, hiszen ez mindenkinek az érdeke.

Forrás: Portfólió

Vissza
2011.
február
16. 20:33

"Egyértelműen negatív" - Leértékelték a nyugdíjreformot

"Egyértelműen negatív" - Leértékelték a nyugdíjreformot "Egyértelműen negatív" fejlemény volt Magyarország adósi megítélése szempontjából a magyar nyugdíjrendszer átalakítása, és ez volt a fő tényezője a magyar adósosztályzat decemberben végrehajtott, egyszerre két fokozatú leminősítésének - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott értékelésében.
Tovább
2010.
szeptember
03. 10:20

50 milliárd dollárt kell szereznie a világ legnagyobb nyugdíjalapjának

50 milliárd dollárt kell szereznie a világ legnagyobb nyugdíjalapjának Mivel a japán állami nyugdíjalap lejáró eszközei illetve likvid forrásai nem elégségesek a nyugdíjak kifizetésére, ezért a márciusban kezdődött üzleti évben összességében 50 milliárd dollárnyi eszközt kell majd eladnia az intézménynek. A nyugdíjalap vezetője szerint japán államkötvényeket fognak értékesíteni, hiszen a jelenlegi környezetben ez a legjobb választás.
Tovább
2010.
december
15. 06:29

A magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet

A  magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet Felkészületlenül érte a Stabilitás Pénztárszövetséget a magánpénztárak megszüntetésének ötlete, de ennek bejelentése óta és a törvény elfogadása ellenére is alkotmánybírósági és uniós beadványokkal próbálják megakadályozni a második pillér megszüntetését - számolt be Juhász Istvánné, a Stabilitás főtitkára hétfőn a Budai Liberális Klub rendezvényén. Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT egykori elnöke pedig úgy vélte: a magánpénztárak megszüntetésével a magyar tőkepiacnak is "vége" lehet.
Tovább
2011.
február
11. 17:16

A nyugdíjügy riasztotta el a külföldieket a magyar piacról

A nyugdíjügy riasztotta el a külföldieket a magyar piacról A nyugdíjrendszer "reformjának" bejelentésére meneküléssel reagáltak az intézmények és vásárlással a kisbefektetők, a negyedév egészét tekintve viszont már nettó eladók voltak a háziasszonyok.
Tovább
2011.
március
15. 02:52

A varsói tőzsde nyer a magyar nyugdíjreformon?

A varsói tőzsde nyer a magyar nyugdíjreformon? A varsói értéktőzsde arra számít, hogy alaposan kihasználhatja a budapesti tőzsdén visszaeső forgalmat: varsói megjelenésre ösztönzi a magyar piacon forgó részvények kibocsátóit.
Tovább
2010.
december
20. 11:56

Horvát nyugdíjalap lett az INA 3. legnagyobb részvényese

Horvát nyugdíjalap lett az INA 3. legnagyobb részvényese Vihar egy pohár vízben, ami az elmúlt héten történt az INA-részvényeivel a horvát tőzsdén - jelentette ki a Mol vezérigazgatója a horvát Jutarnji List napilap hétvégi számában megjelent interjúban.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART