2011.
május
15. 09:27

Még nagyobb sztrájk készül

tűzoltók tüntetnek Szakmai konzultációra hívja jövő hétre az MSZP a rendvédelmi szakszervezeteket, hogy közösen megakadályozzák a korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatos fideszes javaslatot. Közben országszerte felgyorsítja a sztrájkbizottságok alakítását a LIGA Szakszervezetek, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a nyugdíjak visszavonására lehetőséget adó alkotmánymódosítást.

Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője Balsai István képviselőtársával olyan módosító javaslatot nyújtott be a most még hatályos régi alaptörvényhez, amely a kihirdetését követően azonnal alapot ad az öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért, de korkedvezménnyel nyugdíjba vonult dolgozók visszaterelésére a munka világába.


Harangozó Tamás szocialista képviselő tegnap azt ígérte: pártja minden demokratikus, alkotmányos eszközzel azon lesz, hogy a javaslatot visszavonják. A miniszterelnök szóvivője és a Fidesz frakcióvezetője szerint Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy lemondhasson tapasztalt, életerős emberek munkájáról. Mint mondták: most az a legfontosabb, hogy legyőzzék az államadósságot.


Közben országszerte felgyorsítja a sztrájkbizottságok alakítását a LIGA Szakszervezetek, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a nyugdíjak visszavonására lehetőséget adó alkotmánymódosítást - olvasható a LIGA közleményében. Mindezt két nappal azután, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy "az eredeti elképzelések szerint nincs arról szó, hogy ha valaki már nyugdíjba vonult, akkor annak a nyugdíját a kormány felülvizsgálja."

A LIGA Szakszervezetek egyértelműen a fegyveres és rendvédelmi szféra elleni nyílt provokációként értékeli a javaslatot. A LIGA reméli, hogy a kormány megkezdi az érdemi tárgyalásokat a szakszervezetekkel. Szerintük rövid távon ugyan lehet erőből kormányozni, de minden kormánynak előbb-utóbb szembe kell néznie azzal, hogy az emberek nem hagyják magukat a végtelenségig a megszorítások és mellébeszélés útján vezetni.

Az egyre sokasodó és elhúzódó demonstrációk és sztrájkok, az alkotmánybíróság következetes és ismétlődő döntései a kormány intézkedéseinek visszavonásáról mind intő jelek, hogy a munkavállalók, munkanélküliek, betegek, szociálisan rászorulók és nyugdíjasok egyidejű megnyomorítása nem folytatható - közölte a LIGA Szakszervezetek.

Forrás: Klubrádió

Vissza
2011.
május
13. 16:55

Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat

 Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat "Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető" - áll abban a javaslatban, amelyet a fideszes Lázár János és Balsai István terjesztett az Országgyűlés elé pénteken.
Tovább
2011.
május
13. 20:39

Kónya Péter: meghátrálni nem fogunk!

Kónya Péter: meghátrálni nem fogunk! Rendkívüli bizottsági ülést hívott össze Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke azután, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Balsai István fideszes képviselő olyan alkotmánymódosító javaslatot nyújtott be, mellyel csökkenthető vagy akár meg is szüntethető a korhatárnál fiatalabban visszavonult nyugdíjasok ellátása.
Tovább
2011.
május
13. 20:22

MSZP: a Fidesz totális támadást indít a nyugdíjasok ellen

MSZP: a Fidesz totális támadást indít a nyugdíjasok ellen Az ellenzéki párt úgy véli, hogy a kormány megsérti a jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogokat. Olyan alkotmánymódosító javaslat került fel az Országgyűlés honlapjára, amely alapján a korengedményes nyugdíjasoktól, az előnyugdíjban, bányásznyugdíjban, szolgálati nyugdíjban, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban vagy más ilyen ellátásban részesülőktől akár teljesen megvonhatják az eddig nekik járó juttatásokat.
Tovább
2011.
május
14. 15:06

Totális támadás, vagy munkalehetőség - Megy a pártcsata

Totális támadás, vagy munkalehetőség - Megy a pártcsata Az MSZP szerint totális támadás sok százezer ember megélhetése ellen Lázár János és Balsai István nyugdíj- és szociális ellátásokra vonatkozó pénteken benyújtott alkotmánymódosító javaslata. A miniszterelnök szóvivője és a Fidesz frakcióvezetője szerint pedig Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy lemondhasson „negyvenegynéhány éves”, tapasztalt, életerős emberek munkájáról, éppen ellenkezőleg, a nyugdíjkorhatár eléréséig biztosítani kell számukra a munkalehetőséget. Íme a Fidesz és az MSZP véleménye.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART