2011.
augusztus
03. 20:24

Még nem tolonganak az ügyfelek az árfolyamrögzítésért

Címkék:
bank A frank erősödése nyomán egyre többen keresik meg a bankokat a fizetéskönnyítési lehetőségek, így az árfolyamrögzítés iránt érdeklődve, de tolongásról egyelőre nincs szó.

A lakásfedezetes devizahiteleseknek két hónapig még mindenképpen az aktuális árfolyammal számolt törlesztő részleteket kell fizetniük, ugyanis a törlesztési árfolyamok rögzítéséről szóló jogszabály augusztus 12-én lép hatályba, s a bejelentkezéstől számított második törlesztő részletet lehet majd a fix árfolyamon számolni.

A bankok szerdán eltérő érdeklődésről számoltak be, s várakozásaik is eltérőek arról, hogy az érintett ügyfelek milyen hányada igényli majd az árfolyamrögzítést.

A K&H Banknál jelenleg nem tapasztalnak a hitelhez kapcsolódó erőteljesen megnövekedett ügyfélaktivitást a bankfiókokban. Előzetes számításaik szerint várhatóan az érintett ügyfélkör 3-5 százaléka kezdeményezi majd az árfolyam rögzítését. A bank saját fizetéskönnyítési és elő/végtörlesztési lehetőségei felől érdeklődnek az ügyfelek elsősorban. A bankban jelenleg is zajlik a technikai felkészülés a törlesztési árfolyam rögzítésére - közölte a K&H.

Az MKB Banknál augusztus 12-től lehet élni az árfolyamrögzítéssel, s várhatóan október elején esedékes az első folyósítás gyűjtőszámla-hitelből. Az elmúlt napok rendkívül erős svájci frank árfolyama hatására egyre többen keresik meg a bankot a fizetéskönnyítés iránt érdeklődve, átütemezést kezdeményezve, az előtörlesztés, illetve forintosítás terén nem tapasztaltak jelentős változást.

A késedelmes ügyfelek közel 10 százaléka fordult az MKB-hoz kérdéssel az állami programmal kapcsolatban, s a forint esetleges további gyengülése a bank várakozásai szerint várhatóan tovább fokozza majd az érdeklődést. Az MKB szerint a konstrukciót vélelmezhetően inkább a frank hitellel rendelkező ügyfelek veszik majd igénybe, mivel az euró árfolyama az utóbbi időszakban kedvezőbben mozgott, mint a svájci franké, az euró jelenlegi árfolyama az elmúlt évekhez viszonyítottan sem minősül rendkívülinek. Az előzetes érdeklődések és felmérések alapján előfordulhat, hogy az ügyfelek 15-25 százaléka él majd a jogszabály adta lehetőséggel.

Az MKB számításai szerint a jelenlegi árfolyammal szemben a 180 forintos árfolyam alkalmazása a frank hitelek esetében nagyságrendileg 25 százalékos törlesztőrészlet csökkenést eredményez a fixált árfolyam alkalmazási időszakában, egy 20 éves futamidejű, 7 millió forint összegű svájci frank alapú lakáshitel esetén nagyságrendileg 20 ezer forintos könnyebbséget jelent.

Az OTP Banknál az elmúlt napokban nem tapasztaltak lényeges változást az érdeklődő devizahiteles ügyfelek számában. Az OTP Bank kalkulációi szerint a svájci frank alapú jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek 5-15 százaléka él majd az árfolyamrögzítés lehetőségével. A legnagyobb magyar bankban az otthonvédelmi akcióterv indulása kapcsán a banktechnikai felkészülés az előre meghatározott menetrend szerint zajlik.

A Budapest Bank (BB) az elmúlt időszakban némi növekedést tapasztalt az otthonvédelmi program iránt érdeklődők számában, de a változás nem jelentős a korábbi időszakhoz képest. Várakozásaik szerint ügyfeleik mintegy 10 százaléka érdeklődik majd a lehetőség iránt. Az érdeklődés alakulását figyelemmel kísérik, és lehetőség szerint ahhoz igazítják a kapacitásokat. A bank saját adósmentő programjával kapcsolatos tapasztalatai kedvezőek, az általuk kínált megoldásokat igénybe vevő ügyfelek többségének érdemi segítséget tudott nyújtani, és ennek hatására képesek határidőre eleget tenni fizetési kötelezettségeiknek.

Az adósmentő csomagban foglaltak banki informatikai rendszereken való átvezetése a BB szerint bonyolult és időigényes folyamat, de idejében megkezdték a felkészülést, így a jogszabályban előírt határidőre készen lesznek a kérelmek fogadására és feldolgozására. Például az az ügyfél, aki augusztus végén nyújtja be a BB-hez a nyilatkozatot (közjegyzői okiratot), a második esedékesség napján, azaz október 10-én már fix árfolyammal törleszthet.

A Raiffeisen Banknál az utóbbi napokban emelkedett az érdeklődők száma. A fix árfolyamrögzítést igénylők száma a bank szerint nagyban függ majd az éppen aktuális árfolyamszinttől. A fix árfolyamrendszerbe történő belépés augusztus 12-től igényelhető, a szerződések előkészítése az igénylők számától függően 2-3 hetet vesz majd igénybe a bank várakozásai szerint. A Raiffeisen által kidolgozott fizetéskönnyítési megoldások továbbra is elérhetőek.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2011.
augusztus
02. 19:13

Mi mozgatja az egekig a svájci frankot?

Mi mozgatja az egekig a svájci frankot? Az euróövezeti válság elhúzódása, és az amerikai költségvetési huzavona a biztonságot kereső befektetőket arra indította, hogy a biztonságot jelentő svájci papírokat vagy frankot vásároljanak, még akkor is, ha gyakorlatilag nem jutnak kamathoz. A hatalmas kereslet pedig az egekbe emelte a frank árfolyamát. Jelenleg semmi sem látszik, ami ezt a trendet megtörné.
Tovább
2011.
augusztus
01. 13:51

Rögzítené devizahitel-törlesztőjét? Itt a kalkulátor

Rögzítené devizahitel-törlesztőjét? Itt a kalkulátor Árfolyamrögzítő kalkulátort és fogyasztóvédelmi tájékoztatót jelentetett meg honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a fizetési nehézségekkel küzdő deviza alapú ingatlanhitel-adósok döntésének támogatására.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART