2012.
március
30. 09:38

Még sosem éltek ilyen jól a német nyugdíjasok

Címkék:
Brandenburgi kapu Németországban minden korábbi idős generációnál jobb körülmények között él a 60 éven felüliek jelenlegi nemzedéke, a 21,5 millió fős tömeg összesített vagyona tavaly elérte a 400 milliárd eurót. Az idősek 98 százaléka késedelem nélkül törleszti hitelét, amit leginkább autóra és lakásfelújításra vett fel.

Kocsira és lakásra vesznek fel hitelt a 60 fölöttiek

A GfK piackutató társaság adatai szerint a 60+ generációban a háztartások átlagos megtakarítása 30 ezer euró, a saját tulajdonban lévő lakásban élők aránya pedig 60 százalék, ami messze meghaladja a 45 százalék körüli országos átlagot.

Az idős nemzedék tagjai a 400 milliárd eurós vagyon ellenére egyre szívesebben vesznek fel hitelt, a 60-64 éves korosztályban az utóbbi tíz évben 41 százalékkal, a 70 éven felüliek körében több mint 60 százalékkal nőtt a hitelt felvevők aránya a Schufa hitelinformációs társaság felmérése szerint.

A Schufa adatai szerint az idősek még a kiemelkedő német átlagnál is jobb adósok: a késedelem nélkül törlesztett hitelek aránya tavaly 98 százalék volt a 60 éven felülieknél, míg az országos átlag 97,5 százalék volt. Az idősek a hitelt jellemzően autóvásárlásra vagy lakásfelújításra fordítják, a felvett összeg átlagosan 8800 euró volt tavaly, több mint ezer euróval meghaladta a 7712 eurós országos átlagot.

Nem csak a 20 éveseké a világ

A 82 milliós országban 2030-ban már a lakosság csaknem egyharmada, 28,5 millió fő tartozik majd a 60+ nemzedékbe. Az idősek arányának gyors növekedése szakértők szerint egy sor változást indíthat el vagy gyorsíthat fel, így például átalakíthatja a reklámszakmát, amely jelenleg a 18-49 éves korosztályt tekinti a legfontosabb kereskedelmi célcsoportnak. Ugyanakkor a jómód mellett az időskori szegénység is meghatározó társadalmi jelenség lehet 10-15 éven belül.

Mindenekelőtt a részmunkaidőben dolgozók - a minijob elnevezésű, havi legfeljebb 400 eurós jövedelmet jelentő foglalkoztatási formában alkalmazottak - tömegét fenyegeti ez a veszély. Az ebbe a csoportba tartozó, csaknem 7,5 millió munkavállaló ugyan nem fizet jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot, viszont aki tartósan részmunkaidős állásban dolgozik, igen alacsony nyugdíjra számíthat - írták csütörtökön német lapok a szociális minisztérium kimutatására hivatkozva. E szerint aki munkaképes korában végig részmunkaidőben dolgozik - vagyis 45 éven keresztül kizárólag minijob típusú munkaviszonyban áll-, az nagyjából havi 200 euró nyugdíjra számíthat, ami a mélyszegénység kilátását jelenti, ha nincs egyéb bevételi forrás, hiszen jelenleg a hivatalos szegénységi küszöb egyszemélyes háztartás esetén havi 826 euró adózás utáni jövedelem.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
február
14. 11:48

A németek csak 72 évesen vonulhatnának nyugdíjba

A németek csak 72 évesen vonulhatnának nyugdíjba A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása érdekében az Európai Bizottság a nyugdíjkorhatár emelését követeli az uniós tagállamoktól. A rostocki Max Planck Intézet még a Bizottságénál is drasztikusabb lépésekre ösztönöz.
Tovább
2011.
február
14. 07:00

Németország: az öregedés elviszi a gazdasági növekményt

Németország: az öregedés elviszi a gazdasági növekményt Csökkenő születésszám, korosodás, zsugorodó népesség – jelentős részben e témák uralják a közéleti vitákat Németországban. Nemrég még szűk 83 millió volt a népesség, 2030-ra 77 milliót prognosztizálnak a német statisztikusok.
Tovább
2009.
november
14. 07:46

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés Németországban legközelebb 2012-ben számíthatnak járulékemelésre a nyugdíjasok. A válság a kancellár szerint még nem tetőzött, a terheket pedig mindenkinek vállalni kell, így az időseknek is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART