2011.
november
21. 21:05

Megadóztatják a munkaszolgálatosok nyugdíjait

Címkék:
munkaszolgálat Felháborodást váltott ki az egykori náci munkaszolgálatos belgák, illetve özvegyeik körében, hogy a német kormány megadóztatná kompenzációs nyugdíjukat.

Belga sajtóhírek szerint a német hatóságok az egykori munkaszolgálatosok kompenzációs nyugdíjára 17 százalékos adót vetnek ki. Az adótörvényt visszamenőleges hatállyal, 2005-től szeretnék alkalmazni, ami komoly terhet jelent a nácizmust túlélő belga munkaszolgálatosok, illetve özvegyeik számára, akik a német államtól kompenzációs nyugdíjat kaptak.

A múlt héten a volt munkaszolgálatosok, illetve özvegyeik több száz eurónyi adókövetelésről kaptak értesítést a német szakhatóságtól. A 84 éves Simone De Vos a belga Gazet Van Antwerpen című napilapnak elmondta: „a döntés nem csak anyagilag, hanem érzelmileg is érint”. Mint arról beszámolt, néhai férje a munkatáborban töltött időszak után évtizedeken keresztül pánikrohamoktól szenvedett. „Felháborító, hogy a németek most vissza akarják venni ezt a pénzt” – fakadt ki az özvegy.

Tony Vandersteen, belga nyugdíj-ombudsman megerősítette: tucatnyi érintett élt panasszal. Azt tanácsolta nekik: forduljanak a német hatóságokhoz, és próbálják elérni az adó mértékének csökkentését, mert ő „nem sokat tehet”. Ahmed Laaouej belga szenátor követelte, hogy Didier Reynders pénzügyminiszter jegyzékben tiltakozzon Németországnál az „elfogadhatatlan” adómódosítás ellen, és azt is tudni akarja, hogy a német hatóságok értesítették-e a belga kormányt a döntést megelőzően.

1942 utolsó hónapjaiban a nácik – a német ipari termelés biztosítása céljából – kényszermunka- programot indítottak a megszállt országokban, amelyben 2 ezer belgát is munkaszolgálatra kényszerítettek.

Forráds: atv.hu / The Telegraph

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART