2011.
szeptember
17. 17:24

Megakadályozhatja a bírók kényszernyugdíjazását az EU

Címkék:
bíró Szinte bizonyosan ellentétes az uniós joggal, hogy jövőre valamennyi, 62 évnél idősebb bírót nyugdíjazzák – ezt a Népszabadság szerint az Európai Bíróság egy napokban született ítélete is megerősíti. A bírók eddig hetvenéves korukig dolgozhattak, ám az új alaptörvény szerint 2012-től rájuk is az általános öregségi nyugdíjkorhatár vonatkozik majd, amely most még 62 esztendő, majd 2022-ig fokozatosan 65 évre emelkedik.

A bírók közötti életkor szerinti megkülönböztetés miatt fordult 30 bíró közös beadványban az Alkotmánybírósághoz, amely azonban egyelőre nem hozott döntést. A bírók nyugdíjazásával kapcsolatos törvényeket ellenzők egyrészt azt kifogásolják, hogy aktív pályafutásukat – minden átmenet nélkül – jóval korábban be kell fejezniük, másrészt a bírák között az életkor szerint megkülönböztetést tesznek. Számos bírót már 62 esztendősen elküldenek ugyanis, valamivel fiatalabb kollégáik – az 1956 után születettek – viszont 65 éves korukig dolgozhatnak majd.

Az Európai Bíróság e héten született ítélete ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetést tiltó uniós normákat a tagállamoknak be kell tartaniuk - írja a Népszabadság. Az Európai Bíróság konkrét ügyében a német Lufthansa pilótáinak a munkaviszonya a légitársaság kollektív szerződése szerint hatvanévesen megszűnt, miközben egy nemzetközi egyezmény alapján – igaz, bizonyos korlátozásokkal – 65 esztendős korukig szolgálhatnának. A német munkaügyi bíróság előtt folyó perben a bíró előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett, így került az ügy Luxemburgba, ahol egyértelműen leszögezték: a légi közlekedés biztonsága nem tekinthető olyan jogszerű célnak, amelyre hivatkozva elküldhetik a hatvanéves pilótákat.
Hazai bírósági források szerint ebből egyértelműen az következik, hogy a bírák életkor alapján történő megkülönböztetése is tilos. Ráadásul értelmezési nehézséget okoz, hogy az alaptörvényben a bírákra vonatkozóan „általános öregségi nyugdíjkorhatár” fordulat olvasható, a nyugdíjtörvényben viszont ennek meghatározása nem található. Abból csak annyi derül ki, hogy az öregségi nyugdíjra jogosító korhatár miként nő tíz év alatt 62-ről 65 évre.

A luxemburgi bíróság eddigi ítéletei alapján nyilvánvaló, hogy az azonos foglalkozási csoportok tagjai között bármilyen diszkriminációt csak kivételes esetben és igen alapos okból tűrnek el. Más kérdés, hogy a magyar bírák ügye csak úgy kerülhet a nemzetközi fórum elé, ha ők itthon munkaügyi pert kezdeményeznek, és az eljáró bíró előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményez.

Van azonban egy másik lehetőség is: az Európai Parlament felkérheti az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a magyar szabályozást, s ha az ellentétesnek bizonyul az uniós joggal, felszólítják az államot, hogy módosítsa a szabályozást. Ha ennek eleget tesznek, az eljárás lezárul, de ha nem, a bizottság fordul az Európai Bírósághoz, amelynek az ítéletét kötelező végrehajtani. A bírák egyébként petíciót nyújtanak be a brüsszeli parlamenthez, hogy tegye meg ezt a lépést.

Korábban az Országos Igazságszolgáltatási Tanács a „kényszernyugdíjazás” kapcsán azt közölte, hogy annak következtében önmagában a létszám „technikai jellegű” pótlása akár éveket is igénybe vehet.

Forrás: hvg.hu

Vissza
2011.
április
17. 09:15

A bírók tiltakoznak, a kormány hallgat

A bírók tiltakoznak, a kormány hallgat Egyelőre nem érkezett hivatalos válasz sem a kormánytól, sem a kormánypártoktól a bírósági vezetők csütörtökön közölt állásfoglalására. Ebben egyebek mellett az olvasható, hogy szerintük diszkriminatív és ellentétes a bírók függetlenségére vonatkozó nemzetközi szabályokkal az a megszavazott alkotmánymódosító javaslat, amely szerint az öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötik majd a bírói jogviszony felső korhatárát.
Tovább
2011.
május
05. 15:39

Baka András: bizonytalanok és elkeseredettek a bírák

Baka András: bizonytalanok és elkeseredettek a bírák Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerint bizonytalanság és elkeseredettség tapasztalható a bírói karban a nyugdíjkorhatár nyolc évvel történő csökkentése miatt, de - miután a döntés megszületett -, most a legfontosabb feladat enyhíteni annak következményeit.
Tovább
2011.
április
29. 14:44

Baka András: egy-másfél éves lemaradás várható a bíróságokon a nyugdíjazás miatt

Baka András: egy-másfél éves lemaradás várható a bíróságokon a nyugdíjazás miatt A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerint egy-másfél éves lemaradást jelent a bíróságoknak, ha az új alaptörvény szerint 2012. január 1-én hatályba lép a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása.
Tovább
2011.
április
14. 18:36

Bánáti: Meg fog bénulni az igazságszolgáltatás

Bánáti: Meg fog bénulni az igazságszolgáltatás Hatástalanul érvelt a Legfelsőbb Bíróság elnöke: a jelenlegi 70 helyett 62 évesen nyugdíjba kell menniük a bíróknak. Ezáltal a bírói kar tíz százalékának kell távoznia jövő év végéig. A bírói vezetők szerint ez ronthatja az ítélkezés minőségét. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke azt mondta: megoldhatatlan helyzetet eredményez a korábbi nyugdíjazás. Bánáti János kiemelte, hogy ügyek tízezreit kell majd új bírónak átvennie, ez nagy időveszteséget okoz.
Tovább
2011.
április
19. 09:30

Bírói egyesület: átmeneti rendelkezések kellenek az igazságszolgáltatás zavartalan működéséhez

Bírói egyesület: átmeneti rendelkezések kellenek az igazságszolgáltatás zavartalan működéséhez A Magyar Bírói Egyesület közleményében azt írta: a bírói nyugdíjkorhatár tekintetében bekövetkező változások hatályba lépéséhez és az ezt követően szükségessé váló intézkedések megtételéhez olyan átmeneti rendelkezések meghozatala szükséges, amelyek biztosítják az igazságszolgáltatás további zavartalan működését és orvosolják a bírói kar egy részét érintő hátrányos intézkedéseket.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART